GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hernadi: Kolateralna sam žrtva progona Ive Sanadera

Hernadi: Kolateralna sam žrtva progona Ive Sanadera
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.11.2021 / 11:59
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Zsolt Hernádi, predsjednik i izvršni direktor MOL-a, u interjuu za mađarsku televiziju ATV detaljno je govorio o kaznenom procesu u Hrvatskoj u kojem je osuđen na dvije godine zatvora.

U intervjuu je detaljno govorio i o svom kaznenom postupku u Hrvatskoj. Godine 2013. optužen je od strane hrvatskog pravosuđa. Isprva je mislio da je došlo do nesporazuma, no ubrzo je postalo jasno da se radi o ozbiljnom slučaju. Prema njegovim riječima, u taj je kazneni progon uvučen kao kolateralna žrtva zbog toga što se hrvatski premijer Ivo Sanader politički reaktivirao nakon što se povukao s mjesta premijera. Kako bi tadašnja hrvatska administracija to spriječila, 'službe' i cijeli 'državni aparat' učinili su sve da to spriječe, tvrdi Hernadi, piše tportal.

'Da bi se to postiglo, trebalo je iskonstruirati slučaj na temelju činjenice da je MOL tijekom 2000-ih u nekoliko krugova kupio gotovo 50 posto hrvatske nacionalne naftne kompanije Ine, a također je dobio upravljačka prava u Ini za vrijeme premijera Ive Sanadera', tvrdi Hernadi u intervjuu za ATV.

'U sklopu kaznenog postupka hrvatske vlasti sklopile su sporazum o priznanju krivnje s jednim od najbogatijih ljudi u Hrvatskoj (op.a. Robert Ježić), koji je tada bio u zatvoru. Suština dogovora bila je da će ga, ako u svjedočenju optuži Hernádija i Sanadera, pustiti iz zatvora i obustaviti postupak protiv njega', tvrdi Hernadi.

Zsolt Hernádi u Hrvatskoj je osuđen na dvije godine zatvora i zbog toga je za njim raspisana međunarodna tjeralica. Hrvatska je u međuvremenu pokrenula arbitražni spor u Švicarskoj u kojem su MOL i Hernádi odnijeli pobjedu. Osim toga, i mađarsko državno odvjetništvo je zaključilo da nije počinjeno kazneno djelo. Ipak, zbog Interpolove tjeralice, predsjednik MOL-a već godinama ne može putovati u inozemstvo.

Podsjetimo, nakon što je Vrhovni sud potkraj listopada potvrdio raniju presudu kojom je čelnik MOL-a Zsolt Hernadi osuđen zbog davanja mita bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu MOL je izvijestio da će se Hernadi obratiti Ustavnom sudu RH 'zbog teških nepravdi u hrvatskim postupcima'.

Vrhovni sud odbio je žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer Sanader zbog primanja mita od Hernadija osuđen na šest godina, dok je nedostupan Hernadi kažnjen s dvije godine zatvora.

Tagovi: Zsolt Hernadi, kompanija MOL, Ivo Sanader
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE