GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije

HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.02.2023 / 16:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.

Program državne potpore za sustav poticanja obnovljivih izvora energije i visokoučinkovite kogeneracije vrijedan je 783 milijuna eura, a Hrvatska se obvezala da će ispuniti dvije tisuće MW, no ispunjeno je tek 107,5 MW, kažu u udruženju.

Već sedam godina investitori čekaju donošenje propisa koji bi regulirali razvoj projekata obnovljivih izvora energije, a ni s novim zakonima iz 2021. godine sektor obnovljivaca nije dobio potreban regulativni okvir. Svi rokovi za donošenje podzakonskih akata predviđenih tim zakonima probijeni su, poručuje udruženja OIE HGK.

To udruženje najpotrebnijim smatra donošenje uredbe iz Zakona o tržištu električne energije za što je krajnji zakonski rok bio 19. siječnja prošle godine. Njome bi se jasno definirali uvjeti, način provedbe i sadržaj javnog natječaja za javno prikupljanje ponuda za proizvodna postrojenja. No, ona kasni 384 dana.

Bez te uredbe investitor ne može uopće krenuti u razvoj projekta, upozoravaju iz Udruženja OIE HGK.

Za izgradnju postrojenja za obnovljivu energiju zaprimljeno je 216 zahtjeva od oko sto tvrtki, od čega 147 čeka rješenje, za 36 objavljen je natječaj za energetsku obnovu (EO), a odbijenih je 33, navode. Iz Udruženja ističu da je prema njihovim procjenama ta količina zahtjeva trebala biti obrađena u tri mjeseca.Još neki zakonski akti već su trebali stupiti na snagu, kao što su pravila o priključenju na prijenosnu mrežu i pravila o priključenju na distribucijsku mrežu. Ta pravila su izrađena, ali već nekoliko mjeseci čekaju suglasnost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske energetske regulatorne agencije.

Tagovi: Hrvatska gospodarska komora, obnovljivi izvori nergije
PROČITAJ I OVO
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
U MINUSU
Nordex lani u gubitku, ali očekuje povećanje godišnje prodaje
BERLIN - Njemački proizvođač vjetroturbina Nordex u petak je izvijestio o većem gubitku za 2022., usred nepovoljnih makroekonomskih uvjeta, manjka opskrbe u proizvodnji i instalaciji.
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
PROTIVLJENJE
Naučni savet EPS predlaže prekid transformacije u AD jer ugrožava opšte interese
BEOGRAD – Većina članova Naučnog saveta Elektroprivrede Srbije na vanrednoj sednici usvojila je stav po kome predlažu obustavu najavljene transformacije EPS-a u akcionarsko društvo, jer bi sprovođenje onog što je planirano u predlogu Ministarstva rudarstva i energetike ugrozilo interese države, društva, građana i privrede.
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta se zadržala iznad 79 dolara
LONDON - Cijene nafte na kraju tjedna bilježe rast na svjetskim tržištima.
Sindikat Tehnos traži 15 postotno povećanje plaća u HEP-u
PLAĆE
Sindikat Tehnos traži 15 postotno povećanje plaća u HEP-u
ZAGREB - Izaslanstvo strukovnog sindikata Tehnos pokušalo je u petak Upravi HEP-a uručiti "Inicijativu za dostojno i povećano vrednovanje rada u HEP grupi" kojom traže 15 postotno povećanje plaća od 1. svibnja, odnosno odmah te brisanje najnižih koeficijenata, no oni ih nisu htjeli primiti.
Štern: PPD mora biti obeštećen kao i HEP
PLIN
Štern: PPD mora biti obeštećen kao i HEP
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) završila je javno savjetovanje o Prijedlogu Izmjena i dopuna Metodologije za izračun cijena plina kojim žele smanjiti cijenu plina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE