GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HNS BiH: Plinovod s Hrvatskom strateški važan kao i euroatlantske integracije

HNS BiH: Plinovod s Hrvatskom strateški važan kao i euroatlantske integracije
PLINOVOD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2023 / 18:59
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Hrvatski narodni sabor BiH u subotu je ocijenio strateški važnim izgradnju plinovoda prema Hrvatskoj i nastavak euroatlantskih integracija, čime su reagirali na kritike što ih je jučer uputio američki veleposlanik u toj zemlji prema njihovu čelniku Draganu Čoviću.

„HNS BiH ističe potpunu opredijeljenost za jačanje energetske diverzifikacije i sigurnosti BiH. Sukladno tome, projekt Južne interkonekcije predstavlja strateški energetski pravac kako hrvatskoga naroda tako i Bosne i Hercegovine u cijelosti“, navodi se u priopćenju Hrvatskog narodnog sabora.

Time su očito reagirali na jučerašnje kritike američkog veleposlanika u BiH Michaela Murphya koji je istaknuo da čelnik HNS-a BiH i HDZ-a Dragan Čović uvjetuje izgradnju plinovoda kroz BiH, kojim bi se povezalo s LNG terminalom na Krku, s uspostavom etničke hrvatske kompanije u BiH koja bi obavljala poslove transporta plina.


Na taj način, smatra Murphy, blokira se izgradnja Južne plinske interkonekcije i daljnje europske integracije. BiH se trenutačno opskrbljuje plinom Turskim tokom koji je tursko-ruski projekt.

Iz HNS-a BiH navode kako je upravo Vijeće ministara BiH kojemu je na čelu Borjana Krišto iz HDZ-a BiH nedavno poduprlo izgradnju Južne plinske interkonekcije i zatražilo ubrzavanja toga projekta na čemu se inzistiralo i prigodom prošlotjedne zajedničke sjednice Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

Pozvali su domaće i međunarodne partnere da se oko pitanja plinske diverzifikacije uzmu u obzir i interesi 'svih konstitutivnih naroda i drugih građana'.

Naveli su i kako su Hrvati predvodnici euroatlantskih integracija.

„Opredijeljenost HNS-a svojim zapadnim partnerima i saveznicima te postizanju punopravnog članstva Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji i NATO-u ostaje trajna i neupitna“, istaknuli su.

Tagovi: Južna interkonekcija, Izrael, Hrvatski narodni sabor
PROČITAJ I OVO
Objavljene nove cijene goriva
GORIVO
Objavljene nove cijene goriva
ZAGREB - Sutra nas očekuju nove cijene goriva.
Oštar tjedni pad cijena nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Oštar tjedni pad cijena nafte
LONDON - Cijene nafte prošloga tjedna su pale oko 7 posto jer trgovce zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava zbog čega slabi i potražnja za 'crnim zlatom'.
Rusiji prijeti nestašica benzina
UKRAJINSKI NAPADI
Rusiji prijeti nestašica benzina
MOSKVA - Val napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na naftne rafinerije duboko u Rusiji natjerao je Kremlj da se bori za obranu vlastitog teritorija dok istovremeno vodi rat sa svojim susjedom, izvještava Politico.
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
CIJENE GORIVA
Od utorka blago pojeftinjenje goriva
ZAGREB - Od utorka nas očekuje blago smanjenje cijena goriva.
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte zadržale se ispod 84 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod 84 dolara budući da je posustalo zapošljavanje u SAD-u raspirilo zabrinutost za potražnju, neutraliziravši signale vodećih proizvođača da bi mogli smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE