GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?

Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2024 / 14:04
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.

Ministrica je istaknula da Vlada Srbije već postavlja temelje za donošenje informiranih procjena o potencijalima za provedbu programa nuklearne energije na temelju specifičnih zahtjeva i mogućnosti zemlje.

Tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Vučića Parizu ove godine potpisan je Memorandum o razumijevanju s EDF-om za strateško partnerstvo i suradnju u uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u području energetske tranzicije i niskougljičnih tehnologija, rekao je Đedović. Handanović.

Istaknula je kako je razmjena znanja i iskustava u cilju jačanja domaćih stručnjaka sljedeći korak i smjer u kojem planiraju produbiti suradnju s ovom tvrtkom. "Ministarstvo rudarstva i energetike uskoro će provesti javnu nabavu za izradu preliminarne tehničke studije za razmatranje mirnodopske primjene nuklearne energije i predstavnici EDF-a iskazali su interes za sudjelovanje, što smatram vrlo važnim s obzirom na iskustvo koje imaju u slične projekte u Nizozemskoj, Finskoj, Švedskoj i diljem Europe", rekla je.

Ministar je naveo da Integralni nacionalni plan za energetiku i klimu, koji je u proceduri usvajanja u Vladi, u jednom od svojih scenarija razmatra potencijal za uvođenje nuklearne energije u nacionalni miks Srbije kao izvora bazne energije, te da će se tijekom ljetne rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o energetici održati javno savjetovanje.

"Pitanje korištenja nuklearne energije, prije svega, treba riješiti na zakonodavnoj razini kako bi Srbija imala mogućnost da počne razmatrati razvoj nuklearnog programa u skladu sa standardima Međunarodne agencije za atomsku energiju", istaknula je Đedović Handanović. Prema njezinim riječima, u budućnosti će nam trebati puno više energije, prvenstveno zbog očekivanog gospodarskog rasta i razvoja gospodarstva.

"Nuklearna energija je osnovni energent koji emitira nekoliko puta manje ugljičnog dioksida od fosilnih goriva i trebamo je promatrati kao jedno od potencijalnih rješenja na putu energetske tranzicije", zaključio je ministar, prenosi Tanjug.

Predstavnici EDF-a upoznali su ministra s poslovnom strategijom koja uključuje izgradnju niza nuklearnih elektrana diljem Europe, u zaokruženom europskom lancu vrijednosti koji bi trebao potaknuti jačanje konkurentnosti i otpornosti energetskih sustava diljem kontinenta, a vidjeti i Srbiju kao dio tog procesa. EDF je najveći europski proizvođač električne energije s 50.000 zaposlenika uključenih u aktivnosti vezane uz razvoj civilnog programa nuklearne energije, uključujući 7.000 inženjera.

Tagovi: nukleaka, nuklearna energija, đedović, edf, eps, energetika
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE