GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Holding Slovenske elektrarne vratio državi svih 492 milijuna eura

Holding Slovenske elektrarne vratio državi svih 492 milijuna eura
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2024 / 09:10
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne (HSE) vratio je vlasniku preostalih 75 milijuna eura od naknadne uplate kapitala, primljenih na temelju odluke Slovenskog holdinga (SDH) iz prosinca 2022. Ukupno je tako tvrtka vratila cijeli iznos državi.

U prosincu 2022. Slovenski državni holding (SDH) odobrio je naknadnu uplatu kapitala holdingu Slovenske elektrarne (HSE) za premošćivanje izvanrednih uvjeta likvidnosti u ukupnom iznosu od 492 milijuna eura. Naknadna uplata kapitala bila je namijenjena rješavanju deficita likvidnosti HSE grupe kao posljedice energetske krize, izrazito niske hidrologije i gašenja TEŠ-a zbog zatvaranja jednog od dva rudarska polja Premogovnika Velenje 2022. godine.

Naknadnom uplatom kapitala SDH je dodatno ojačao svoju nadzornu ulogu. Preko posebnog zastupnika pomno je pratio namjensko korištenje sredstava naknadne uplate kapitala i upućivao konkretna očekivanja društvu za učinkovitije upravljanje rizicima te planiranje i regulaciju likvidnosti. Provedene mjere i veća realizacija proizvodnje električne energije u ovoj i prošloj godini omogućili su da tvrtka HSE brzo vrati primljena sredstva u Republiku Sloveniju.

Glavni direktor HSE-a Tomaž Štokelj sposobnost povrata državnih potpora pri opskrbi električnom energijom po reguliranim cijenama pripisao je uspješnom poslovanju HSE grupe u 2023. i prvoj polovici ove godine. “To ne bismo uspjeli bez predanog rada naših zaposlenika, dobrog upravljanja rizicima i učinkovitog upravljanja vlastitom proizvodnjom i trgovinom električnom energijom”, uvjeren je Štokelj.

Kako su također naveli u HSE-u, brza otplata obveza prema državi omogućuje im da dodatno ubrzaju izgradnju hidroelektrana te solarnih i vjetroelektrana, da se posvete ulaganju u vodikove tehnologije, geotermalnu energiju, biomasu i tehnologije. vezano uz fleksibilnost, digitalizaciju, e-mobilnost, pametne mreže, pohranu i virtualne elektrane.

Važnu ulogu u budućnosti će imati i maloprodajne tvrtke, ECE i Energija plus, koje će novim proizvodima i uslugama aktivno graditi ekološki osviještenu mrežu krajnjih potrošača električne energije, stoji u priopćenju HSE-a.

Unatoč prvim sumnjama da će HSE vratiti cjelokupnu pomoć državi, to se dogodilo u godinu i pol dana. Počeo ju je vraćati lani u lipnju, prvo isplatom od 100 milijuna eura, potom je u rujnu vratio 142 milijuna eura, u prosincu dodatnih 100 milijuna, krajem ožujka 75 milijuna eura i danas preostalih 75 milijuna eura.

"To potvrđuje da je SDH kao pažljiv gospodar djelovao pravovremeno i tako očuvao vrijednost investicije Republike Slovenije u HSE. Poboljšano upravljanje rizicima, predanost optimizaciji i uspješno poslovanje HSE grupe bili su jamac za povrat svih sredstava koje je tvrtka primila od vlasnika", stoji u priopćenju SDH.

Tagovi: Holding Slovenske elektrarne, hse, štokelj, sdh
PROČITAJ I OVO
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
DOBRA GODINA
Vrlo dobri rezultati norveškog Equinora
OSLO - Norveška naftna i plinska tvrtka Equinor izvijestila je u srijedu o skoku prihoda u drugom tromjesečju zahvaljujući poskupljenju nafte koje je nadoknadilo znatno niže cijene plina u Europi.
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
OIE
Studija: Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije
BRUXELLES - Studija pokazuje da Europa ima dovoljno zemlje za održivo širenje obnovljivih izvora energije Europa ima dovoljno zemlje da proširi projekte solarne energije i energije vjetra bez ugrožavanja proizvodnje hrane ili prirode, prema novoj analizi Europskog ureda za okoliš (EEB) objavljenoj danas.
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZNANOST
IJF: Treba nam porez na ugljik, previše smo ovisni o fosilnim gorivima
ZAGREB - U zelenim politikama Hrvatska nije dobar EU učenik. Dok zajednica europskih zemalja nalaže klimatsku neutralnost do 2050. te smanjenje emisija štetnih plinova za 55 posto do 2030., odnosno manju ovisnost o velikom zagađivaču – fosilnom gorivu – Hrvatska ga se objeručke drži.
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
ODLUKE
Mađarska će blokirati novac EU-a dok Ukrajina ne dopusti prolaz ruske nafte
BUDIMPEŠTA - Mađarska će blokirati sredstva Europske unije za zemlje članice koje su u Ukrajinu slale streljivo dokle god Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njegovom teritoriju, rekao je u utorak mađarski ministar vanjskih poslova.
Daljinsko grijanje u Njemačkoj traži milijarde ulaganja
GRIJANJE
Daljinsko grijanje u Njemačkoj traži milijarde ulaganja
BERLIN - Planirano širenje mreže daljinskog grijanja u Njemačkoj prijeti biti znatno skuplje nego što se prvotno očekivalo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE