GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska bi mogla proizvoditi sedam puta više energije

Hrvatska bi mogla proizvoditi sedam puta više energije
POTENCIJALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.06.2023 / 11:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska bi mogla proizvoditi sedam puta više energije nego što je može potrošiti, no mora više pažnje posvetiti čistim energentima koji ne zagađuju, rečeno je u petak na konferenciji tjednika Lider "Energetska budućnost Hrvatske".

Boris Miljavac iz Siemens Energyja tvrdi da Hrvatska ima potencijal proizvoditi sedam puta više energije nego što može potrošiti, ali se treba fokusirati i na obnovljive izvore energije kojima obiluje.

Hrvatska energetska sigurnost, naveo je, počiva na Nuklearnoj elektrani Krško, krčkom LNG terminalu i obnovljivim izvorima.

Profesor zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje Neven Duić kaže da se velike kompanije okreću obnovljivim izvorima energije i sva manje ulažu u fosilna goriva. Iznio je podatak prema kojemu je u svibnju ove godine u EU -u proizvodnja električne energije iz vjetra i sunca bile veća od proizvodnje iz fosilnih goriva.

Smatra da bi biometan mogao zamijeniti zemni plin, no da ga nema dovoljno. Ne vjeruje ni da će fosilni plin biti zamijenjen vodikom.

Govoreći o budućnosti grijanja u Hrvatskoj, Duić je rekao da u gustim naseljima treba ići na toplane koje će, uz ostalo, rabiti dizalice topline, solarnu energiju, goeotermalnu energiju, otpadnu biomasu i sl. Drži da u manjim naseljima treba ići na dizalice topline, posebno u individualnim zgradama, a izvan naselja, u šumskim predjelima, treba rabiti pelete.

Profesorica s istog fakulteta Ankica Kovač kaže da je nositelj energetske revolucije vodik te već više od 30 zemalja ima nacionalne strategije za vodik, a među njima je i Hrvatska.

Vodik mijenja geopolitiku energije, a zemlje bogate obnovljivim izvorima energije mogu postati izvoznice vodika i na njemu temeljenih zelenih goriva, kaže profesorica Kovač.

Ističe da raste globalna politička potpora čistom vodiku.

Trenutno su najveći uvoznici vodika Europa i sjeveroistočna Azija.

Potencijale vodika uz ostalo vidi u dekarbonizaciji sektora koje je teško elektrificirati, teškog transporta te u sezonskoj pohrani vodika.


"Do 2030. godine pokazat će se puni potencijal vodika i njegov doprinos dekarbonizaciji", kaže Kovač.

Tagovi: energija, čista energija, vodik, Boris miljavac
PROČITAJ I OVO
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud
ODUSTAJANJE
Njemačka službeno odustala od projekta VE Hrgud

BANJA LUKA - Stigla je službena obavijest da se Njemačka povlači iz financiranja vjetroelektrane Hrgud kod Berkovića. 

Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
KARIJERE
Za generalnog direktora EPS-a imenovan Dušan Živković
BEOGRAD - Nadzorni odbor Akcionarskog društva Elektroprivreda Srbije (EPS) imenovao je Dušana Živkovića za generalnog direktora kompanije, saopštio je danas EPS.
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE