GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.

Hrvatska i Švedska premašile zacrtanu potrošnju zelene energije u 2020.
DOBRE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2022 / 19:35
Autor: SEEbiz / H
LUXEMBOURG - Hrvatska i Švedska najviše su povećale udio 'zelene' energije u ukupnoj potrošnji u 2020. godini, uvelike nadmašivši ciljeve koje je zacrtala Europska komisija, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda.

Na razini EU-a udio energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji iznosio je u 2020. godini 22 posto, premašivši zacrtanu razinu za dva postotna boda, izvijestio je Eurostat u srijedu.

Švedska je daleko ispred ostalih zemalja EU-a s udjelom većim od 60 posto, a slijede Finska i Latvija gdje je iznosio 44 odnosno 42 posto.

Hrvatska je s udjelom zelene energije u ukupnoj potrošnji od 31 posto u 2020. gotovo izjednačena s Danskom i Estonijom.

Najniži su udio energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji bilježile Malta, Luksemburg i Belgija, između 11 i 13 posto, priopćio je Eurostat.

Zelene ambicije

Sve su zemlje EU-a osim Francuske dosegnule ili premašile zacrtane udjele zelene energije u konačnoj potrošnji u 2020., utvrdio je Eurostat.

Najviše su ga premašile Švedska i Hrvatska, za po 11 postotnih bodova.

Zamjetno bolji rezultat postigla je i Bugarska, koja je dostigla udio od 16 posto, veći za sedam postotnih bodova no što je ciljala.

Francuska pak kaska za zacrtanih 23 posto četiri postotna boda.

Snaga vode i vjetra

Zelena je struja u 2020. godini činila 37,5 posto bruto konačne potrošnje u EU, utvrdio je Eurostat.

Najviše se proizvodila u hidroelektranama i vjetroelektranama, na koje otpada više od dvije trećine proizvedene struje iz obnovljivih izvora. Preostalu trećinu čine Sunčeva energija, kruta biogoriva i ostali obnovljivi izvori.

Udio struje proizvedene u fotonaponskim sustavima "dramatično" je porastao od 2008. godine, primjećuje Eurostat, s jedan na 14 posto.

Najveći su udio zelene struje u ukupnoj potrošnji u 2020. bilježile Austrija i Švedska, više od 70 posto, a visok je bio i u Danskoj i Portugalu gdje je iznosio oko 60 posto.

U Hrvatskoj je udio struje iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji u 2020. iznosio 53,8 posto.

Najniži je bio na Malti, u Mađarskoj i na Cipru, gdje se kretao od 9,5 do 12 posto.

Novi trendovi

Obnovljivi izvori puno se više koriste i za grijanje i hlađenje i njihov je udio u ukupnoj potrošnji udvostručen u 2020. u odnosu na 2004., na 23,1 posto, ponajprije zbog trendova u industriji, uslužnom sektoru i kućanstvima, utvrdio je Eurostat.

U Švedskoj, Estoniji, Finskoj i Latviji obnovljivi su izvori u 2020. činili više od polovine potrošnje energije za grijanje i hlađenje.

U Hrvatskoj njihov je udio u potrošnji energije za grijanje i hlađenje u 2020. iznosio 36,9 posto.

U Irskoj, Nizozemskoj i Belgiji bio je manji od 10 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće.

Tagovi: zelena energija, Europska komisija, vjetroelektrane, solarne elektrane, Margrethe Vestager
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE