GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na lokaciji trafostanice Konjsko, uz prigodnu svečanost, započeli su radovi na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC). Radi se o postrojenju koje se gradi u sklopu europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

To je najinovativniji projekt Europske komisije u području naprednih mreža i u njemu sudjeluju slovenski i hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava: Hrvatski operator prijenosnog sustava i HEP Operator distribucijskog sustava. Sufinancira se iz Europskog fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 mil. eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 mil. eura, a ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 mil. kuna.

Projektom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova. Time će TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobiti najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u zemljama u okruženju. Izvođač radova u vrijednosti 105 mil. kuna je Siemens Energy, a udjel hrvatske industrije u investiciji je 65%. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine.

"Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno 'state-of-the-art' rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energyju, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske", izjavio je tom prigodom Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemensa Energy.

Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u pogon u siječnju, uređaj za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem 2020. godine i projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje zemlje u skladan rad.

Uz to, obiđeno je i gradilište nove trafostanice Sućidar u Splitu. Riječ je i projektu u vrijednosti 120 mil. kuna koji zajednički ostvaruju HOPS i HEP ODS i kojim će se dugoročno ostvariti sigurnost opskrbe električnom energijom u Splitu, izvijestio je HEP.

Tagovi: SINCRO.GRID, Trafostanica Konjsko, Siemens Energy, Boris Miljavac, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Morgan Stanley: Tržište nafte sljedeće će godine vjerojatno biti u suficitu
ANALITIČARI
Morgan Stanley: Tržište nafte sljedeće će godine vjerojatno biti u suficitu
NEW YORK - Tržište sirove nafte trenutačno je tijesno, no iduće će godine vjerojatno biti u plusu, uz pad cijena Brent-a u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, rekao je Morgan Stanley.
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
LONDON - Cijene nafte pale su drugi uzastopni tjedan, za više od 2,5 posto.
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE