GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu

Hrvatska počela graditi naprednu elektroenergetsku mrežu
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 16:01
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na lokaciji trafostanice Konjsko, uz prigodnu svečanost, započeli su radovi na izgradnji postrojenja za statičku kompenzaciju (SVC). Radi se o postrojenju koje se gradi u sklopu europskog projekta naprednih mreža SINCRO.GRID.

To je najinovativniji projekt Europske komisije u području naprednih mreža i u njemu sudjeluju slovenski i hrvatski operatori prijenosnog i distribucijskog sustava: Hrvatski operator prijenosnog sustava i HEP Operator distribucijskog sustava. Sufinancira se iz Europskog fonda za strateške infrastrukturne projekte u vrijednosti od 40,5 mil. eura, dok njegova ukupna vrijednost iznosi gotovo 90 mil. eura, a ulaganja u Hrvatskoj iznose 200 mil. kuna.

Projektom SINCRO.GRID-a koristit će se napredni tehnički sustavi i algoritmi za upravljanje tokovima snaga u elektroenergetskim sustavima s ciljem poboljšanja kvalitete napona i povećanja prijenosne moći postojećih vodova. Time će TS Konjsko, najveći objekt prijenosne mreže u Dalmaciji, dobiti najsuvremenije postrojenje za statičku kompenzaciju, prvo takvo postrojenje u zemljama u okruženju. Izvođač radova u vrijednosti 105 mil. kuna je Siemens Energy, a udjel hrvatske industrije u investiciji je 65%. Završetak radova se očekuje krajem studenog 2021. godine.

"Ovim postrojenjem u TS Konjsko, Hrvatska će biti prva u Jugoistočnoj Europi koja ima najsuvremenije rješenje za regulaciju visine napona u prijenosnoj mreži. Izuzetno mi je drago da smo HOPS-u pomogli naći jedinstveno 'state-of-the-art' rješenje projektirano isključivo prema potrebama elektroenergetskog sustava Hrvatske. Mi u Siemens Energyju, kao vodećoj svjetskoj kompaniji za energetiku, naprednim tehnološkim rješenjima ćemo nastaviti doprinositi provođenju Strategije Energetskog razvoja Republike Hrvatske", izjavio je tom prigodom Boris Miljavac, predsjednik Uprave Siemensa Energy.

Ostale cjeline projekta SINCRO.GRID na području Hrvatske su uređaj za kompenzaciju u TS Mraclin koji je pušten u pogon u siječnju, uređaj za kompenzaciju TS Melina kraj Rijeke, za koji se završetak radova očekuje krajem 2020. godine i projekt zajedničkog virtualnog kontrolnog centra koji će predstavljati jedinstveno inovativno rješenje u koordiniranoj regulaciji napona na području Hrvatske i Slovenije. Glavna misija kontrolnog centra bit će uklopiti tri uređaja za kompenzaciju jalove energije u obje zemlje u skladan rad.

Uz to, obiđeno je i gradilište nove trafostanice Sućidar u Splitu. Riječ je i projektu u vrijednosti 120 mil. kuna koji zajednički ostvaruju HOPS i HEP ODS i kojim će se dugoročno ostvariti sigurnost opskrbe električnom energijom u Splitu, izvijestio je HEP.

Tagovi: SINCRO.GRID, Trafostanica Konjsko, Siemens Energy, Boris Miljavac, Hrvatska elektroprivreda
PROČITAJ I OVO
Poduzetnici šokirani trostruko većim računima za plin
PLIN
Poduzetnici šokirani trostruko većim računima za plin
ZAGREB - Na adrese poduzetnika ovih dana stižu trostruko veći računi za plin. Ogorčeni su jer u koronakrizi, s dramatičnim rastom cijena energenata, ali i sirovine, mnogi su već na koljenima.
Katar bi mogao preusmjeriti dio plinskih pošiljki u Europu
PLIN
Katar bi mogao preusmjeriti dio plinskih pošiljki u Europu

DOHA - Katar će trebati pomoć SAD-a kako bi uvjerio kupce svog prirodnog plina da preusmjere dio pošiljki u Europu u slučaju da sukob Rusije i Ukrajine poremeti ruske isporuke, rekao je izvor upućen u rasprave.

Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte na najvišu razinu od 2014.
NAFTNO TRŽIŠTE
Napetosti između Ukrajine i Rusije podigle cijene nafte na najvišu razinu od 2014.
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, dotaknuvši nakratko najvišu razinu od 2014. godine, potaknute oskudnom opskrbom i geopolitičkim napetostima u Europi i na Bliskom istoku.
Plenković o cijeni struje: Djelovat ćemo u tri segmenta
STRUJA
Plenković o cijeni struje: Djelovat ćemo u tri segmenta
ZAGREB - ‘Svijet energije - Energetska sigurnost u eri brze dekarbonizacije‘ naziv je konferencije u organizaciji Jutarnjeg lista na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Tom je prilikom istaknuo kako će Vlada, kad je u pitanju cijena električna energije, djelovati u tri segmenta.
SAD pregovara s dobavljačima radi osiguranja energenata za Europu
ENERGENTI
SAD pregovara s dobavljačima radi osiguranja energenata za Europu
WASHINGTON - Sjedinjene Države razgovaraju s velikim dobavljačima energenata i državama proizvođačima iz cijelog svijeta kako bi osigurale alternativnu isporuku za Europu u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, rekao je američki dužnosnik u utorak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE