GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska prije roka zatvara Plomin

Hrvatska prije roka zatvara Plomin
NESLUŽBENO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.11.2021 / 08:56
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Hrvatska Vlada znatno će ubrzati planirani prestanak energetskog korištenja ugljena, a prema - u trenutku pisanja ovog teksta - još neslužbenim informacijama trenutak za odustajanje od upotrebe klimatski najštetnijeg fosilnog goriva dogodit će se u razdoblju između 2030. i 2035. godine.

Novi rok za "phase out" ugljena u svojem obraćanju na velikoj klimatskoj konferenciji COP26 u škotskom Glasgowu najavio je premijer Andrej Plenković, piše Jutarnji list.

Preuzimajući raniji rok od planiranog za odustajanje od korištenja ugljena, Hrvatska se zapravo pridružila dominantnom trendu među razvijenim državama svijeta, a naročito država članicama Europske unije, gdje se upravo napuštanje tog energenta smatra ključnim prvim korakom u borbi za radikalno smanjenje emisija ugljikovog dioksida te sprečavanje klimatskih promjena.

Prema podacima Međunarodne energetske agencije (IEA), korištenjem ugljena zadovoljava se oko 40 posto globalne potražnje za električnom energijom te se na taj način generira oko 46 posto globalnih emisija ugljikovog dioksida. Tijekom proteklih godinu dana niz europskih država preuzelo je slične rokove. Španjolska i Sjeverna Makedonija obvezale su se prestati koristiti ugljen do 2030. godine, Rumunjska do 2032., Crna Gora do 2035.,a Bugarska do 2038. godine. Njemačka, gdje se otprilike četvrtina potreba za električnom energijom pokriva iz ugljenskih termoelektrana, ugljen planira prestati koristiti do 2038. godine, no za vjerovati je da će nova tamošnja vladajuće koalicija - čiji će dio biti i Zeleni - taj rok značajno pomaknuti unaprijed.

Hrvatska, pak, dosad nije imala jasno definirani zakonski rok za prestanak korištenja ugljena, ali se iz važeće nacionalne Niskougljične strategije moglo iščitati kako se ne planira korištenje tog energenta nakon 2040. godine. Taj rok bio je definiran i činjenicom da životni vijek elektrane Plomin 2 - jedine preostale termoelektrane na ugljen u Hrvatskoj - istječe te godine. Ipak, čini se kako će ta elektrana - barem u sadašnjem stanju - morati biti ugašena znatno prije.

Iako je odluka o ranijem napuštanju energetskog korištenja ugljena prezentirana prvenstveno kao dio nacionalne klimatske politike, treba reći kako iza nje postoji i jak ekonomski racional. Termoelektrane na ugljen u država članicama Europska unije proteklih su godina izložene znatnim opterećenjima koje njihov rad često čine neisplativim. To se prvenstveno odnosi na rapidan rast cijene ugljikovih emisija - troška koji zbog visokog udjela ugljika u ugljenu znatno više opterećuje ugljenske elektrane od sličnih postrojenja pogonjenih prirodnim plinom.

Ako se tome pridoda i činjenica da su mnoge velike svjetske financijske institucije u svrhu poticanja borbe protiv klimatskih promjena de facto prestale s financiranjem projekata vezanih uz energetsko korištenje ugljena, poslovni model ugljenskih elektrana posljednjih se godina znatno pogoršao. Utoliko, preuzimanje obveze ranijeg zatvaranja ugljenskih elektrana potez je koji otvara mogućnost korištenja značajnih financijskih povlastica koje Europska unija nudi u kontekstu zelene tranzicije, a koji se mogu iskoristiti za ulaganja u zamjenske, niskougljične kapacitete ili mitigiranje društvene štete nastale prekidom korištenja ugljena u lokalnim zajednicama.

Tagovi: Plomin, ugljen, struja, električna energija
PROČITAJ I OVO
Članovi Nazarbajevljeve obitelji podnijeli ostavke na dužnosti u energetskom sektoru
OSTAVKE
Članovi Nazarbajevljeve obitelji podnijeli ostavke na dužnosti u energetskom sektoru
NURSULTAN - Dvojica članova šire obitelji bivšega kazahstanskog predsjednika Nursultana Nazarbajeva podnijela su ostavku na vodeća mjesta u brodarskim državnim tvrtkama koje se bave isporukom nafte i plina, priopćio je u subotu državni fond.
Ograničenja u opskrbi podigla cijene nafte prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Ograničenja u opskrbi podigla cijene nafte prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara, potaknute ograničenjima u opskrbi i slabijim dolarom koji su zasjenili moguću novu dražbu nafte iz kineskih strateških rezervi početkom veljače.
Kina će se uključiti u koordiniranu prodaju nafte iz rezervi
NAFTA
Kina će se uključiti u koordiniranu prodaju nafte iz rezervi
PEKING - Kina planira u razdoblju oko Lunarne nove godine organizirati još jednu dražbu nafte iz strateških rezervi kako bi zakočila cijene, u sklopu inicijative skupine zemalja na čelu sa Sjedinjenim Državama, rekli su izvori za Reuters.
Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2
SANKCIJE
Američki Senat nije prihvatio sankcije za Sjeverni tok 2
WASHINGTON - Zakonski nacrt o uvođenju sankcija kompanijama koje sudjeluju u izgradnji plinovoda Sjevernog toka 2, što povezuje Rusiju i Njemačku a Sjedinjene Države mu se protive, nije prošao u četvrtak u američkom Senatu.
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 84 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak iznad razine od 84 dolara, poduprte naznakama da proizvođači imaju teškoća s povećanjem opskrbe i procjenama da omikron ipak neće omesti oporavak potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE