GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hrvatska se u EU zauzela za plinske kogeneracije

Hrvatska se u EU zauzela za plinske kogeneracije
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2021 / 20:45
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Hrvatska, Poljska, Bugarska i šest drugih europskih zemalja pojačale su lobiranje u Bruxellesu da osiguraju da se prirodni plin u EU taksonomiji klasificira kao održivo ulaganje prema financijskim pravilima EU, upozoravajući Bruxelles da njegov najnoviji prijedlog, koji ide prema istiskivanju prirodnog plina iz energetskog miska, nije optimalan, pokazao je dokument koji je vidio Reuters.

Takozvana "taksonomija" Europske unije ključni je dio programa održivog financiranja EU bloka koji namjerava milijarde eura usmjeriti u aktivnosti koje će mu pomoći da dosegne neto-nula emisija stakleničkih plinova do 2050. godine. Komisija se nadala da će objaviti pravila za dijelove taksonomije povezane s klimatskim promjenama u siječnju, ali je to odgodila za travanj nakon što su se zemlje i tvrtke usprotivile prvom nacrtu pravila, kojim su plinskeim elektranama uskratile zelenu oznaku.

Novi nacrt prijedloga koji je Reuters vidio prošli tjedan, pokazao je da je Komisija sada predložila davanje nekih održivih oznaka za kogeneracije na plin, ali pod strogim uvjetima. U međuvremenu je devet zemalja, uključujući Češku, Hrvatsku, Cipar, Grčku, Mađarsku, Maltu i Rumunjsku, u petak izradilo zajednički dokument koji se protivi novom prijedlogu. Ta skupina, koja uključuje i Slovačku, također su se usprotivile prvom prijedlogu Komisije zbog toga što nije podržala plin.

Skupina je rekla da se novim prijedlogom ignoriraju pojedinačne potrebe država članica EU - s tim da su mnoge zemlje potpisnice planirale upotrijebiti plin za zamjenu ugljena koji zagađuje onečišćujuće tvari, te zatražila od Komisije da većim TE na plin dodijeli zelenu oznaku.

"Ulaganja koja se danas smatraju održivima ne bi trebala postati neodrživa preko noći jer nisu navedena ili ne odgovaraju definiciji taksonomije", rekla je skupina u dokumentu od 26. ožujka. Komisija je predložila prag emisije od 100 grama ekvivalenta CO2 po kWh za plinske elektrane koje žele održivu oznaku, ali skupina je rekla da bi to trebalo smanjiti na "tehnički izvedivu" razinu.

EK predlaže dodjeljivanje zelene oznake postrojenjima ako smanje emisije, odnosno da do 2025. postrojenja zamijene onima koja manje onečišćuju. Skupina u kojoj je i Hrvatska smatra da je taj rok prekratak, jer su neke zemlje već objavile da će izaći iz ugljena puno kasnije. Hrvatska nije najavila prestanak korištenja ugljena u TE Plomin 2. Diplomat u EU koji je za Reuters komentirao namjere većeg broja zemlja konstatira da to temeljito potkopava taksonomiju, te da je riječ o taksonomiji koju diktiraju lobiji, a ne znanost.

Tagovi: plinska kogeneracija, Europska unija, TE Plomin 2
PROČITAJ I OVO
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PRIJAVA
Đukanović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića, Sekulić i bivšeg rukovodstva EPCG
PODGORICA - Predsjednik Odbora direktora Milutin Đukanović je u ime Elektroprivrede Crne Gore Vrhovnom državnom tužilaštvu podnio krivične prijave.
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
ZABAVNO
Šetnja Bečom uz otkrivanje najboljih energetski učinkovitih projekata
BEČ - Energy!ahead novi je projekt Grada Beča kojim obilazak austrijske prijestolnice dobiva novo lice. U ponudu besplatne aplikacije uvršteni su brojni uspješni projektu poput energetski učinkovite sanacije povijesnih građevina ili postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 63 dolara, trgovci preusmjerili fokus na opskrbu
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 63 dolara budući da su se trgovci preusmjerili na najavljenu veću opskrbu glavnih proizvođača u uvjetima neizvjesnog tempa oporavka potražnje od koronamjera.
HOPS postaje dioničarsko društvo
PROMJENE
HOPS postaje dioničarsko društvo
ZAGREB - Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u javnu je raspravu do 2. svibnja stavilo novi Zakon o tržištu električne energije u čijem članku 134. (Prijelazne i završne odredbe) se navodi da će se nezavisni operator prijenosa električne energije (HOPS) u roku od šest mjeseci od dana stupanja zakona na snagu organizirati kao dioničko društvo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE