GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE će državi vratiti prvih 200 milijuna eura

HSE će državi vratiti prvih 200 milijuna eura
POVRAT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2023 / 15:27
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Slovenski državni holding (SDH), koji je prošle godine dokapitalizirao Holding Slovenske Elektrarne (HSE) s 492 milijuna eura, donio je odluku kojom obvezuje HSE na povrat prvog dijela tih sredstava u iznosu od 200 milijuna eura, priopćio je danas HSE.

Sredstva bi se mogla početi vraćati u lipnju, no točna dinamika ovisit će o situaciji, pojasnili su.

Sredstva dobivena naknadnim uplatama države u iznosu od 492 milijuna eura krajem prošle godine omogućila su HSE grupi da može osigurati pouzdanu i konkurentnu opskrbu električnom energijom u svakom trenutku, čak iu vrijeme energetske krize i iznimno povećane zahtjevi za pružanje financijskog pokrića evidentirani u HSE.

Prema njihovim izjavama, Uprava, koju od studenog prošle godine čine generalni direktor Tomaž Štokelj i poslovni direktor Uroš Podobnik, odmah nakon početka mandata počela je pripremati i provoditi mjere za sanaciju stanja u grupi.

„Primarno smo se fokusirali na sanaciju problema likvidnosti i upravljanje rizicima vezanim uz proizvodnju i trgovinu električnom energijom. HSE posluje stabilno, eksploatacija ugljena u prva dva mjeseca ove godine je iznad plana, a proizvodnja električne energije iz naših elektrana je nesmetana i pouzdana", rekao je Štokelj.

Projekcije poslovanja HSE grupe pokazuju da bi kompanija mogla početi s povratom sredstava u lipnju, a cilj ostaje da HSE mora učiniti sve što je potrebno kako bi SDH do kraja 2024. mogao odlučiti o povratu svih naknadnih kapitalnih uplata iz 2022. godine. dinamika povrata, međutim, ovisit će o realizaciji planirane proizvodnje hidroelektrana HSE grupe i Termoelektrane Šoštanj, kao i budućim kretanjima cijena električne energije", pojašnjavaju iz HSE-a.

Država je u prosincu provela dokapitalizaciju u dva dijela. Najprije je uplatio 300 milijuna eura, a nakon što je Vlada dala suglasnost na izmjene godišnjeg plana upravljanja SDH-om još 192 milijuna eura. Odluka se temeljila na teškoj financijskoj situaciji HSE-a zbog kombinacije negativnih čimbenika povezanih s energetskom krizom, povijesno niskom hidrologijom ove godine, gašenjem Teša zbog kompresije jednog od dva rudarska polja Premogovnika Velenje i nemogućnost opskrbe dovoljnim količinama lignita, kao i smanjena spremnost poslovnih banaka za dodatnim financiranjem kratkoročnih potreba za likvidnošću.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne zbog pada zaliha i sporije inflacije u SAD-u
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte naznakama potražnje u SAD-u nakon sporije od očekivane inflacije u travnju i nižih zaliha nafte u prošlom tjednu.
Ina upozorava na internetsku prevaru
UPOZORENJE
Ina upozorava na internetsku prevaru
ZAGREB - Uprava Ine upozorava da društvenim mrežama i internetom kruže prevare u obliku oglasa investicijske prilike, u kojima se organizatori lažno predstavljaju kao Ina te ističe da Ina nije organizator takvih objava niti s njima ima veze.
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
AKVIZICIJE
Statkraft preuzima portfelj projekata Neoena u Hrvatskoj
ZAGREB – Statkraft, najveći europski proizvođač obnovljive energije, zaključio je akviziciju hrvatskog portfelja francuske tvrtke za obnovljive izvore energije, Neoena.
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
NAFTNO TRŽIŠTE
Pale cijene nafte, tržište procjenjuje nove podatke o potražnji
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima, nakon objave procjene Međunarodne agencije za energiju (IEA) da će potražnja u razvijenim zemljama ove godine biti slabija zbog uporne inflacije.
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
PROGNOZE
IEA srezala ovogodišnju prognozu potražnje za naftom
LONDON - Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuje da će globalna potražnja za naftom ove godine biti niža od prethodnih procjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE