GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 12:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.

"Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", Rekao je HSE. (Fotografija je simbolična.) Fotografija: EPA

"Sunčana elektrana Prapretno prva je solarna elektrana u Sloveniji s više od jednog megavata snage i dobila je građevinsku dozvolu. Proizvest će približno 3,36 milijuna kWh električne energije, što je dovoljno za godišnje potrebe za električnom energijom od oko 800 prosječnih Slovenska kućanstva, "nakon što su dobili valjanu građevinsku dozvolu, napisali su u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Kamen temeljac za elektranu s 3.036 megavata postavit će se 3. srpnja. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna eura. Prema Radio Sloveniji, izvođač je već odabran, a elektrana bi trebala početi s prijenosom električne energije na mrežu u studenom.

Izgradnja na lokaciji Prapretno također ima simbolično značenje za HSE Grupu i lokalno okruženje. "U prošlosti je ovo okruženje bilo jako opterećeno proizvodnjom električne energije u termoelektrani Trbovlje i proizvodnjom ili vađenjem ugljena u obližnjim rudnicima. HSE će oživjeti proizvodnju električne energije na ovom mjestu, ali na ekološki prihvatljiv način, bez staklenika emisije plinova ", rekao je Nenad Trkulja, voditelj projekta solarne elektrane Prapretno.

Kao što je sažeto u priopćenju, HSE planira u budućnosti dodatno proširiti lokaciju za energetske svrhe, jer to omogućuje postojeća infrastruktura. "Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", HSE je rekao u priopćenju za javnost.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, solarna energija, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
DIVIDENDA
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u četvrtak objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 19. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 82,1 milijun kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 81,49 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE