GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 12:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.

"Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", Rekao je HSE. (Fotografija je simbolična.) Fotografija: EPA

"Sunčana elektrana Prapretno prva je solarna elektrana u Sloveniji s više od jednog megavata snage i dobila je građevinsku dozvolu. Proizvest će približno 3,36 milijuna kWh električne energije, što je dovoljno za godišnje potrebe za električnom energijom od oko 800 prosječnih Slovenska kućanstva, "nakon što su dobili valjanu građevinsku dozvolu, napisali su u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Kamen temeljac za elektranu s 3.036 megavata postavit će se 3. srpnja. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna eura. Prema Radio Sloveniji, izvođač je već odabran, a elektrana bi trebala početi s prijenosom električne energije na mrežu u studenom.

Izgradnja na lokaciji Prapretno također ima simbolično značenje za HSE Grupu i lokalno okruženje. "U prošlosti je ovo okruženje bilo jako opterećeno proizvodnjom električne energije u termoelektrani Trbovlje i proizvodnjom ili vađenjem ugljena u obližnjim rudnicima. HSE će oživjeti proizvodnju električne energije na ovom mjestu, ali na ekološki prihvatljiv način, bez staklenika emisije plinova ", rekao je Nenad Trkulja, voditelj projekta solarne elektrane Prapretno.

Kao što je sažeto u priopćenju, HSE planira u budućnosti dodatno proširiti lokaciju za energetske svrhe, jer to omogućuje postojeća infrastruktura. "Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", HSE je rekao u priopćenju za javnost.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, solarna energija, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
NAFTA
NIS pokrenuo nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte
BEOGRAD – Naftna industrija Srbije raspisala je danas tender za nabavku 2,5 miliona tona sirove nafte čiju isporuku očekuje u periodu april – decembar ove godine.
Barel nafte iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Barel nafte iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su iznad 87 dolara, a u fokusu je i dalje očekivani rast potražnje u Kini.
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
POTEZI
Petrol zatvorio nekoliko nekoliko Croduxovih crpki u Istri
PULA - Krajem prosinca 2022. slovenska naftna tvrtka na sat je vremena zatvorila gotovo sva prodajna mjesta Petrola i Croduxa (koji spadaju pod istu firmu), osim onih na autocestama i nautičkim benzinskim servisima.
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
ZELENA ENERGIJA
Novih 110 MW zelene energije MK Grupe i Fintel energije
BEOGRAD - Za preferiranog dobavljača vetroturbina za projekte vetroparkova Košava faza II, Kula 2 i Ram, koje zajednički realizuju kompanije Fintel Energija i MK Grupa, kao i za projekte Kula 3 i Kula 4, koje izvodi Fintel Energija, izabrana je kompanija Zhejiang Windey Co. LTD, objavila je danas MK Grupa.
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
POSLOVI
Janaf i Ina sklopili ugovor o transportu i skladištenju nafte
ZAGREB - Janaf je izvijestio kako je s društvom INA d.d. sklopio Ugovor o transportu nafte za količinu od min. 1.600.000 tona do max. 2.160.000 tona nafte na dionici Omišalj – RN Rijeka u razdoblju do 31.12.2023. godine te Ugovor o skladištenju sirove nafte u razdoblju do 31.12.2025. godine koji obuhvaća kapacitete od 79.385 m³ na Terminalu Omišalj i od 70.000 m³ na Terminalu Sisak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE