GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji

HSE dobio dozvolu za izgradnju najveće solarne elektrane u Sloveniji
DOZVOLA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.05.2021 / 12:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding slovenske elektrarne (HSE) će na rekultiviranom i zatvorenom dijelu odlagališta neopasnog otpada Prapretno kod Hrastnika izgraditi najveću solarnu elektranu u zemlji. Kamen temeljac postavit će se 3. srpnja, a elektrana će se u mrežu uključiti u studenom.

"Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", Rekao je HSE. (Fotografija je simbolična.) Fotografija: EPA

"Sunčana elektrana Prapretno prva je solarna elektrana u Sloveniji s više od jednog megavata snage i dobila je građevinsku dozvolu. Proizvest će približno 3,36 milijuna kWh električne energije, što je dovoljno za godišnje potrebe za električnom energijom od oko 800 prosječnih Slovenska kućanstva, "nakon što su dobili valjanu građevinsku dozvolu, napisali su u Holdingu Slovenske elektrarne (HSE). Kamen temeljac za elektranu s 3.036 megavata postavit će se 3. srpnja. Investicija je vrijedna 2,5 milijuna eura. Prema Radio Sloveniji, izvođač je već odabran, a elektrana bi trebala početi s prijenosom električne energije na mrežu u studenom.

Izgradnja na lokaciji Prapretno također ima simbolično značenje za HSE Grupu i lokalno okruženje. "U prošlosti je ovo okruženje bilo jako opterećeno proizvodnjom električne energije u termoelektrani Trbovlje i proizvodnjom ili vađenjem ugljena u obližnjim rudnicima. HSE će oživjeti proizvodnju električne energije na ovom mjestu, ali na ekološki prihvatljiv način, bez staklenika emisije plinova ", rekao je Nenad Trkulja, voditelj projekta solarne elektrane Prapretno.

Kao što je sažeto u priopćenju, HSE planira u budućnosti dodatno proširiti lokaciju za energetske svrhe, jer to omogućuje postojeća infrastruktura. "Nakon vodeće pozicije na polju proizvodnje električne energije iz vode, za nekoliko mjeseci, kada će solarna elektrana Prapretno prenijeti prvu električnu energiju u mrežu, bit ćemo i najveći proizvođač električne energije iz ovog obnovljivog izvora", HSE je rekao u priopćenju za javnost.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, solarna energija, solarna elektrana
PROČITAJ I OVO
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
ORGANIZACIJA
EPS Distribucija nije više deo sistema EPS-a
BEOGRAD - Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ prenelo je na Republiku Srbiju, koju zastupa Vlada, celokupan osnivački i vlasnički udeo u Operatoru distributivnog sistema „EPS Distribuciji“, čime je „EPS Distribucija“ prestala da bude deo sistema EPS-a.
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilne iznad 74 dolara
LONDON - Cijene sirove nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad razine od 74 dolara, balansirajući između pada zaliha u SAD-u i jačeg dolara koji prigušuje potražnju.
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
ČEKAJU SE STUDIJE
Zastoj u izgradnji termoelektrane Kolubara B
BEOGRAD - Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije naložlio je krajem maja da se obustavi gradnja termoelektrane Kolubara B u opštini Lazarevac, nedaleko od rudnika uglja dok se ne urade studije ekonomske i ekološke opravdanosti.
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
VJETROPARK
Njemački Wpd iznio planove za gradnju velikog vjetroparka u Sjevernoj Makedoniji
SKOPJE - Njemačka tvrtka Wpd, koja je iskazala interes za izgradnju četiri vjetroparka u BiH, planira u Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u zemlji zajedno (i onih koje rade i onih koje su u planu ).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE