GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HSE je državi vratio prvih sto milijuna eura pomoći

HSE je državi vratio prvih sto milijuna eura pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2023 / 08:36
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Holding Slovenske elektrarne državi je doznačio sto milijuna eura u sklopu povrata dokapitalizacije iz prosinca prošle godine. Prema trenutnoj procjeni poslovanja, HSE će ove godine vratiti 242 milijuna eura od ukupno 492 milijuna eura.

"Osiguravanje potrebnih financijskih sredstava grupi HSE u ovoj godini pokazuje pozitivne rezultate, zbog čega je Slovenski državni holding (SDH) u ponedjeljak donio odluku o povratu prvog dijela sredstava naknadnih uplata kapitala", priopćio je SDH. .

Iz HSE-a su objasnili da je uprava tvrtke sanirala probleme s likvidnošću koji su ih mučili prošle godine zbog gubitka vlastite proizvodnje i naglog rasta cijena zbog ruske invazije na Ukrajinu. "HSE ove godine posluje dobro, proizvodnja električne energije je nesmetana i pouzdana te čak premašuje zacrtane planove", uvjeravaju.

"Ocjenjujemo da će ovogodišnje poslovanje Grupe HSE biti znatno bolje od prošlogodišnjeg, ako ne bude većih potresa, čak jedno od najboljih u povijesti Grupe HSE", istaknuo je predsjednik Uprave Tomaž Štokelj.

SDH, koji je u prosincu 2022. odobrio naknadnu uplatu kapitala HSE-u za premošćivanje izvanrednih likvidnosnih situacija u iznosu od 492 milijuna eura, obvezao je tvrtku na povrat prvog dijela tih sredstava krajem veljače ove godine, čime je dinamika otplata će ovisiti o poslovnim okolnostima i uvjetima na energetskim tržištima.

Štokelj je zadovoljan što su opravdali povjerenje vlasnika. "Odluka da nam financijski pomognu premostiti situaciju u kojoj smo se prošle godine zbog vanjskih okolnosti našli pokazala se opravdanom. Naposljetku, ali ne i najmanje važno, grupacija HSE najveći je proizvođač električne energije u Sloveniji i stup pouzdane opskrbe električne energije gospodarstvu i kućanstvima,“ naglasio je prvi čovjek Holdinga Slovenske elektrarne.

SDH je u ponedjeljak donio i odluku o najavi povrata dodatnih 42 milijuna eura. "Uzimajući u obzir buduće tržišne uvjete i poslovanje HSE Grupe, SDH će nastaviti slijediti cilj povrata cjelokupnog iznosa naknadnih uplata kapitala osnivaču do kraja 2024. godine", stoji u priopćenju SDH.

HSE je također istaknuo da grupa započinje opsežan investicijski ciklus za zelenu tranziciju zemlje. Svi naši planovi usmjereni su na razvoj HSE grupe i ulaganja u obnovljive izvore energije, dodao je Štokelj.

Tagovi: Holding slovenske elektrarne, slovenski državni holding
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE