GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

I Austrija uvodi dodatni porez na dobit energetskih kompanija

I Austrija uvodi dodatni porez na dobit energetskih kompanija
OPOREZIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.11.2022 / 19:18
Autor: SEEbiz
BEČ - Austrijske naftne i plinske tvrtke morat će platiti do 40 posto poreza na dodatnu dobit koju su ostvarile tijekom rata u Ukrajini. Vlada u Beču najavila je uvođenje posebnog poreza za ovu i iduću godinu, što se u sličnom obliku već planira u drugim zemljama EU.

"Izvanredna vremena zahtijevaju izvanredne mjere", rekli su vicekancelar Werner Kogler i ministar financija Magnus Brunner, prenosi austrijska novinska agencija APA.

Skok cijena prirodnog plina i struje od početka rata u Ukrajini puni blagajne nekih kompanija, a prazni druge, do mjere koja više nije prihvatljiva, rekao je Kogler. "To je zapravo ratna dividenda", rekao je o takozvanoj nepoštenoj dobiti koju ostvaruju neke tvrtke. Stoga sada treba uspostaviti pravdu za potrošače.

Za izračun planiranog “doprinosa energetskoj krizi” uzet će se u obzir visina prosječne godišnje dobiti u razdoblju od 2018. godine uvećana za 20 posto. Sve što naftne i plinske tvrtke zarade iznad toga bit će oporezovano sa 40 posto. Za tvrtke koje ulažu u obnovljive izvore energije porezna stopa smanjit će se na 33 posto.

Osim toga, država će ubirati prihode od austrijskih proizvođača električne energije iznad određenog praga. Taj će prag biti postavljen na 180 eura po megavat satu ili po 140 eura po megavat satu ako tvrtka ne ulaže u obnovljive izvore energije. Država će ubirati 90 posto prihoda koji prelaze granicu od 180 odn 140 eura.

Ovim nametom i dodatnim porezom na dobit austrijska vlada želi financirati mjere za ublažavanje posljedica visoke stope inflacije za stanovnike i poduzeća. Očekivane prihode procjenjuje između dvije i četiri milijarde eura.

Tagovi: Austrija, Werner Kogler Magnus Brunner, dodatni porez na dobit energetskih kompanija
PROČITAJ I OVO
Italija dobila američka jamstva za financiranje Lukoilove rafinerije
JAMSTVA
Italija dobila američka jamstva za financiranje Lukoilove rafinerije
RIM - Američke su vlasti uvjerile Italiju da njezine banke nisu u opasnosti od kazni zbog kršenja sankcija protiv Moskve ako pomognu rafineriji u vlasništvu Lukoila da kupi naftu koja nije iz Rusije, rekao je talijanski ministar industrije Adolfo Urso.
 Ovo su nove cijene goriva
CIJENE GORIVA
 Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Vlada je donijela novu uredbu o cijenama goriva zbog koje će cijene goriva od 6. prosinca biti nešto jeftinije nego u protekla dva tjedna.
Stale isporuke plina iz Njemačke u Poljsku
PLIN
Stale isporuke plina iz Njemačke u Poljsku
BERLIN - Isporuke plina iz Njemačke u Poljsku cjevovodom Yamal-Europa stale su u ponedjeljak ujutro, dok su ruske pošiljke preko Ukrajine u Europu bile stabilne.
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
IZUZEĆE
Japan izuzeo iz cjenovnog limita rusku naftu iz Sahalina 2
TOKIO - Japan je u ponedjeljak ograničio cijenu ruske nafte na 60 dolara po barelu u sklopu dogovora skupine G7 i Europske unije, uz izuzeće pošiljki iz projekta Sahalin 2.
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAHTJEVI
Greenpeace traži uklanjanje potonule konstrukcije plinske platforme Ivane D
ZAGREB - Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu povodom dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE