GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala

IAEA: Prošle godine 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala
OPASNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.05.2024 / 12:45
Autor: SEEbiz
BEČ - Prošle je godine 31 država prijavila 168 slučajeva krađe i gubitka radioaktivnog materijala, objavila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na početku konferencije o nuklearnoj sigurnosti u Beču.

U tom svjetlu pozvala je na bolju kontrolu transporta ovog materijala.

Prošlogodišnji podaci o krađama i gubicima radioaktivnog materijala u skladu su s višegodišnjim prosjekom. Od 1993. godine, kada su počeli bilježiti takve incidente, izbrojali su ih ukupno 4200, javlja njemačka tiskovna agencija dpa.

Kako je objasnila IAEA, više od polovice krađa radioaktivnog materijala događa se tijekom njegova transporta. Uglavnom se radi o ozračenom metalnom otpadu, tehničkoj opremi opremljenoj izvorima zračenja i kontaminiranoj medicinskoj robi.

Nuklearni i drugi radioaktivni materijal stoga "ostaje ranjiv na sigurnosne prijetnje tijekom transporta", upozorila je Elena Buglova, voditeljica jedinice za nuklearnu sigurnost u agenciji. Prema njezinim riječima, to ukazuje na potrebu jačanja mjera sigurnosti u prometu.

Bez obzira na to, IAEA objašnjava da su gubici radioaktivnog materijala rijetko posljedica organiziranog kriminala. Prošle godine šest incidenata bilo je povezano s nezakonitom trgovinom ili kriminalnim namjerama. U većini ostalih slučajeva radilo se, primjerice, o odlaganju ili prijevozu radioaktivnih tvari bez odgovarajuće dozvole.

Agencija je tako posljednjih godina zabilježila tek nekoliko kriminalnih incidenata, dok broj ostalih gubitaka raste već više od dva desetljeća.

Tagovi: radioaktivnost, iaea, radioaktivni materijal
PROČITAJ I OVO
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Ovo su nove cijene goriva
GORIVO
Ovo su nove cijene goriva
ZAGREB - Službeno su objavljene nove cijene goriva koje će vrijediti od ponoći.
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle gotovo 4 posto, nakon pada u prethodna tri tjedna, jer se u drugoj polovici godine očekuje rast potražnje za 'crnim zlatom'.
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LNG
Rusija u svibnju pretekla SAD kao najveći dobavljač LNG-a Europi
LONDON - Dok Rusija nastavlja ploviti kroz mnoštvo sankcija koje su nametnuli Ukrajina i zapadni saveznici, europski uvoz plina iz Rusije nadmašio je opskrbu iz SAD-a. Ovo je bio prvi put da je Rusija pretekla SAD kao najveći dobavljač plina u Europi u gotovo dvije godine.
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
STRUJA
Cijenu električne energije u Crnoj Gori će diktirati tržište
PODGORICA - Na crnogorskoj burzi sada je registrirano 27 sudionika - prodavatelja ili kupaca, među kojima su većina energetskih kompanija, velikih trgovaca - opskrbljivača ili velikih potrošača električne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE