GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 23:00
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Veleprodajne cijene prirodnog plina za sljedeću zimu u Europi dosegle su najvišu razinu u posljednjih 13 godina, budući da će polako, ali kontinuirano smanjenje opskrbe iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, pokazala je analiza S&P Global Platts.

Prema procjenama cijena Platts Marketa iz neposredne blizine, i plinskih čvorišta britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a cijene za opskrbu u periodu listopad 2021.- ožujak 2022. popele su se iznad svojih prethodnih vrhunca u rujnu 2018. kada su posljedice vremenske nepogode prozvane "Zvijer s Istoka" početkom te godine i prazna skladišta podigle spot cijene plina.

Stanje u plinskim skladištima u EU sada je približno na razini iz 2018. godine. Plattsova analiza otkrila je da se situacija stvarala dvije godine, a glavni čimbenik je bio ruski protok prema Europi kroz Ukrajinu, kako je ugovoreno uz posredovanje EU u prosincu 2019. godine. Dakle, ruski Gazprom Export ne vrši rezervacije ukrajinskih transportnih kapaciteta ni blizu razine na kojoj bi se mogli postići tokovi iz 2018. godine, a ubrizgava minimalne količine u vlastita skladišta u EU.

Slijedom toga, europska plinska skladišta ne pune se brzo i vjerojatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon bezbrojnih poteškoća. U usporedbi s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi m3 u dvije godine skladištenja od travnja 2019. U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna.

Iako bi neki mogli ukazati da je hladno proljeće krivac za loš početak ljetne isporuke do sada, to bi u najboljem slučaju moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se ekstrapoliraju trenutni tokovi, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima ostat će samo 5,5 milijardi cm3. To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene kao i početkom ljeta.

Vjerojatni scenarij u kojem se norveška proizvodnja vraća na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže razine nakon strašnog zahlađenja 2018. s pogoršanjem potencijala za obnavljanje zaliha. U najgorem slučaju, ako se ponovi zima 2020., dodatnih 9,16 mlrd m3 povučenog manjka mogu situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske razine.

Tagovi: plin, cijene plina, S&P Global Platts
PROČITAJ I OVO
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE