GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina

Iduće zime očekuju se rekordne cijene plina
PLIN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.07.2021 / 23:00
Autor: SEEbiz / energetika-net
ZAGREB - Veleprodajne cijene prirodnog plina za sljedeću zimu u Europi dosegle su najvišu razinu u posljednjih 13 godina, budući da će polako, ali kontinuirano smanjenje opskrbe iz Rusije uzrokovati manjak u plinskim skladištima na kontinentu, pokazala je analiza S&P Global Platts.

Prema procjenama cijena Platts Marketa iz neposredne blizine, i plinskih čvorišta britanskog NBP-a i nizozemskog TTF-a cijene za opskrbu u periodu listopad 2021.- ožujak 2022. popele su se iznad svojih prethodnih vrhunca u rujnu 2018. kada su posljedice vremenske nepogode prozvane "Zvijer s Istoka" početkom te godine i prazna skladišta podigle spot cijene plina.

Stanje u plinskim skladištima u EU sada je približno na razini iz 2018. godine. Plattsova analiza otkrila je da se situacija stvarala dvije godine, a glavni čimbenik je bio ruski protok prema Europi kroz Ukrajinu, kako je ugovoreno uz posredovanje EU u prosincu 2019. godine. Dakle, ruski Gazprom Export ne vrši rezervacije ukrajinskih transportnih kapaciteta ni blizu razine na kojoj bi se mogli postići tokovi iz 2018. godine, a ubrizgava minimalne količine u vlastita skladišta u EU.

Slijedom toga, europska plinska skladišta ne pune se brzo i vjerojatno neće biti adekvatno dopunjena do početka zime, što skladištenje čini ključnim izvorom pritiska za plinovod Sjeverni tok 2 koji se polako bliži završetku nakon bezbrojnih poteškoća. U usporedbi s najrelevantnijom usporedivom 2018. godinom, ruski izvoz u EU Sjevernim tokom 1, iz polja Jamal i Ukrajine u Slovačku opao je za 26,5 milijardi m3 u dvije godine skladištenja od travnja 2019. U regijama poput Njemačke, za koju se predviđa da će se ove godine imati manjak više od 10 milijardi m3 plina iz ruskog izvora u odnosu na 2018. godinu, situacija u skladištima mogla bi brzo postati akutna.

Iako bi neki mogli ukazati da je hladno proljeće krivac za loš početak ljetne isporuke do sada, to bi u najboljem slučaju moglo predstavljati samo 13,15 milijardi cm³ deficita od 24,36 mlrd. m3 ove godine ako se ekstrapoliraju trenutni tokovi, do kraja predstojeće zime u europskim plinskim skladištima ostat će samo 5,5 milijardi cm3. To isključuje potencijal za bilo kakve zimske injekcije, koje bi mogle biti uskraćene kao i početkom ljeta.

Vjerojatni scenarij u kojem se norveška proizvodnja vraća na količinu iz 2018. godine, a LNG održava na skladišnoj situaciji u 2020. godini, i dalje dovodi zalihe na najniže razine nakon strašnog zahlađenja 2018. s pogoršanjem potencijala za obnavljanje zaliha. U najgorem slučaju, ako se ponovi zima 2020., dodatnih 9,16 mlrd m3 povučenog manjka mogu situaciju u plinskim skladištima dovesti na opasno niske razine.

Tagovi: plin, cijene plina, S&P Global Platts
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
UGLJEN
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
BERLIN - Njemačka će u slučaju nestašice plina ili prijetnje nestašicom, plin koji se upotrebljava u proizvodnju električne energije u značajnoj mjeri ili potpuno zamijeniti ugljenom, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
DEBLOKADA
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.
Evo kako izgledaju nove cijene goriva
GORIVO
Evo kako izgledaju nove cijene goriva
ZAGREB - Od danas su na benzinskim postajama nove cijene goriva. Pojeftinio je dizel, dok je benzin poskupio.
Mađarska zahtijeva ulaganja prije pristanka na embargo
INVESTICIJE
Mađarska zahtijeva ulaganja prije pristanka na embargo
BRUXELLES - Mađarska je odlučila ostati pri svojim zahtjevima za energetska ulaganja prije nego što pristane na ruski naftni embargo, sukobljavajući se s državama EU-a koje se zalažu za brzo odobrenje dodatnih sankcija EU-a Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE