GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu

IEA: Članice imaju dovoljno zaliha za eventualnu intervenciju na naftnom tržištu
NAFTA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2023 / 17:14
Autor: SEEbiz / H
BEČ - Zalihe nafte članica Međunarodne agencije za energiju (IEA) trenutno su dovoljne za eventualne mjere stabilizacije tržišta, izjavio je u utorak dužnosnik IEA-e, dodavši i da trenutno nema potrebe za propisivanjem većih rezervi.

IEA je u prvoj polovini listopada objavila da je spremna uskočiti, ukaže li se potreba, kako bi osigurala opskrbu, naglasivši da sukob na Bliskom istoku donosi veliku neizvjesnost i mogao bi ugroziti isporuke nafte.

Lani je 31 zemlja članica IEA-e plasirala na tržište ukupno 182,7 milijuna barela nafte iz strateških rezervi kako bi de osigurala opskrba i zakočilo rast cijena koji su izazvali ruska invazija na Ukrajinu i zapadne sankcije Moskvi.

Početkom listopada tržišta je uzdrmao napad islamističke palestinske skupine Hamas na Izrael koji je pokrenuo val izraelskih napada na blokiranu palestinsku enklavu Gazu. Iran je pozvao da se Izraelu uvede naftni embargo ako napadi eskaliraju.

Trgovci su u međuvremenu u cijene nafte uračunali geopolitički rizik, ali umirila su ih nastojanja diplomacije da spriječi širenje sukoba i na druge zemlje bliskoistočne regije.

“Mislim da trenutno ne moramo poduzimati mjere (poput otpuštanja zaliha – op. ur.), ali ćemo pratiti situaciju”, rekao je Keisuke Sadamori, direktor odjela za energetskih tržišta i sigurnosti pri IEA-i.

Zalihe moraju, prema odredbi agencije, pokrivati najmanje 90 dana prosječnog dnevnog neto uvoza nafte i članice moraju biti spremne zajednički odgovoriti na ozbiljne poremećaje u opskrbi koji utječu na svjetsko tržište nafte.

Trenutačno ukupne strateške rezerve članica IEA-e iznose oko 1,2 milijarde barela.

“Mislim da bi količina od 90 dana (prosječnog dnevnog) neto uvoza trebala biti dovoljna, u ovom trenutku. Takva razina potrebna je ne samo za poduzimanje odgovarajućih mjera već i za očuvanje određenog povjerenja u tržište”, rekao je Sadamori.

Neke zemlje ipak su odlučile popuniti zalihe. SAD tako namjerava u prosincu i siječnju kupiti šest milijuna barela sirove nafte za strateške rezerve.

Sadamori je u utorak ponovio i ocjenu IEA-e od prije dva tjedna da sukob na Bliskom istoku do sada nije izravno utjecao na fizičku opskrbu.

“No, moramo budno pratiti kako će se situacija razvijati”, rekao je Reutersu na rubu naftne konferencije u Singapuru.

Dodao je i da je još prerano za ocjenu hoće li sankcije SAD-a prijevoznicima i osiguravateljima koji servisiraju izvoz ruskih barela skupljih od 60 dolara utjecati na isporuke iz Rusije.

Smatra istodobno da će Kina i u bliskoj budućnosti biti motor rasta globalne potražnje za naftom, iako će on postupno slabiti zbog prijelaza na električna vozila i usporavanje gospodarskog rasta.

IEA je u listopadskom izvješću snizila prognozu rasta potražnje za naftom u idućoj godini, na 880.000 barela dnevno, zbog pogoršanih prilika u svjetskom gospodarstvu i poboljšane energetske efikasnosti koji će utjecati na potrošnju. Prethodno su očekivali rast za milijun barela dnevno.

Tagovi: NAFTA, mEĐUNARODNA AGENCIJA ZA ENERGIJU
PROČITAJ I OVO
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
ODLUKE
Skupština EPS-a usvojila plan transformacije
BEOGRAD - Skupština akcionarskog društva (AD) Elektroprivrede Srbije (EPS) je usvojila Plan transformacije te kompanije kojim su definisane promene organizacione strukture i unapređenje operativnih i finansijskih procesa bez smanjena budžeta za plate.
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
ODLUKE
Slovenska vlada nije povećala marže na gorivo
LJUBLJANA - Slovenska vlada je danas dala suglasnost na novu Uredbu o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata, kojom se zadržava interval određivanja cijena goriva na 14 dana, potvrđeno je za STA iz Ukoma.
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
KONCESIJE
Ina dobila koncesije za benzinske postaje na pomorskom dobru
ZAGREB - Vlada je u četvrtak odlučila Ini dati koncesije za korištenje benzinskih postaja na pomorskom dobru na ograničeno vrijeme od pet godina uz fiksni i promjenjivi dio naknade
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
ODŠTETA
Sud naložio Gazpromu da Uniperu plati 13 milijardi eura odštete zbog prekida isporuke plina
STOCKHOLM - Ruski energetski div Gazprom morat će platiti 13 milijardi eura odštete njemačkoj energetskoj tvrtki Uniper zbog prekida opskrbe plinom, presudio je arbitražni sud u Stockholmu.
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
NAFTA
IEA: Rast potražnje za naftom usporava, veliki viškovi do 2030
LONDON - Rast potražnje za naftom u narednim će se godinama usporiti zbog prelaska na čiste izvore energije, što bi uz očekivani porast proizvodnje nafte do kraja desetljeća moglo dovesti do velikih viškova nafte na tržištu i značajnih posljedica za tržištu nafte, prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE