GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA ocjenom o slaboj opskrbi podigla cijene nafte iznad 92 dolara

IEA ocjenom o slaboj opskrbi podigla cijene nafte iznad 92 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2022 / 21:23
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak iznad 92 dolara nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) objavila da je naftno tržište nedostatno opskrbljeno, što je zasjenilo zabrinutost zbog inflacije i mogućnost obnove iranskog izvoza.

Cijena barela na londonskom je tržištu porasla 1,01 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje, na 92,42 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,15 dolara višoj cijeni, od 91,03 dolara.

U fokusu trgovaca bila je danas poruka IEA-e da bi Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati većom proizvodnjom mogli smiriti nestabilna tržišta.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici proizvodili su u siječnju 900.000 barela dnevno manje no što su zacrtali, naglasila je IEA, a Saudijska Arabija i UAE imaju najviše slobodnih proizvodnih kapaciteta i mogli bi ublažiti pritisak na rezerve.

Upravo su smanjene globalne rezerve nafte jedan od čimbenika koji podižu cijene prema 100 dolara, raspirujući inflaciju u cijelom svijetu, naglasila je IEA.

Ujedno su podigli procjenu potražnje za naftom u 2022. za 800.000 barela dnevno i sada očekuju se da će porasti za 3,2 milijuna barela dnevno i dosegnuti rekordnih 100,6 milijuna barela dnevno.

Njihova ocjena o nedostatnoj ponudi nadovezala se na upozorenje OPEC-a da bi svjetska potražnja za naftom u ovoj godini mogla rasti još snažnije, s obzirom na nagli oporavak gospodartva od pandemijske krize.

IEA je potisnula u drugi plan naznake da bi američka središnja banka mogla agresivno podizati ključne kamatne stope i pregovore SAD-a i Irana o nuklearnom iranskom programu.

"Jučerašnji podaci o inflaciji (u SAD-u) vjerojatno pojačavaju pritisak na američki Fed da agresivnije podiže kamatne stope. Takve procjene donekle su ograničile tržišta nafte i šireg robnog kompleksa", rekao je Warren Patterson iz ING-a.

Predsjednik Fedove podružnice u St. Louisu James Bullard rekao je da želi da kamatne stope najkasnije 1. srpnja budu podignute za puni postotni bod, nakon što su službeni podaci pokazali da je inflacija u SAD-u dosegnula najvišu razinu u 40 godina.

Rast cijena nafte ograničili su i neizvravni pregovori SAD-a i Irana o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji su ovog tjedna nastavljeni, nakon desetodnevne stanke. Dogovor bi mogao dovesti do ukidanja sankcija na iransku naftu i ublažavanja problema nedovoljne opskrbe.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je da je barel košarice nafte njezinih članica u četvrtak stajao 92,87 dolara, što znači da je poskupio 1,03 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
PLIN
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom
ZAGREB - Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom".
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
OBVEZNICE
Gen-I izdao zelene obveznice u vrijednosti od 50 milijuna eura
LJUBLJANA - Kompanija Gen-I izdala je danas obveznice vrijedne 50 milijuna eura. Riječ je o petogodišnjim zelenim obveznicama s oznakom GE03 i godišnjom kamatom od 5,20 posto.
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 90 dolara, američka ministrica umirila ulagače
LONDON - Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara budući da su ulagače ohrabrile optimistične poruke američke ministrice financija o gospodarskom rastu i inflaciji.
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
PAD
Niže cijene prirodnog plina smanjile kvartalnu dobit Exxonmobila
NEW YORK - Američki naftni div Exxonmobil u prvom je ovogodišnjem kvartalu zabilježio dobit od 8,2 milijarde dolara, što je 28 posto manje nego u istom razdoblju lani.
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
BLAGI RAST
TotalEnergies blago povećao kvartalnu dobit
PARIZ - Francuski energetski div TotalEnergies u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario neto dobit od 5,7 milijardi dolara (5,3 milijarde eura), što je tri posto više nego godinu ranije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE