GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Rast potražnje za strujom povećat će proizvodnju iz fosilnih goriva

IEA: Rast potražnje za strujom povećat će proizvodnju iz fosilnih goriva
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2021 / 13:43
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Globalna potražnja za električnom energijom raste brže od uvođenja novih kapaciteta obnovljivih izvora, pa se očekuje povećanje proizvodnje struje iz fosilnih goriva, ocjenjuje se u izvještaju Međunarodne energetske agencije (IEA).

Takva situacija rezultira "naglim porastom" upotrebe ugljena, riskirajući da emisije ugljičnog dioksida iz elektroenergetskog sektora iduće godine skoče na na "rekordnu razinu", kaže se u izvještaju.

IEA predviđa povećanje proizvodnje električne energije iz ugljena za gotovo pet posto ove i dodatnih tri posto u 2022. godini, što znači da bi mogla dosegnuti povijesno najvišu vrijednost, dok se kod proizvodnje na plin koja je pala za dva posto u 2020. godini, očekuje porast za jedan posto u 2021. godini i gotovo dva posto u 2022. godini.

Prema IEA-ovom izvještaju, globalna potražnja za električnom energijom trebala bi ove godine porasti za gotovo pet posto i četiri posto 2022. godine, pri čemu se očekuje da će većina porasta doći iz azijsko-pacifičke regije, prije svega iz Kine i Indije.

Izvještaj sugerira da će proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, uključujući vjetar, solarnu energiju i hidroenergiju iduće dvije godine snažno porasti - za osam posto u 2021. i više od šest posto u 2022. godini, ali da će to biti dovoljno tek za približno polovicu predviđenog globalnog rasta potražnje za električnom energijom.

Pritom bi proizvodnja električne energije na bazi fosilnih goriva trebala pokriti 45 posto dodatne potražnje 2021. i 40 posto 2022. godine, a ostatak će činiti nuklearna energija.

Kao rezultat, predviđa se da će se emisije ugljika iz elektroenergetskog sektora - koje su pale i 2019. i 2020. - povećati za 3,5 posto u 2021. i 2,5 posto u 2022. godini, dovodeći ih do najviših povijesnih razina.

"Obnovljiva energija impresivno raste u mnogim dijelovima svijeta, ali još uvijek ne tamo gdje treba, da bi nas dovela na put do postizanja neto nula emisija do sredine stoljeća", rekao je direktor IEA-a za energetska tržišta i sigurnost Keisuke Sadamori.

"Kako se gospodarstvo oporavlja nakon pandemije, zamijetili smo rast proizvodnje električne energije iz fosilnih goriva. Da bismo prešli na održivu putanju, moramo masovno pojačati ulaganje u tehnologije čiste energije - posebno obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost", dodao je.

Tagovi: električna energija, fosilna goriva, struja, Međunarodna agencija za energetiku
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pod pritiskom širenja delta soja koronavirusa
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima pod utjecajem zabrinutosti zbog širenja delta soja virusa u zemljama najvećim potrošačima energenata, jer bi to moglo smanjiti njihovu potražnju.
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
ELEKTRANE
Petrol pokrenuo svoju drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj
LJUBLJANA - Slovenski Petrol otvorio je drugu vjetroelektranu u Hrvatskoj, nazvanu Ljubač.
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
KARIJERE
Zdravka Demeter Bubalo nova operativna direktorica maloprodaje Ine
ZAGREB - Zdravka Demeter Bubalo bit će imenovana na poziciju operativne direktorice Usluga kupcima i maloprodaje.
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanje daljnjeg pada američkih zaliha podupire cijene nafte
LONDON - Cijene nafte ojačale su u utorak na međunarodnim tržištima u očekivanju daljnjeg pada američkih zaliha goriva, nadoknadivši tako dio gubitaka od dana ranije, kada su potonule za više od tri posto.
Znatnije poskupljenje goriva u Hrvatskoj
CIJENE GORIVA
Znatnije poskupljenje goriva u Hrvatskoj
ZAGREB - Od utorka ponovno poskupljuje gorivo, objavio je portal cijenegoriva.info.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE