GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala

IEA upozorava na opasnost od nestašice esencijalnih energetskih minerala
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.05.2024 / 12:11
Autor: SEEbiz
LONDON - Cijene minerala bitnih za zelenu tranziciju pale su na razine prije Covida-19 jer ponuda sustiže i premašuje potražnju.

Iako su ovo dobre vijesti za potrošače, mogle bi dodatno dovesti do neadekvatnih ulaganja, što bi dovelo do nestašice minerala, upozorila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija sa sjedištem u Parizu zabrinuta je da će trenutna situacija odvratiti ulaganja potrebna za zadovoljenje potražnje za mineralima ključnim za električna vozila, vjetroturbine i solarne ploče. Očekuje se da će se to značajno povećati kada mnoge zemlje u narednim desetljećima pristupe postupnom odustajanju od prodaje novih automobila s motorima s unutarnjim izgaranjem, sažela je izvješće francuska novinska agencija AFP.

IEA je izračunala da će, ako zemlje ispune svoje klimatske ciljeve, najavljeni projekti vezani uz vađenje minerala moći pokriti 70 posto potreba za bakrom i polovicu potreba za litijem. Bez ovih metala trenutno nije moguća proizvodnja električnih vozila.

"Siguran i održiv pristup kritičnim mineralima ključan je za nesmetan i pristupačan prijelaz na čistu energiju", popratio je najavu direktor IEA-e Fatih Birol. Dodao je da globalna potražnja za tehnologijama kao što su solarni paneli, električni automobili i baterije brzo raste, ali neće biti moguće zadovoljiti je bez pouzdanih i stalno rastućih zaliha esencijalnih minerala.

IEA predviđa da će se ukupna veličina tržišta za ključne minerale za energetsku tranziciju više nego udvostručiti na 770 milijardi dolara do 2040. godine, dok zemlje teže dostizanju cilja neto nultih emisija do sredine stoljeća.

Izvješće je analiziralo opskrbu i geopolitičke rizike, kao i prepreke za odgovor na poremećaje opskrbe i izloženost ekološkim, društvenim i upravljačkim (ESG) rizicima.

Istodobno postoje upozorenja da brza potraga za esencijalnim mineralima za zeleni prijelaz već uzrokuje "ozbiljne troškove" domorodačkim ljudima i njihovim tradicionalnim zemljama. "Ako nastavimo sadašnjim putem, riskiramo da uništavanje prirode, bioraznolikosti i ljudskih prava postane dio odustajanja od fosilnih goriva u cjelokupnom gospodarstvu", rekla je Galina Angarova iz etničke skupine Sibirskih Burjata, prenosi AFP.

Tagovi: iea, minerali, nafta, birol
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte u padu
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte u padu
LONDON - Cijene nafte bile su nešto niže u današnjem azijskom trgovanju. Na raspoloženje na tržištima i dalje utječu informacije o rastu zaliha nafte u SAD-u.
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
NAJAVE
RS najavljuje da će Srbija graditi plinovod do Banja Luke
BANJA LUKA - Uoči početka izgradnje plinovoda Pale - Jahorina, planiran je sastanak menadžmenta "Sarajevogasa" i "Srbijagasa" sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije kako bi se preciznije dogovorila izgradnja gasovoda od Beograda do Banja Luke.
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
TRENDOVI
Potrošnja energije u Kini po osobi prvi put premašila europsku
NEW YORK - Potrošnja energije u Kini po osobi prošle je godine prvi put nadmašila europsku dok je potražnja tehnologije i proizvodnih industrija nastavila rasti.
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE