GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Vrhunac potrošnjE plina na kraju ovog desetljeća

IEA: Vrhunac potrošnjE plina na kraju ovog desetljeća
PROCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2023 / 08:42
Autor: SEEbiz / STA
ZAGEEB - bog smanjene potrošnje na tržištima zapadnih zemalja, posebice Europe, globalna potražnja za plinom u posljednje je dvije godine smanjena, ali će u budućnosti ponovno rasti, napominje Međunarodna agencija za energiju (IEA). Prema njezinim predviđanjima, potrošnja ovog energenta dosegnut će vrhunac krajem ovog desetljeća.

Prema danas objavljenoj srednjoročnoj prognozi IEA-e, koju sažima španjolska novinska agencija EFE, kapacitet proizvodnje ukapljenog prirodnog plina (LNG) porast će za 25 posto između 2022. i 2026. godine, a najveći rast očekuje se u SAD-u. Države.

Prema agenciji, povećanjem kapaciteta ublažit će se uska grla u opskrbi plinom koja su se u Europi pojavila u posljednje dvije godine. Naime, kada je Rusija u veljači 2021. napala Ukrajinu, ubrzo je zatvorena plinska slavina prema starom kontinentu.

Upravo zbog obustave dotoka ruskog plina došlo je do smanjene potrošnje ovog energenta u Europi i ubrzanja prelaska na zelene izvore energije.

Globalna potražnja za plinom prošle je godine pala za značajnih 50 milijardi kubičnih metara, a procjenjuje se da je ove godine još više pala. Očekuje se da će se ponovno početi oporavljati sljedeće godine, tako da se između 2022. i 2026. očekuje prosječan rast od 1,6 posto godišnje. Između 2017. i 2021. prosječni godišnji rast potražnje iznosio je 2,5 posto.

Očekuje se da će lavovski dio potražnje pasti na Kinu.

Tagovi: plin, Međunarodna agencija za energetiku, energenti
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
CIJENE
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
URAN
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
HELSINKI - Finska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je iskopava uran, objavila je rudarska kompanija Terrafame.
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE