GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene

IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene
PLINOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je priopćila da se šanse za postizanje neto nulte stope emisije štetnih plinova do sredine stoljeća smanjuju ukoliko svijet radikalno ne promijeni način na koji se energija proizvodi, koristi i transportira.

Da bi se postigli ciljevi zacrtani u globalnom paktu o klimi iz 2015., među kojima je i ograničenje rasta globalne temperature na najviše 1,5 stupanj Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, potrebno je emisije stakleničkih plinova do 2050. svesti na nulu.

Broj zemalja koje žele postići neto nultu emisiju stakleničkih pliniova raste, a čak i kad bi u potpunosti ispunile svoja obećanja, još uvijek bi u svijetu 2050.bile 22 milijarde tona ugljičnog dioksida, što bi dovelo do povećanja temperature do 2100. godine za 2,1 stupanj Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, ističe se u najnovijem izvješću IEA.

Izvješće bi trebalo poslužiti za davanje smjernica za sljedeću rundu klimatskih pregovora u studenome u Škotskoj.

"Neto nulta stopa emisije stakleničkih plinova je cilj koji je težak, ali ostvariv. Ukoliko do 2050. želimo postići neto nultu stopu emisija ugljika, tada nam više ne trebaju investicije u nove naftne i plinske projekte ili projekte na ugalj", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Prošle su godine temperature bile među najvišima ikada, a znanstvenici globalno zatopljenje i pojavu sve ekstremnijih vremenskih pojava pripisuju većinom emisiji stakleničkih plinova uključujući ugljični dioksid iz fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i plin.

Stoga, navodi s u izvješću, više se ne bi trebali prodavati niti novi osobni automobili s unutarnjim izgaranjem, a globalni sektor električne enegije bi morao postići nultu stopu štetnih emisija do 2040.

Također, ističe se u izvješću, nove tehnologije koje još nisu komercijalizirane, poput prikupljanja i skladištenja ugljika (CCS) te korištenja čistog vodika (zeleni vodik ili obnovljivi vodik) koji se proizvodi elektrolizom vode upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora i tijekom njegove proizvodnje ne ispušta stakleničke plinove, treba staviti na tržište.

Svaki mjesec, počevši od 2030., deset industrijskih postrojenja mora biti opremljeno CCS-om, trebat će se izgraditi tri nova industrijska pogona na čisti vodik te u industrijske pogone treba ugraditi kapacitet elektrolizatora od 2 GW.

Godišnje ulaganje u energiju će do 2030. biti potrebno povećati sa sadašnjih dva na pet bilijuna američkih dolara, dodajući još 0,4 postotna boda godišnje na globalni rast BDP-a, stoji u analizi IEA i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Inače, emisije ugljičnog dioksida energetskog sektora su u prosincu 2020. bile 2,0 posto, ili 60 milijuna tona, iznad razine u prosincu 2019. godine.

Globalni podatak za 2020. godinu prikriva veliki disparitet među zemljama te su se tako emisije u Kini povećale za 0,8 posto u 2020. godini, a u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 10 posto.

Tagovi: Međunarodna agencija za energiju, nulte emisije štetnih plinova, štetni plinovi
PROČITAJ I OVO
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
PLINOVOD
Punjenje Sjevernog toka 2 plinom započinje danas
MOSKVA - Podmorski segment prvog kraka plinovoda Sjeverni tok 2 tehnički je završen, a puštanje u pogon započet će danas, najavila je tvrtka Nordstream 2 AG, operater cjevovoda.
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
OIE
Tifon 100% električne energije dobiva iz obnovljivih izvora
ZAGREB ― Tifon je postao ponosni nositelj certifikata ZelEn koji se dodjeljuje poslovnim subjektima od strane HEP Opskrbe, te dobiveni certifikat tako potvrđuje kako Tifon za svoje poslovne potrebe koristi električnu energiju dobivenu isključivo iz obnovljivih izvora, odnosno iz certificiranih HEP hidroelektrana.
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje zadržala cijene nafte blizu 73 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu razine od 73 dolara, poduprte očekivanjima oporavka potražnje u SAD-u, Europi i Kini zahvaljujući procjepljivanju koje bi trebalo omogućiti ublažavanje koronamjera.
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PREGOVORI
Krivokapić: Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji EPCG
PODGORICA – Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić tvrdi da je predsednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) Milutin Đukanović mimo vlade pregovarao o prodaji te kompanije.
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
DIVIDENDA
Janaf: Skupštini predložena dividenda od 81,49 kuna
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) je u četvrtak objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 19. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 82,1 milijun kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 81,49 kuna po dionici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE