GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene

IEA: Za nulte stope emisije štetnih plinova potrebne radikalne promjene
PLINOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Međunarodna agencija za energiju (IEA) u utorak je priopćila da se šanse za postizanje neto nulte stope emisije štetnih plinova do sredine stoljeća smanjuju ukoliko svijet radikalno ne promijeni način na koji se energija proizvodi, koristi i transportira.

Da bi se postigli ciljevi zacrtani u globalnom paktu o klimi iz 2015., među kojima je i ograničenje rasta globalne temperature na najviše 1,5 stupanj Celzija u odnosu na predindustrijsko razdoblje, potrebno je emisije stakleničkih plinova do 2050. svesti na nulu.

Broj zemalja koje žele postići neto nultu emisiju stakleničkih pliniova raste, a čak i kad bi u potpunosti ispunile svoja obećanja, još uvijek bi u svijetu 2050.bile 22 milijarde tona ugljičnog dioksida, što bi dovelo do povećanja temperature do 2100. godine za 2,1 stupanj Celzija u odnosu na predindustrijsko doba, ističe se u najnovijem izvješću IEA.

Izvješće bi trebalo poslužiti za davanje smjernica za sljedeću rundu klimatskih pregovora u studenome u Škotskoj.

"Neto nulta stopa emisije stakleničkih plinova je cilj koji je težak, ali ostvariv. Ukoliko do 2050. želimo postići neto nultu stopu emisija ugljika, tada nam više ne trebaju investicije u nove naftne i plinske projekte ili projekte na ugalj", rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Prošle su godine temperature bile među najvišima ikada, a znanstvenici globalno zatopljenje i pojavu sve ekstremnijih vremenskih pojava pripisuju većinom emisiji stakleničkih plinova uključujući ugljični dioksid iz fosilnih goriva kao što su ugljen, nafta i plin.

Stoga, navodi s u izvješću, više se ne bi trebali prodavati niti novi osobni automobili s unutarnjim izgaranjem, a globalni sektor električne enegije bi morao postići nultu stopu štetnih emisija do 2040.

Također, ističe se u izvješću, nove tehnologije koje još nisu komercijalizirane, poput prikupljanja i skladištenja ugljika (CCS) te korištenja čistog vodika (zeleni vodik ili obnovljivi vodik) koji se proizvodi elektrolizom vode upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora i tijekom njegove proizvodnje ne ispušta stakleničke plinove, treba staviti na tržište.

Svaki mjesec, počevši od 2030., deset industrijskih postrojenja mora biti opremljeno CCS-om, trebat će se izgraditi tri nova industrijska pogona na čisti vodik te u industrijske pogone treba ugraditi kapacitet elektrolizatora od 2 GW.

Godišnje ulaganje u energiju će do 2030. biti potrebno povećati sa sadašnjih dva na pet bilijuna američkih dolara, dodajući još 0,4 postotna boda godišnje na globalni rast BDP-a, stoji u analizi IEA i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Inače, emisije ugljičnog dioksida energetskog sektora su u prosincu 2020. bile 2,0 posto, ili 60 milijuna tona, iznad razine u prosincu 2019. godine.

Globalni podatak za 2020. godinu prikriva veliki disparitet među zemljama te su se tako emisije u Kini povećale za 0,8 posto u 2020. godini, a u Sjedinjenim Američkim Državama pale su za 10 posto.

Tagovi: Međunarodna agencija za energiju, nulte emisije štetnih plinova, štetni plinovi
PROČITAJ I OVO
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
ODUSTAJANJE
Schröder odustao od ulaska u Nadzorni odbor Gazproma
BERLIN - Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder, blizak ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, objavio je u utorak da neće ući u nadzorni odbor velike ruske plinske tvrtke Gazproma, nakon kritika kojima je bio na meti nakon ruske invazije na Ukrajinu.
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu na valu slabe ponude i rasta potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima, jer su slaba globalna ponuda i očekivano povećanje potražnje za gorivom tijekom ljetne sezone u SAD-u smanjili zabrinutost zbog moguće recesije i kineskih mjera zbog covida 19.
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
UGLJEN
U hitnim će slučajevima ugljen zamijeniti plin u proizvodnji struje u Njemačkoj
BERLIN - Njemačka će u slučaju nestašice plina ili prijetnje nestašicom, plin koji se upotrebljava u proizvodnju električne energije u značajnoj mjeri ili potpuno zamijeniti ugljenom, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo gospodarstva.
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
DEBLOKADA
Tomašević: Gradska plinara Zagreb Opskrba jutros deblokirana
ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je u utorak da je račun Gradske plinare Zagreb Opskrbe deblokiran jer je dugovanje koje je imala prema Prvom plinarskom društvu podmireno.
Evo kako izgledaju nove cijene goriva
GORIVO
Evo kako izgledaju nove cijene goriva
ZAGREB - Od danas su na benzinskim postajama nove cijene goriva. Pojeftinio je dizel, dok je benzin poskupio.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE