GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?

Ima li Slovenija doista najviše cijene struje u Europi?
STRUJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.06.2024 / 19:43
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
LJUBLJANA - Dnevna burzovna cijena struje u Sloveniji u utorak je bila najviša u EU, 115 eura po megavat satu. Operator sustava prijenosne mreže Eles ističe da dnevne oscilacije burzovnih cijena nemaju utjecaja na konačne cijene za kupce kućanstva.

Početkom tjedna društvenim mrežama, posebice mrežom X, kružila je informacija da Slovenija trenutno ima najvišu cijenu struje, točnije 115 eura po megavat satu (MWh), dok drugdje cijena ne prelazi 100 eura. Na web stranici EUEnergy, koja prati dnevne cijene struje diljem Europe (objavljene cijene vrijede za sljedeći dan), struja je u utorak doista bila najviša u Sloveniji. No, cijene struje na dnevnoj razini jako variraju, a cijena objavljena u petak ranije je bila niža i iznosila je 79 eura po megavat satu, dok je Slovenija bliža europskom prosjeku.

Zašto su dnevne cijene struje u Sloveniji tako visoke? Iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike pojašnjavaju da cijene na burzi jako osciliraju dan unaprijed.

"Skokovi od nekoliko stotina posto iz dana u dan nisu neuobičajeni, prema dolje ili prema gore. Italija je uglavnom među najskupljima, jer puno uvozi, a energija teče u smjeru viših cijena, a ne nižih. Cijene su često viša u jugoistočnoj Europi i Grčkoj, često i u Poljskoj Slovenija se nalazi odmah do Italije, što je vjerojatno razlog zašto je cijena dan unaprijed često među najvišima u Europi 6. najviša prosječna cijena u Sloveniji na Nesumnjivo možemo samo pretpostaviti da na formiranje cijene u Sloveniji uvelike utječu ugovorni tokovi energije u Sloveniji", objasnili su iz MOPE-a.

Ministarstvo je opisalo da je Slovenija u utorak ukupno izvezla oko 700 MW električne energije, a potrošila između 1000 i 1500 MW.

"Cijeli dan iz Austrije je išao ugovorni uvoz od oko 1000 MW, a sve veći izvoz je išao ugovorno prema Hrvatskoj, od oko 1000 do 1300 MW. Izvoz je išao i prema Mađarskoj, prvo oko 500 MW, navečer je narastao na 1.000 MW je bio prosječan izvoz oko 500 MW, ali nakon 15:00 se smjer obrnuo i uvezli smo oko 500 MW višak proizvodnje u Sloveniji sa 500 MW na oko 800 MW. i iz njih je vidljivo da su ugovorni tokovi po Sloveniji približno jednaki cjelokupnoj potrošnji u Sloveniji. Pretpostavljamo da su ugovorni tokovi značajno utjecali na formiranje cijene", naveli su.

"Cijena sata za utorak, koja je formirana u ponedjeljak, veći dio dana kretala se oko 100 eura po megavatsatu, a nakon 15 sati čak je narasla na 200 eura i ponovno pala pred ponoć. Taj tečaj je dao prosječan poprečni dnevni satne cijene od 115 eura/MWh, nakon 15 sati očito je došlo do promjena u uvozu i izvozu, koje su vjerojatno povezane s istodobnim poskupljenjem", pojašnjavaju dalje.

Iz Elesa su u priopćenju objasnili da na formiranje cijena na burzama utječu mnogi čimbenici, među kojima su i oni na koje se ne može utjecati, poput vremenskih prilika. Na kratkoročna tržišta, kojima se trguje dan unaprijed ili unutar istog dana, međutim, kako navode iz Elesa, značajno utječe količina proizvedene energije iz obnovljivih izvora energije, čija proizvodnja nije nužno usklađena s potrošnjom na isto tržište.

"S iznimnim rastom obnovljivih izvora energije u svim europskim elektroenergetskim sustavima posljednjih godina, povećana je osjetljivost kratkoročnih burzovnih cijena. Volatilnosti cijena kojima smo upravo svjedočili posljedica su takvih faktora", naveli su.

Među čimbenicima koji utječu na trenutne cijene, pojašnjavaju u Elesu, su isključenja zbog redovnog održavanja: "Trenutno je, između ostalog, u Sloveniji isključena 400 kilovoltna prekogranična veza s Austrijom (Kainachtal-Maribor 1), što ograničava uvoz jeftine energije iz srednje Europe Neraspoloživost određenog (većeg) elementa u prijenosnom sustavu u Europi, primjerice prekograničnog dalekovoda, izravno utječe na mogućnost izvoza ili uvoza električne energije, a time i na cijenu na kratkoročnom planu. tržišta svih europskih nacionalnih tržišta Cijene u Sloveniji u prosjeku su tri posto više nego u Hrvatskoj, 26 posto više nego u Austriji, te sedam posto više.

Tagovi: struja, električna energija, eles
PROČITAJ I OVO
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE