GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBITDA Ine u prvom kvartalu je dosegla 467 milijuna kuna a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubitcima iz 2020. uzrokovanih velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje profitirala je od povećane cijene ugljikovodika no prirodni pad proizvodnje nastavljen je s razinom proizvodnje ispod 28 tisuća boe na dan, 12% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.

Ovo je dovelo EBITDA segmenta na razinu od 401 milijun kuna, 5% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Tijekom prvog tromjesečja 2021. INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu, nastavno na napore za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima.

Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3% manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan.

Početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najizazovnijih za naftnu industriju. Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19 je vidljiv.

Optimizacija poslovanja uslijed nepovoljnog vanjskog okruženja rezultirala je smanjenjem prerade za 112 kt. Opskrba tržišta osigurana je iz profitabilnog uvoza uz pokretanje rada Rafinerije nafte Rijeka u ožujku.

• Rafinerijske marže i dalje su pod pritiskom zbog nepovoljnijih marži na ključnim proizvodima (dizele, benzine i JET)
• Uzlazni trend cijene nafte Brent i kotacija proizvoda pozitivno je utjecao na izvještajnu EBITDA
• Ukupna prodaja Maloprodaje iznosila je 209 kt, odnosno 3% ispod realizacije I.-III.2020. godine, a povezano s utjecajem pandemije koronavirusa
• Marža negoriva veća je od prošlogodišnje za 15% prvenstveno kao rezultat prilagodbe ponude asortimana negoriva novim tržišnim uvjetima
• CCS EBITDA bez jednokratnih stavki je 155 milijuna kuna bolja u odnosu na prošlu godinu zbog boljeg rezultata i Rafinerija i marketinga i Maloprodaje

Ulaganja su 17% viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna.

Tagovi: kompanija Ina, poslovni rezultati, gorivo, dividenda, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
NIS značajno poboljšao finansijske rezultate u prvom kvartalu
BEOGRAD - Neto dobit NIS-a za period januar-mart iznosi 1,5 milijardi dinara što je 2,4 puta više od rezultata ostvarenog u prvom tromesečju 2020. godine kada je zabeležen gubitak od 1,1 milijarde dinara.
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
PROJEKTI
Ina predstavila projekt Biorafinerije u Sisku
ZAGREB - Na današnjoj sjednici Uprave Ine prezentiran je status projekta Biorafinerija te planovi za naredno razdoblje. Također, otvorena je posebna internetska stranica u svrhu redovitog informiranja javnosti o napretku projekta.
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale ispod 68 dolara, prevagnula indijska kriza

LONDON - Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 68 dolara budući da se stišao strah od poremećaja u opskrbi u SAD-u nakon hakerskog napada i prevagnula kriza u Indiji koja iz dana u dan bilježi naglo širenje zaraze covidom 19.

Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
OIE
Globalni obnovljivi izvori 2020. godine rasli najbrže u posljednjih 20 godina
LONDON - Obnovljivi izvori električne energije globalno su u 2020. godini rasli najbržim tempom u proteklih 20 godina, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom u utorak.
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
HAKERI
Ruski DarkSide odgovoran za hakiranje američkog cjevovoda
WASHINGTON - Zbog kibernetičkog napada na cjevovod kojim do istočnog dijela Sjedinjenih Država dolazi 45 posto goriva, američki predsjednik Joe Biden proglasio je izvanredno stanje na pogođenom području kako bi omogućio povećani opseg transporta drugim cjevovodima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE