GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBITDA Ine u prvom kvartalu je dosegla 467 milijuna kuna a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubitcima iz 2020. uzrokovanih velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje profitirala je od povećane cijene ugljikovodika no prirodni pad proizvodnje nastavljen je s razinom proizvodnje ispod 28 tisuća boe na dan, 12% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.

Ovo je dovelo EBITDA segmenta na razinu od 401 milijun kuna, 5% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Tijekom prvog tromjesečja 2021. INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu, nastavno na napore za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima.

Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3% manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan.

Početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najizazovnijih za naftnu industriju. Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19 je vidljiv.

Optimizacija poslovanja uslijed nepovoljnog vanjskog okruženja rezultirala je smanjenjem prerade za 112 kt. Opskrba tržišta osigurana je iz profitabilnog uvoza uz pokretanje rada Rafinerije nafte Rijeka u ožujku.

• Rafinerijske marže i dalje su pod pritiskom zbog nepovoljnijih marži na ključnim proizvodima (dizele, benzine i JET)
• Uzlazni trend cijene nafte Brent i kotacija proizvoda pozitivno je utjecao na izvještajnu EBITDA
• Ukupna prodaja Maloprodaje iznosila je 209 kt, odnosno 3% ispod realizacije I.-III.2020. godine, a povezano s utjecajem pandemije koronavirusa
• Marža negoriva veća je od prošlogodišnje za 15% prvenstveno kao rezultat prilagodbe ponude asortimana negoriva novim tržišnim uvjetima
• CCS EBITDA bez jednokratnih stavki je 155 milijuna kuna bolja u odnosu na prošlu godinu zbog boljeg rezultata i Rafinerija i marketinga i Maloprodaje

Ulaganja su 17% viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna.

Tagovi: kompanija Ina, poslovni rezultati, gorivo, dividenda, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE