GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu

Ina: 50 milijuna kuna dobiti u prvom kvartalu
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - EBITDA Ine u prvom kvartalu je dosegla 467 milijuna kuna a dobit razdoblja iznosila je 50 milijuna kuna, u usporedbi s gubitcima iz 2020. uzrokovanih velikim padom cijene ugljikovodika i posljedično negativnom revalorizacijom zaliha.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje profitirala je od povećane cijene ugljikovodika no prirodni pad proizvodnje nastavljen je s razinom proizvodnje ispod 28 tisuća boe na dan, 12% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020.

Ovo je dovelo EBITDA segmenta na razinu od 401 milijun kuna, 5% niže u usporedbi s prvim tromjesečjem 2020. Tijekom prvog tromjesečja 2021. INA je ušla u novu koncesiju u Egiptu, nastavno na napore za djelomičnim kompenziranjem prirodnog pada proizvodnje na domaćim poljima.

Rafinerije i marketing, uključujući Usluge kupcima i maloprodaju dosegli su CCS EBITDA od 138 milijuna kuna u prvom tromjesečju 2021. Usprkos 3% manjoj potražnji za gorivima, doprinos Maloprodaje ostao je snažan.

Početak 2021. godine obilježen je povoljnijim vanjskim okruženjem u usporedbi s 2020. godinom, jednom od najizazovnijih za naftnu industriju. Iako je svjetska ekonomija još daleko od oporavka i potražnja je ograničena, utjecaj postupnog popuštanja restrikcija vezanih za COVID-19 je vidljiv.

Optimizacija poslovanja uslijed nepovoljnog vanjskog okruženja rezultirala je smanjenjem prerade za 112 kt. Opskrba tržišta osigurana je iz profitabilnog uvoza uz pokretanje rada Rafinerije nafte Rijeka u ožujku.

• Rafinerijske marže i dalje su pod pritiskom zbog nepovoljnijih marži na ključnim proizvodima (dizele, benzine i JET)
• Uzlazni trend cijene nafte Brent i kotacija proizvoda pozitivno je utjecao na izvještajnu EBITDA
• Ukupna prodaja Maloprodaje iznosila je 209 kt, odnosno 3% ispod realizacije I.-III.2020. godine, a povezano s utjecajem pandemije koronavirusa
• Marža negoriva veća je od prošlogodišnje za 15% prvenstveno kao rezultat prilagodbe ponude asortimana negoriva novim tržišnim uvjetima
• CCS EBITDA bez jednokratnih stavki je 155 milijuna kuna bolja u odnosu na prošlu godinu zbog boljeg rezultata i Rafinerija i marketinga i Maloprodaje

Ulaganja su 17% viša u odnosu na prvo tromjesečje 2020. Strateška ulaganja se nastavljaju s projektom nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka kao glavnim projektom, dok je konstantna financijska disciplina kroz razdoblje krize rezultirala stabilnom razinom neto duga od 2.723 milijuna kuna.

Tagovi: kompanija Ina, poslovni rezultati, gorivo, dividenda, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu zbog pada zaliha
LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, potaknute padom zaliha u najvećem svjetskom kupcu nafte SAD-u na najnižu razinu od siječnja 2020. godine.
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
U PLUSU
Solidni rezultati Naftne industrije Srbije
BEOGRAD – Naftna indsutrija Srbije (NIS) je u prvih šest meseci 2021. godine imala neto dobit od 6,08 milijardi dinara, a prihod od prodaje je iznosio115,7 milijardi dinara, što je za 35 odsto više nego u istom periodu prošle godine, saopštila je ta kompanija.
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
U PLUSU
Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
ZAGREB - Ina grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od prodaje od 9,27 milijardi kuna, što je za 31 posto više nego u isto vrijeme lani, dok joj je neto dobit iznosila 534 milijuna kuna, za razliku od gubitka u istom razdoblju lani od 965 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Ine objavljeno u četvrtak.
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
POLUGODIŠTE
Janaf u prvih šest mjeseci poslovao bolje od planova
ZAGREB – JANAF d.d. je u prvih šest mjeseci ove godine ostvarilo ukupne prihode od 377,9 mil. kuna koji su veći gotovo 5% u odnosu na plan, a čime je nastavljeno uspješno poslovno razdoblje. Poslovni prihodi čine 99,5% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE