GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina o Ivani D: Šteta 15 milijuna dolara

Ina o Ivani D: Šteta 15 milijuna dolara
ŠTETA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.12.2020 / 19:24
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Plinska platforma Ivana D pronađena je na dnu mora, ne ugrožava promet brodova, nema ispuštanja plina, a nema straha ni od onečišćenja, izjavio je u četvrtak pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Siniša Orlić.

Inina plinska platforma Ivana D nestala u nevremenu u subotu, a u četvrtak je pronađena na morskom dnu, potvrdili su ranije danas iz Ine i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je tijekom prijepodneva obavljen pregled morske površine i morskoga dna na poziciji Ivane D, da je pregled obavljen brodom i daljinski upravljanom robotskom ronilicom te je tom prilikom "utvrđeno kako se odobalni objekt Ivana D u cijelosti nalazi na morskome dnu".

Potvrdio je to u izjavi ispred Ministarstva i pomoćnik ministra Siniša Orlić, koji je kazao da je plinska platforma Ivana D pronađena je na istom mjestu gdje je bila i postavljena i sada se nalazi položena na dno.

Trenutna je situacija da platforma ne ugrožava sigurnost plovidbe, rekao je Orlić. Ivana D je, inače, na području zabrane plovidbe između dvije separacije, iznad nje je više od 25 metara, tako da, ako neki brod i dođe u to područje, nema opasnosti da će biti ugrožen.

"Pregledom i nadzorom na lokaciji utvrđeno je da je došlo do oštećenja, odnosno puknuća na mjestima spajanja platforme s utemeljenim pilotima, dok cijevi koje vode iz bušotine do površinskog dijela platforme nisu pukle već su se savinule i nalaze se na dnu zajedno s površinskim dijelom platforme", priopćeno je iz Ine.

Dolores Brenko Škerjanc, lučka kapetanica u Puli, rekla je danas poslijepodne: "Brod junak se vratio s potrage. Koliko znamo platforma nije oštećena. Sad se moramo dogovoriti kako riješiti Ivanu D do kraja, hoće li se ići u uklanjanje ili će biti ostavljena, to je dogovor na višoj razini."

Tvrtko Perković, operativni direktor u Ini, nakon nje je iznio neke detalje: "Ustanovili smo što se dogodilo. Uslijed naprezanja četiri nosača došlo je do pucanja i platforma je izgubila stabilnost. Savinula se i tako se polegla na dno. Svi sigurnosni sustavi uključeni su na vrijeme, ventili su bili zatvoreni, nije došlo do istjecanja ni zagađenja. Održavanje nije razlog ovog udesa. Slijedi istraga o događaju i analiza kako sanirati lokaciju. Koliko znam, dužni smo otegliti platformu i dodatno osigurati bušotinu. Šteta je oko 15-ak milijuna dolara, ali ima i vezanih šteta pa je na koncu veća. Izgradnja platforme je bila oko 12 milijuna dolara, a danas je i skuplja za 20-ak posto."

Istaknuo je da se ova nezgoda nije smjela dogoditi jer je platforma uredno održavana. Budući da održavanje ne može biti uzrok, rekao je da treba tek otkriti što jest.

"Velik je to udarac za ugled Ine, a i za nekoga tko je u pozadini ovog događaja, tko je to izgradio, postavio...", dodao je Perković.

Orlić je istaknuo i kako nema opasnosti od onečišćenja.

"Zasad se ne zna zbog čega je platforma potonula, čeka se završetak istrage, zasad znamo da se monopod prekinuo i da je platforma položena na dno. Isto tako, plinske cijevi nisu ugrožene i nema ispuštanja plina", rekao je.

Na pitanje razmišlja li se već o izvlačenju platforme Ivana D, Orlić je odgovorio kako će se za početak dati nalog koncesionaru (Ina) da izvuče sve onečišćujuće tvari koje su eventualno pričvršćene za platformu kao što su akumulatori i sl., a tek onda će se razmišljati ili o izvlačenju ili nekim drugim opcijama.

Po podacima koje je iznio, podvodni dio platforme Ivane D zadnji je put pregledan 2018. godine, a sljedeći pregled joj je trebao biti 2023. godine. Inspekcijski pregled je napravljen u listopadu 2020., dok je Hrvatski registar brodova platformu pregledao u rujnu ove godine.

"Tako da se prati stanje, no istraga će pokazati što se dogodilo pa će se nakon toga revidirati stajališta i praćenja", rekao je Orlić.

Platforma je pronađena ronilicom koja odašilje sliku na brod, a išlo se brodom Brodospasa na kojem su bili istražitelji svih nadležnih tijela.

Kako su iz Ministarstva mora naveli u priopćenju, jutrošnjem pregled morske površine i morskog dna bili su nazočni predstavnici Ine, inspektor sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnik Koordinacije za sigurnost pri odobalnom istraživanju i eksploataciji ugljikovodika, te energetski inspektor za naftno rudarstvo Državnog inspektorata.

Inina nenastanjena platforma Ivana D nalazila se oko 50 kilometara sjeverozapadno od Pule. Komunikacija i vizualni kontakt s tom platformom izgubljeni su u subotu poslijepodne kada je to područje sjevernog Jadrana zahvatilo nevrijeme s jakim vjetrom i velikim valovima.

Iz Ine su ranije izvijestili da se na platformi aktivirao sustav za isključivanje u nuždi (ESD - Emergency Shut Down) te da nije bilo štete za okoliš.

Tagovi: platforma Ivana D, kompanija Ina, Siniša Orlić, Tvrtko Perković
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
POTEZI
Dodik na mala vrata ušao u energetski sektor Crne Gore
PODGORICA - EPCG Solar gradnja potpisala je jučer ugovor o poslovno-tehničkoj suradnji s tvrtkom Kaldera iz Laktaša, čime je i službeno omogućen ulazak kapitala i udjela Milorada Dodika, koji je poznat kao vlasnik u sjeni ove banjalučke energetske tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE