GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Sigurnost opskrbe gorivom nije ugrožena

Ina: Sigurnost opskrbe gorivom nije ugrožena
SMIRIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.06.2022 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Proizvodnjom u Rafineriji nafte Rijeka Ina osigurava dovoljno benzina za domaće tržište, dizel osigurava dijelom iz vlastite proizvodnje, a dijelom s mediteranskog tržišta te sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena, a kompanija ne ovisi ruskoj nafti, priopćila je Ina u utorak.

U Ini svoj istup tumače velikim interesom javnosti za opskrbu gorivom te, kako navode, brojnim neprovjerenim i netočnim informacijama koje se iznose u javnosti.

Iznose da je Ina 2021. godine iz Mađarske uvezla samo 1,3 posto derivata od ukupno prodanih količina derivata, a trend je sličan i u ovoj godini.

"Istovremeno, Ina je izvezla u Mađarsku 0,7 posto ukupno prodanih količina derivata u 2021. Dakle, Ina se ne opskrbljuje derivatima iz Mađarske, kako se plasira u medijima proteklih dana od strane nekih analitičara, već uglavnom vlastitom proizvodnjom u rafineriji pridonosi stabilnosti opskrbe tržišta", kažu u Ini.

U skladu s tim, dodaju, potpuno je tržišno opravdano da se u određivanju cijena prate kretanja derivata na mediteranskom tržištu, uz kretanje cijena nafte Brent te odnos tečaja kune i dolara.

Što se tiče tvrdnji o nužnom pokretanju Rafinerije nafte Rijeka, u Ini kažu da ta rafinerija kontinuirano prerađuje naftu od ožujka, kada je završio redoviti remont i radi u maksimalnom kapacitetu.

Ističu da sigurnost opskrbe tržišta gorivom nije ugrožena "jer Ina kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca".

Kažu kako je moguće da u danima prije promjena cijena na pojedinim lokacijama bude pojačana potražnja za naftnim derivatima koja znatno premašuje uobičajene potrebe, što stvara pritisak na logističke i transportne kapacitete.

"U takvim situacijama kompanija interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuje kupce i maloprodajna mjesta svim vrstama goriva kako ne bi došlo do nestašice goriva na niti jednom maloprodajnom mjestu", zaključuju u Ini.

Tagovi: kompanija Ina, gorivo, cijene goriva
PROČITAJ I OVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE