GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina širi portfelj u Egiptu stjecanjem udjela na istražnoj koncesiji East Damanhur

Ina širi portfelj u Egiptu stjecanjem udjela na istražnoj koncesiji East Damanhur
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2021 / 13:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ina je u Egiptu dobila konačno odobrenje za kupnju istražne koncesije East Damanhur (Blok 10), koja se nalazi na kopnenom dijelu delte Nila, u kojoj će kao partner imati 20 posto udjela, čime širi svoj portfelj u Egiptu, izvijestili su u utorak iz Ine.

Kako su izvijestili iz Ine, Egipatska nacionalna plinska tvrtka (EGAS) i egipatski ministar nafte i mineralnih resursa Tarek El Molla dali su Ini "konačno odobrenje za sklapanje ugovora o kupoprodaji s kompanijom Wintershall DEA, operatorom na istražnoj koncesiji East Damanhur (Blok 10) smještenoj na kopnenom dijelu delte Nila".

Time će Ina ući u novu koncesiju u Egiptu kao partner s 20 posto udjela, Wintershall DEA će imati 40 posto udjela, dok će preostalih 40 posto držati egipatska kompanija Cheiron.

Iz Ine pritom naglašavaju kako će ta istražna koncesija "poboljšati dugoročnu održivost Ininog poslovanja u Egiptu, surađujući s uglednim operatorom te snažnim lokalnim partnerom, u plinski bogatom području delte Nila gdje već postoji proizvodna infrastruktura".

Po podacima iz priopćenja, inicijalno istražno razdoblje na koncesiji East Damahur traje tri godine, a u slučaju komercijalnog otkrića ugovorom je predviđena proizvodna licenca na dvadeset godina.

"Egipat je ključno inozemno tržište kada su u pitanju Istraživanje i proizvodnja Ine na kojem smo već dugo prisutni. Ulaskom u novu koncesiju Ina širi svoj portfelj u Egiptu te se stvaraju pretpostavke za novu proizvodnju ugljikovodika nakon istražnih aktivnosti. To je u skladu s našim razvojnim planovima gdje, ulaskom u projekte poput ovoga, želimo nadomjestiti rezerve kompanije i zadržati proizvodnju", izjavio je u priopćenju predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Zadovoljan je i što će Ina svoje ciljeve u Egiptu ostvariti "s partnerima s kojima već ima dobru suradnju".

Ina je u Egiptu prisutna već 30 godina, a svoje aktivnosti većinom provodi na području Zapadne pustinje, i to kao samostalni operator sa sto posto udjela na koncesiji East Yidma te kao partner na tri koncesije - North Bahariya, Ras Qattara and West Abu Gharadig.

Iz Ine pritom napominju kako su, osim toga, posljednjih godina povećali ulaganja u već postojeći portfelj u Egiptu. Uz remontne aktivnosti, tako je uspješno izbušena i duboka istražna bušotinu Rizk-2D na koncesiji East Yidma, koja je ujedno s 5.613 metara najdublja bušotina koju je Ina izbušila u zadnjih 35 godina.

Provedene aktivnosti i prošle su godine rezultirale rastom Inine proizvodnje nafte u Egiptu, gdje je dnevna proizvodnja Ine u prošloj godini iznosila 1838 boe (barel ekvivalenata nafte na dan).

Tagovi: kompanija Ina, Egipat, Wintershall, East Damanhur
PROČITAJ I OVO
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
PLINOVOD
Prepolovljena vrijednost E.ON-ova udjela u Sjevernom toku 1
FRANKFURT/DUESSELDORF - Najveći europski operator energetskih mreža E.ON u srijedu je smanjio vrijednost svog udjela u plinovodu Sjeverni tok 1 za oko 700 milijuna eura, a kao razlog naveo je pojačanu neizvjesnost vezanu uz rusko-ukrajinski rat.
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
NAFTA
Obnovljen protok nafte kroz Družbu
BUDIMPEŠTA - Ruski državni monopol Transneft ponovno je pokrenuo protok nafte južnim krakom naftovoda Družba, objavila je novinska agencija RIA pozivajući se na pomoćnika predsjednika Transnefta Igora Djomina.
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
STRUJA
U Britaniji moguća organizirana isključivanja struje u siječnju
LONDON - Velika Britanija izrađuje planove o organiziranom isključivanju električne energije za industriju i kućanstva tijekom zime, kada bi se niske temperature moglo poklopiti s nestašicom plina, izvijestio je u utorak Bloomberg News, navodeći kao izvor ljude upiznate s planovima Vlade.
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
POTEZI
Transneft: Obustavljamo isporuku nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj
MOSKVA - Isporuka ruske nafte Mađarskoj, Češkoj i Slovačkoj preko naftovoda Družba obustavljena je zbog sankcija koje je uvela Europska unija, priopćila je danas ruska naftna kompanija Transneft.
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
UGLJEN
EU: Stupa na snagu zabrana uvoza ruskog ugljena
BRUXELLES - Državama članicama EU-a više neće biti dopušteno uvoziti ugljen iz Rusije nakon prijelaznog razdoblja koje završava u srijedu u ponoć.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE