GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina je definitivno bila vrlo izazovna za Inu jer je tvrtka prvi put nakon 2015. godine prijavila neto gubitak.

Potražnja za proizvodima u određenim je razdobljima 2020. pala za 30-50% na godišnjoj razini, što je jako utjecalo na performanse na zaključanom tržištu. Bez obzira na djelomični oporavak tržišta nafte u drugoj polovici 2020. godine, cijene nafte i plina bile su u prosjeku više od 30% međugodišnje u 2020. To je imalo značajan utjecaj na gornji rezultat, ali ozbiljna ograničenja mobilnosti i značajan pad gospodarske aktivnosti, uzrokovana ograničenjima COVID-19, također su utjecala na operacije rafiniranja i maloprodaje, pišu analitičari InterCapitala.

Kao rezultat toga, tvrtka je prijavila operativni prihod od 15,26 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 35%. Količine maloprodajne prodaje pogoršale su se zbog slabije turističke sezone i ograničenja mobilnosti, s količinama smanjenim za 16% na godišnjoj razini. Osim toga, niže cijene negativno su utjecale na prihode od prodaje za 1,04 milijarde kuna. Preciznije, 34% niža ostvarena cijena Brenta rezultirala je 611 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata, dok su niže cijene plina rezultirale dodatnih 396 milijuna kuna.

Operativni rezultat kretao se u skladu s pogoršanim okolišem i CCS EBITDA-om bez posebne stavke INA Grupe značajno su pale na 1,783 milijarde kuna, što je pad od 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovanje istraživanja i proizvodnje, tradicionalno glavni pokretač rezultata, obilježila je kombinacija spomenutog pada ostvarenih cijena i nastavljenog trenda niže proizvodnje. To je EBITDA-u segmenta povećalo na 1,013 milijardi kuna, što je pad od 57% na godišnjoj razini. CCS EBITDA isključujući posebne stavke rafiniranja i marketinga, uključujući potrošačke usluge i maloprodaju, zadržao se na visokih 639 milijuna kuna u 2020. godini uglavnom zbog doprinosa na malo i mjera uštede troškova.

Ina je 2020. godine zabilježila neto gubitak od 1,14 milijarde kuna (u usporedbi s dobiti od 489 milijuna kuna u 2019. godini), jer su na nju također značajno utjecale jednokratne bezgotovinske stavke, poput naknada za umanjenje vrijednosti imovine rafinerija u Sisku i imovina Crosco Grupe, povezana s padom angažmana. Pozitivna je strana što je tvrtka uspjela zadržati pozitivan novčani tok s NCFO-om koji je iznosio 2,2 milijarde kuna.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda, poslovni rezultati, Rafinerija Sisak, Crosco, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Suzdržanost vodećih proizvođača podigla cijene nafte iznad 68 dolara
LONDON - Cijene nafte poskočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 68 dolara nakon što su vodeći proizvođači odlučili tek neznatno povećati opskrbu u travnju, odgodivši opsežnije poteze do značajnijeg oporavka potražnje.
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
PREDSJEDNIK
Milanović: Energetska učinkovitost pomaže u prilagodbi klimatskim promjenama
ZAGREB - Ekonomski gubici od ekstrema povezanih s klimatskim promjenama u EU dosežu 12 milijardi eura godišnje, a energetska učinkovitost je ono što može pomoći u prilagodbi tim promjenama i da se ne gube već stvaraju radna mjesta, poručio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u petak nakon sastanka s predstavnicima hrvatskih regionalnih energetskih agencija.
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta
UZLET
Dobit poduzetnika u sektoru električne energije od 2008. porasla više od deset puta

ZAGREB - Analiza Fine o poslovanju poduzetnika u proizvodnji, prijenosu i distribuciji električne energije u razdoblju od 2008. do 2019. pokazuje znatan rast broja poduzetnika te povećanje njihovih prihoda, rashoda i dobiti, koja je s 215,5 milijuna kuna 2008. porasla na 2,2 milijarde kuna 2019. godine.
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Izjava saudijskog ministra podigla cijene nafte iznad 65 dolara
RIJAD - Cijene nafte poskočile su u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 65 dolara nakon što je saudijski ministar energetike na početku sastanka vodećih proizvođača signalizirao da ne bi trebali žuriti s povećanjem opskrbe.
Elektroenergetski sektor: Tvrtke iz HEP grupe i dalje dominiraju
DOMINACIJA
Elektroenergetski sektor: Tvrtke iz HEP grupe i dalje dominiraju
ZAGREB - Slijedom restrukturiranja elektroenergetskog sektora u Hrvatskoj, svi kupci električne energije od 1. srpnja 2008. dobili su mogućnost izabrati svog opskrbljivača.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE