GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina je definitivno bila vrlo izazovna za Inu jer je tvrtka prvi put nakon 2015. godine prijavila neto gubitak.

Potražnja za proizvodima u određenim je razdobljima 2020. pala za 30-50% na godišnjoj razini, što je jako utjecalo na performanse na zaključanom tržištu. Bez obzira na djelomični oporavak tržišta nafte u drugoj polovici 2020. godine, cijene nafte i plina bile su u prosjeku više od 30% međugodišnje u 2020. To je imalo značajan utjecaj na gornji rezultat, ali ozbiljna ograničenja mobilnosti i značajan pad gospodarske aktivnosti, uzrokovana ograničenjima COVID-19, također su utjecala na operacije rafiniranja i maloprodaje, pišu analitičari InterCapitala.

Kao rezultat toga, tvrtka je prijavila operativni prihod od 15,26 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 35%. Količine maloprodajne prodaje pogoršale su se zbog slabije turističke sezone i ograničenja mobilnosti, s količinama smanjenim za 16% na godišnjoj razini. Osim toga, niže cijene negativno su utjecale na prihode od prodaje za 1,04 milijarde kuna. Preciznije, 34% niža ostvarena cijena Brenta rezultirala je 611 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata, dok su niže cijene plina rezultirale dodatnih 396 milijuna kuna.

Operativni rezultat kretao se u skladu s pogoršanim okolišem i CCS EBITDA-om bez posebne stavke INA Grupe značajno su pale na 1,783 milijarde kuna, što je pad od 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovanje istraživanja i proizvodnje, tradicionalno glavni pokretač rezultata, obilježila je kombinacija spomenutog pada ostvarenih cijena i nastavljenog trenda niže proizvodnje. To je EBITDA-u segmenta povećalo na 1,013 milijardi kuna, što je pad od 57% na godišnjoj razini. CCS EBITDA isključujući posebne stavke rafiniranja i marketinga, uključujući potrošačke usluge i maloprodaju, zadržao se na visokih 639 milijuna kuna u 2020. godini uglavnom zbog doprinosa na malo i mjera uštede troškova.

Ina je 2020. godine zabilježila neto gubitak od 1,14 milijarde kuna (u usporedbi s dobiti od 489 milijuna kuna u 2019. godini), jer su na nju također značajno utjecale jednokratne bezgotovinske stavke, poput naknada za umanjenje vrijednosti imovine rafinerija u Sisku i imovina Crosco Grupe, povezana s padom angažmana. Pozitivna je strana što je tvrtka uspjela zadržati pozitivan novčani tok s NCFO-om koji je iznosio 2,2 milijarde kuna.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda, poslovni rezultati, Rafinerija Sisak, Crosco, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle treći tjedan zaredom

LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, trećega zaredom, jer se očekuje da će s oporavkom gospodarstava od koronakrize ojačati potražnja za 'crnim zlatom'.

Preskupo gorivo u Srbiji
CENE GORIVA
Preskupo gorivo u Srbiji
BEOGRAD - Cena benzina u Srbiji je među najvišim u regionu, zbog čega se rezervoar na putu do Grčke puni nakon izlaska iz Srbije, dok oni koji žive u poblizu granice sa Bosnom i Hercegovinom i Severnom Makedonijom često odlaze u ove zemlje kako bi napunili rezervoar.
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
TRANZICIJA
Energetska tranzicija: Nafta polako gubi primat
ZAGREB - Nafta gubi primat i kroji se nova geopolitika, piše u subotu Večernji list navodeći da je zbog klimatskih promjena na djelu energetska tranzicija prema vjetru, suncu, kobaltu, litiju...
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
INVESTICIJE
Terminali FBiH kreću u veliku investiciju
SARAJEVO - Operator Terminali Federacije BiH kreće u novu veliku investiciju rekonstrukcije terminala tečnih naftnih goriva u Blažuju.
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
CILJEVI
Rusija planira zauzeti petinu svjetskog tržišta vodika
MOSKVA - Rusija namjerava zauzeti oko 20 posto budućeg svjetskog tržišta vodika, rekao je ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov u intervjuu za magazin Energy Policy.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE