GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok

Ina u 2020. godini: Jedina svijetla točka je pozitivni novčani tok
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.02.2021 / 09:59
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Prošla godina je definitivno bila vrlo izazovna za Inu jer je tvrtka prvi put nakon 2015. godine prijavila neto gubitak.

Potražnja za proizvodima u određenim je razdobljima 2020. pala za 30-50% na godišnjoj razini, što je jako utjecalo na performanse na zaključanom tržištu. Bez obzira na djelomični oporavak tržišta nafte u drugoj polovici 2020. godine, cijene nafte i plina bile su u prosjeku više od 30% međugodišnje u 2020. To je imalo značajan utjecaj na gornji rezultat, ali ozbiljna ograničenja mobilnosti i značajan pad gospodarske aktivnosti, uzrokovana ograničenjima COVID-19, također su utjecala na operacije rafiniranja i maloprodaje, pišu analitičari InterCapitala.

Kao rezultat toga, tvrtka je prijavila operativni prihod od 15,26 milijardi kuna, što predstavlja smanjenje od 35%. Količine maloprodajne prodaje pogoršale su se zbog slabije turističke sezone i ograničenja mobilnosti, s količinama smanjenim za 16% na godišnjoj razini. Osim toga, niže cijene negativno su utjecale na prihode od prodaje za 1,04 milijarde kuna. Preciznije, 34% niža ostvarena cijena Brenta rezultirala je 611 milijuna kuna nižim prihodima od prodaje sirove nafte i kondenzata, dok su niže cijene plina rezultirale dodatnih 396 milijuna kuna.

Operativni rezultat kretao se u skladu s pogoršanim okolišem i CCS EBITDA-om bez posebne stavke INA Grupe značajno su pale na 1,783 milijarde kuna, što je pad od 38% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Poslovanje istraživanja i proizvodnje, tradicionalno glavni pokretač rezultata, obilježila je kombinacija spomenutog pada ostvarenih cijena i nastavljenog trenda niže proizvodnje. To je EBITDA-u segmenta povećalo na 1,013 milijardi kuna, što je pad od 57% na godišnjoj razini. CCS EBITDA isključujući posebne stavke rafiniranja i marketinga, uključujući potrošačke usluge i maloprodaju, zadržao se na visokih 639 milijuna kuna u 2020. godini uglavnom zbog doprinosa na malo i mjera uštede troškova.

Ina je 2020. godine zabilježila neto gubitak od 1,14 milijarde kuna (u usporedbi s dobiti od 489 milijuna kuna u 2019. godini), jer su na nju također značajno utjecale jednokratne bezgotovinske stavke, poput naknada za umanjenje vrijednosti imovine rafinerija u Sisku i imovina Crosco Grupe, povezana s padom angažmana. Pozitivna je strana što je tvrtka uspjela zadržati pozitivan novčani tok s NCFO-om koji je iznosio 2,2 milijarde kuna.

Tagovi: kompanija Ina, dividenda, poslovni rezultati, Rafinerija Sisak, Crosco, kompanija MOL
PROČITAJ I OVO
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
POTICAJI
Fond daje poticaje za kupnju kondenzacijskih bojlera, ali i kotlova
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša će po novom sufinancirati kupnju kondenzacijskih bojlera i građanima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije čiji su objekti oštećeni u potresima te kupnju kondenzacijskih kotlova.
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte potaknut širenjem virusa i zabrinutošću za kineski uvoz
LONDON - Cijene nafte pale su na početku tjedna na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara, zbog zabrinutosti za potražnju u uvjetima širenja covida 19 i promjena zakona o uvozu u Kini.
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
UVOZ
Rumunjska povećala uvoz nafte za 30% u prvih pet mjeseci
BUKUREŠT - Rumunjska je tijekom prvih pet mjeseci 2021. uvezla 3,38 milijuna tona sirove nafte, što je 791.400 tona ekvivalentne nafte ili 30,5 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, podaci su Nacionalnog instituta za statistiku (INS).
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
POZIV
Početkom septembra poziv za subvencije za solarne panele
VRBAS – Potpredsednica vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas u Vrbasu, nakon potpisivanja ugovora o rekonstrukciji i energetskoj sanaciji osnovne škole i predškolske ustanove, da će ministarstvo početkom septembra raspisati javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele, kao i da će do kraja godine biti drugi poziv za zamenu stolarije.
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte blago porasle nakon dva tjedna pada
LONDON – Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago porasle, nakon dva tjedna pada, jer se trgovci nadaju da će potražnja za 'crnim zlatom' ostati snažna, unatoč širenju delta varijante koronavirusa i usporavanju oporavka svjetskog gospodarstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE