GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna

Ina u pola godine s dobiti od 534 milijuna kuna
U PLUSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.07.2021 / 15:22
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ina grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto prihod od prodaje od 9,27 milijardi kuna, što je za 31 posto više nego u isto vrijeme lani, dok joj je neto dobit iznosila 534 milijuna kuna, za razliku od gubitka u istom razdoblju lani od 965 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Ine objavljeno u četvrtak.

Iz Ine pritom ističu kako se vanjsko okruženje se oporavilo u prvom polugodištu ove godine, što je imalo pozitivan učinak na rezultate Ina grupe, ali i upozoravaju kako je pandemija covida-19 i dalje prisutna.

"Drugo tromjesečje 2021. godine pokazuje nastavak oporavka eksternog okruženja, s cijenom nafte brent većom od 60 dolara po barelu i cijenom plina CEGH od 24 eura za megavatsat (MWh). Potražnja za proizvodima porasla je gotovo na razinu razdoblja prije krize na ključnim tržištima, no pandemija covid-19 još nije gotova, stoga je opravak ekonomije i dalje neizvjestan", navodi se u izvješću Ine.

Ističu i kako je EBITDA Ina grupe premašila 1,2 milijardi kuna, dok je neto dobit prvog polugodišta 2021. iznosila 534 milijuna kuna.

"Na neto dobit utjecala je i isplata višegodišnje akumulirane dividende OMV Slovenija u iznosu od 160 milijuna kuna. Sve zajedno rezultiralo je snažnim financijskim položajem, s niskom razinom neto duga od 2,01 milijardu kuna te omjerom duga i kapitala od 16,9 posto", ističu iz Ine.

Navode i kako su istraživanje i proizvodnja nafte i plina snažno profitirali od više cijene ugljikovodika te su povećali EBITDA za 64 posto, na 911 milijuna kuna, usprkos 11 posto manjoj proizvodnji uslijed prirodnog pada.

"Rafinerije i marketing, uključujući usluge kupcima i maloprodaju također su profitirali od povećanih cijena nafte i proizvoda kroz pozitivnu revalorizaciju zaliha", ističe se u priopćenju.

Doprinos maloprodaje ostao je snažan - prodajne količine porasle su za 11 posto, što je, kako objašnjavaju, u skladu s popuštanjem ograničenja za putovanja i općim oporavkom tržišta, dok i segment negoriva pokazuje stalan rast.

Inina su ulaganja u prvih šest mjeseci ove godine iznosila 609 milijuna kuna, što je za 17,6 posto više nego u istom razdoblju lani. Ulaganja su povećana u svim djelatnostima u usporedbi s prvim polugodištem 2020., a strateška ulaganja se nastavljaju, pri čemu je fokus na projektu nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, ističu iz kompanije.
Komentirajući polugodišnje rezultate predsjednik Uprave Ine Sandor Fasimon ocjenjuje da 2021. godina nastavlja ukazivati na optimističnije buduće okruženje, što i nije iznenađenje nakon neviđenih poteškoća koje je 2020. donijela svjetskoj ekonomiji. Oporavak cijena nafte i plina, pri čemu je cijena nafte brent premašila čak i 70 dolara u kraćim razdobljima, je dobrodošao znak, ne samo za Inu već i za cijelu industriju nafte i plina, rekao je.

"Povećanje prihoda Ine od 31 posto je snažan rezultat, iako brojevi još nisu na razinama od prije krize, kao što su bili u prvom polugodištu 2019. U takvom okruženju, djelatnost istraživanje i proizvodnja nafte i plina je ponovno preuzela poziciju najvećeg generatora novca. Ipak, ne smijemo previdjeti da je ovaj rezultat potaknut vanjskim čimbenicima. Nastavljeni trend smanjenja proizvodnje i zrela struktura imovine ostaju izazov za Istraživanje i proizvodnju nafte i plina te je potrebno neprestano ulaganje kako bi djelatnost zadržala svoju snažnu poziciju. Rafinerijsko poslovanje je također profitiralo od većih cijena, a ovisno o ekonomskim kretanjima uzrokovanih pandemijom, i dalje postoji rizik za buduću potražnju. Iz tog razloga moramo ostati pripremljeni za brze reakcije ako tržište opet postane volatilno", ističe Fasimon.

Dodaje i kako je strateški projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka u tijeku, pri čemu ulaganja u rafinerije i marketing čine više od polovine ukupnih ulaganja Ine.

"Kraj drugog tromjesečja pokazuje uobičajeni porast maloprodaje, povezan s turističkom sezonom koja je bolja od očekivane. Međutim, u ovom trenutku je teško dati procjenu budućih kretanja. Treće tromjesečje će pokazati pravi utjecaj povećane potrošnje i dati nam bolju procjenu rezultata za cijelu 2021. godinu", zaključuje Fasimon.

Tagovi: kompanija Ina, Sandor Fasimon, nafta, naftni derivati, poslovni rezultati, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
GORIVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
LJUBLJANA - Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja covid potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom vlade koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče cijepljenje.
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
POZIV
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svjetske čelnike u petak da se pridruže SAD-u i Europskoj uniji u borbi za smanjenje emisija metana, nadajući se da će to dati zamaha prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama sljedeći mjesec.
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE