GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka

Ina: Zatvaranje Rafinerije Sisak isključivo je naša poslovna odluka
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.10.2022 / 19:19
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Iz Ine su istaknuli da je zaustavljanje prerade nafte u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika, napomenuvši da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, i to po tržišnoj cijeni, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka.

"Zbog teza koje se u javnosti provlače posljednjih dana, željeli bismo naglasiti da je zaustavljanje prerade u Sisku te prodaje nafte na tržištu isključivo poslovna odluka kompanije koju su podržala oba većinska vlasnika. Naime, rafinerija u Sisku je bila neprofitabilna godinama, a s obzirom na današnja kretanja zajedno s riječkom rafinerijom stvarala bi gubitak veći od 1.5 milijardi kuna godišnje", navodi se u njihovu priopćenju.

Dalje ističu da je odlukom o koncentriranju prerade u Rafineriji nafte Rijeka omogućena transformacija rafinerijskog poslovanja, koje će kompaniji omogućiti pretvaranje gubitaka djelatnosti u dobit.

"Takvom odlukom zadržana je prerada nafte u Hrvatskoj te pokrenuta trenutačno najveća industrijska investicija u zemlji - unapređenje Rafinerije nafte Rijeka u koju Ina ulaže više od četiri milijarde kuna", kažu iz Ine.

Napominju da na tržištu prodaju samo dio proizvedene sirove nafte, a ostatak se prerađuje u Rafineriji nafte Rijeka. Primjerice, dodaju, u ovoj godini je otprilike dvije trećine nafte prerađeno u rafineriji u Rijeci, a ostatak je prodan na tržištu po tržišnoj cijeni.

"Omjer prodaje i transporta uvjetovan je logističkim kapacitetima željeznice, koji bi se prema našim očekivanjima trebali uskoro povećati, što će posljedično stvoriti preduvjete za moguću preradu svih proizvedenih količina nafte u riječkoj rafineriji", kažu iz Ine.

Osvrnuvši se na Memorandumom o razumijevanju između Ine i Janafa potpisan u kolovozu 2018., navode da su time Ini osigurani bolja optimizacija raspoloživih skladišnih prostora i fleksibilnost istraživanja i proizvodnje nafte i plina, dok si je Janaf osigurao veće prihode od ostvarenog transporta. "Ina i Janaf su u svibnju 2020., s ciljem zaustavljanja manipuliranja činjenicama, javno objavili sadržaj Memoranduma", navode još iz Ine.

"U Ini smo svjesni svoje važnosti i unatoč svim nedaćama, kompanija i dalje ispunjava svoju društvenu odgovornost, a to je sigurna opskrba tržišta. Ina će se i dalje zalagati za tržišno gospodarstvo u Republici Hrvatskoj jer smatramo da se takav sustav do sada pokazao najboljim za razvoj našeg društva", zaključuje se u priopćenju.

Tagovi: kompanija Ina, Rafinerija Sisak, Rafinerija Rijeka
PROČITAJ I OVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE