GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Informacija o plasmanu nafte iz američkih rezervi spustila cijene barela ispod 108 dolara

Informacija o plasmanu nafte iz američkih rezervi spustila cijene barela ispod 108 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2022 / 18:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 108 dolara nakon vijesti da bi SAD na tržište mogao plasirati najviše nafte iz strateških rezervi otkada su osnovane kako bi osigurao dovoljnu opskrbu i ograničio rast cijena.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 5,91 dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107,54 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 6,06 dolara nižoj cijeni, od 101,76 dolara.

Tržišta je u četvrtak zaokupila informacija četiri američka izvora da bi SAD u razdoblju od nekoliko mjeseci na tržište mogao plasirati čak 180 milijuna barela nafte iz strateških rezervi, najviše otkako su uspostavljene, kako bi obuzdao rast cijena.

„Teška vremena zahtijevaju radikalne mjere", zaključila je Susannah Streeter iz Hargreaves Lansdowna, ocijenivši da "Bidenova administracija očito smatra da skok cijena nafte opravdava potez koji će ozbiljno stanjiti strateške zalihe" (SAD-a).

„U idućih šest mjeseci kapat će nam po milijun barela nafte (dnevno), što je znak da se ne očekuje skoro rješenje ukrajinske krize koja je smanjila opskrbu naftom", zaključuje Streeter.

Analitičari Goldman Sachsa smatraju da će taj potez uravnotežiti tržište nafte u ovoj godini, ali nije trajno rješenje.

"To će, ipak, i dalje biti otpuštanje zaliha nafte, a ne trajan izvor opskrbe za godine koje dolaze. Takvo oslobađanje zato ne bi riješilo strukturni deficit u opskrbi koji se stvarao godinama", kazali su analitičari.

Naftni broker PVM-a Tamas Varga dodao je da je "kvaka u detaljima" kada je u pitanju učinkovitost plasmana nafte iz rezervi jer tržište mora kada će se točno prodavati, hoće li uključiti i derivate i kakav će tip nafte biti ponuđen.

Članice Međunarodne energetske agencije (IEA) trebale bi se sastati u petak u podne kako bi donijele odluku o potencijalnom zajedničkom plasmanu nafte iz rezervi, rekao je u četvrtak glasnogovornik novozelandskog ministra energetike.

Vodeći proizvođači okupljeni u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su u međuvremenu na današnjem sastanku da će u svibnju povećati proizvodnju za 432.000 barela dnevno, kao što su svojedobno i dogovorili.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu stajao 110,46 dolara, što znači da je poskupio za 41 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Tagovi: nafta, cijene nafte, Brent nafta, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE