GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste

Instaliranje solara u Hrvatskoj u zadnje dvije godine strelovito raste
SOLARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2024 / 14:21
Autor: SEEbiz

ZAGREB - Vođenje elektroenergetskog sustava suočeno je s izazovima s obzirom na promjenu paradigme njegova funkcioniranja, to jest činjenicu da su potrošači postali i proizvođači električne energije, istaknuto je danas na HAZU-ovom okruglom stolu, gdje se moglo čuti i da proizvodnja iz energije sunca u zadnje vrijeme bilježi strelovit rast.

Okrugli stol "Izazovi hrvatske energetske tranzicije" organiziralo je Znanstveno vijeće za naftno-plinsko gospodarstvo i energetiku Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (ZVNPGE HAZU), a predsjednik tog vijeća, akademik Ivan Petrović, podsjetio je na Europski zeleni plan, kojim je Europska komisija postavila za cilj da do 2050. Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

"Na temelju Zelenog plana, Hrvatska je donijela više strateških dokumenata, a cilj im je smanjiti emisije stakleničkih plinova, osobito uz pomoć obnovljivih izvora energije (OIE)", rekao je Petrović.

Istaknuo je da je zanimanje za razvoj projekata OIE-a sve veći, većinom je riječ o zahtjevima za fotonaponske elektrane i vjetroelektrane, koji su većinom usmjereni na južnije županije, što predstavlja velik pritisak na operatore prijenosnog i distribucijskog sustava.

S druge strane, manji je opseg razvoja projekata geotermalnih elektrana, elektrana na biomasu i bioplin, koji se dominantno nalaze u kontinentalnom dijelu Hrvatske, napomenuo je Petrović, no dodavši da je i njihov potencijal također značajan.

"Hrvatska ima ogroman resursni potencijal OIE-a te može dati značajan doprinos zajedničkom europskom cilju za ostvarenje klimatske neutralnosti", ocijenio je Petrović, istaknuvši da je u Hrvatskoj došlo do promjene paradigme u elektroenergetskom sustavu, s obzirom da potrošači postaju i proizvođači energije.

Pojasnio je da se događa transformacija sustava iz pasivnog i jednosmjernog u dvosmjeran i dinamički, pri čemu je apostrofirao četiri ključna trenda i promjene, satkane u kratici "4D" - dekarbonizacija, decentralizacija, demokratizacija i digitalizacija.

O izazovima vođenja elektroenergetskog sustava posvjedočio je Danko Blažević iz Hrvatskog operatora prijenosnog sustava (HOPS), s obzirom na značajno i masovno priključenje novih obnovljivih izvora energije.

U zadnjih godinu do dvije instaliranje i priključenje na distribuciju bilježi strelovit rast, posebice u segmentu solarne energije, rekao je Blažević. Solari tako imaju sve veći udio u proizvodnji energije, rast se bilježi i u segmentu energije vjetra, no s druge strane značajan oslonac i dalje predstavlja energija proizvedena u Nuklearnoj elektrani Krško te u hidroelektranama.

Sa značajnijim instaliranjem solara prvo su krenuli poduzetnici u svojim tvrtkama, s obzirom da su "2021. i 2022. trpili visoke cijene energije", dok je to kod kućanstava krenulo s određenim pomakom i kašnjenjem budući da su cijene struje bile ograničene, pa samim time i isplativost uvođenja solara "rubna".

Ivan Periša iz tvrtke HEP-Operator distribucijskog sustava je istaknuo da distribucijska mreža u energetskoj tranziciji ima ključnu ulogu, a da je ta tvrtka zadužena da osigura dobavu električne energije za cijeli elektroenergetski sustav.

"Trenutno u Hrvatskoj postoji više od 20 tisuća elektrana spojenih na distribucijsku mrežu, mahom malih koje se spajaju na razine niskog napona, što uključuje i kućanstva sa solarnim panelima na krovovima. Stoga izazov predstavlja i potrebna fleksibilnost samog sustava u prihvaćanju te energije, s obzirom da distribucijska mreža u počecima nije bila građena i za takav vid proizvodnje", pojasnio je Periša.

Robert Fabek s Energetskog instituta Hrvoje Požar je ustvrdio da Hrvatsku, kao i cijelu EU te većinu svijeta, čeka vrlo turbulentno razdoblje kada je u pitanju energetika, pri čemu je energetska tranzicija iz fosilnih goriva u OIE nešto čemu nikad ranije nismo svjedočili.

Po njegovim riječima, udio obnovljivih izvora u bruto neposrednoj potrošnji energije se kreće oko 35 posto, ovisno od godine, i po tome Hrvatska stoji relativno dobro, s obzirom i na velik udio OIE-a u proizvodnji električne energije. Po pitanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu postoji još puno prostora za poboljšanje izolacijskih svojstava zgrada, rekao je Fabek, s druge strane navodeći da su trendovi nešto povoljniji kada je riječ o korištenju biomase za grijanje.

Najveći izazov, pak, se odnosi na sektor prometa, gdje 99 posto energije dolazi iz fosilnih izvora i Hrvatska tu treba napraviti "enormne pomake" kako bi se u tom segmentu u većoj mjeri počeli koristiti obnovljivi energenti te koristiti vozila na električni pogon, a kasnije i na vodik.

Tagovi: solari, oie, fabek, petrović, europski zeleni promet
PROČITAJ I OVO
Talijanska vlada želi povratak nuklearne energije
AMBICIJE
Talijanska vlada želi povratak nuklearne energije
RIM - Zamjenik premijera i ministar prometa i infrastrukture Matteo Salvini rekao je u srijedu kako se nada da će Italija do 2032. ponovno imati električnu energiju proizvedenu nuklearnim elektranama.
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
GORIVO
Od utorka ponovo poskupljuje gorivo, evo novih cijena
ZAGREB - Od idućeg tjedna ponovno će poskupjeti gorivo na hrvatskim crpkama.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Kraj tjedna donio je rast cijena prema razini od 86 dolara budući da je trgovce ohrabrilo popuštanje inflacije u SAD-u, raspirivši nagađanja da će središnja banka uskoro sniziti troškove zaduživanja, što bi potaknulo gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima.
Skočio norveški izvoz plina
PLIN
Skočio norveški izvoz plina
OSLO - Norveški izvoz porastao je u lipnju, a za sto su najzaslužnije isporuke plina, pokazali su u petak podaci statističkog ureda.
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
PROJEKTI
Lummus i MOL Grupa počinju projektirati napredno postrojenje za recikliranje otpadne plastike u Mađarskoj
HOUSTON — Lummus Technology, globalni dobavljač procesnih tehnologija i energetskih rješenja vođenih vrijednošću, i MOL Grupa, vodeća integrirana naftna i plinska korporacija u srednjoj i istočnoj Europi, najavili su početak faze dizajna za prvu naprednu Lummusovu jedinicu za recikliranje otpadne plastike.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE