GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije

Institut Hrvoje Požar predstavio brošuru sa savjetima za uštedu energije
SAVJETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.11.2022 / 14:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Energetski institut Hrvoje Požar predstavio je u ponedjeljak rezultate projekta LABEL2020 i brošuru "Savjeti za uštedu energije", koja donosi savjete za uštedu u kućanstvima, te aplikaciju s mogućnošću usporedbe kućanskih uređaja radi njihova lakšeg odabira pri kupnji.

Voditelj projekta LABEL2020 Marko Bišćan rekao je da je cilj bio obavijestiti građane o promjenama vezanim za energetsku oznaku i informirati ih o njima. Predstavio je rezultate projekta i naknadnu inicijativu "Uštedi energiju".

"Htjeli smo vidjeti što će se dogoditi ako kupcima damo informaciju koliko uređaji stvarno troše. Pokazalo se da su počeli birati učinkovitije aparate", rekao je Bišćan.

Po njegovim riječima, kako kupci zahtijevaju bolje i energetski učinkovitije uređaje, tako ih proizvođači počinju proizvoditi.

"Htjeli smo olakšati i tranziciju prema novim energetskim oznakama", kazao je Bišćan.

Podsjetio je da su se nove energetske oznake pojavile početkom ožujka prošle godine, s novim energetskim razredima od A do G.

Ukazao je na aplikaciju "Uštedi energiju" (www.ustedienergiju.hr), koja je nastala u sklopu projekta i koja građanima omogućava jednostavniji odabir kućanskih uređaja odnosno donošenje odluka na temelju koje će uštedjeti energiju i novac.

U nedavno izdanoj brošuri nude se pak jednostavni savjeti za uštedu energije kod uređaja koje građani već imaju u kućanstvu. Radi se o savjetima koji su već poznati, no sada su prvi puta objedinjeni na jednom mjestu.

Martina Komerički koja također radi na projektu LABEL2020. izvijestila je da je za potrebe edukacije mlađih naraštaja uz ostalo izdano 12.500 slikovnica "Labelko spašava zemlju", koja pokriva temu energetske učinkovitosti. Snimljen je i edukativni film "Što kad nestane struje", koji je, rekla je Komerički, prenijelo niz domaćih medija, a objavljeno je i niz savjeta za uštedu energije na you tube-u , od kojih su neki pregledani i više od 270.000 puta.

LABEL2020 financirao je EU, a provodi se u 15 zemalja EU-a i Ujedinjenom Kraljevstvu. Počeo je u lipnju 2019. godine, a završava ovih dana.

Tagovi: Institut Hrvoje Požar, LABEL2020 , energetska kriza, Marko Bišćan, savjeti za uštedu energije
PROČITAJ I OVO
Ovo su nove cene goriva u Srbiji
GORIVO
Ovo su nove cene goriva u Srbiji
BEOGRAD - Poznate su nove maloprodajne cene goriva u Srbiji.
Rekordna dobit CEZ-a u 2022.
REKORDI
Rekordna dobit CEZ-a u 2022.
PRAG - CEZ, dominantna češka energetska grupacija, ostvarila je rekordan neto prihod od 80,7 milijardi CZK (3,39 milijardi eura) u 2022., potaknut skokom cijena električne energije i dobiti od trgovanja robom.
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
INVESTICIJE
EPS u energetsku tranziciju sa investicijama od 8,5 milijardi evra
TREBINJE – EPS na putu energetska tranzicija planira investicije od 8,5 milijardi evra do 2035. godine, a vd direktora te kompanije Miroslav Tomašević najavio je i zamenu starih postrojenja koja rade na ugalj novim.
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stagniraju na 77 dolara
LONDON - Četvrtak je na svjetskim naftnim tržištima donio stagnaciju cijena.
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
KADROVI
NO Ine ponovno imenovao Skalickog, Šimovića i Zovka za članove Uprave
ZAGREB - Nadzorni odbor (NO) Ine u četvrtak je na prijedlog Vlade RH ponovno imenovao Miroslava Skalickog, Hrvoja Šimovića i Marina Zovka za članove Uprave te kompanije, priopćeno je iz Ine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE