GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iran obavijestio IAEA-u da ubrzava rad na metalnom uraniju

Iran obavijestio IAEA-u da ubrzava rad na metalnom uraniju
URANIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 07:18
Autor: SEEbiz / H
TEHERAN - Iran je obavijestio da je poduzeo konkretne korake za proizvodnju metalnog uranija obogaćenog na do 20 posto čistoće za gorivo za reaktore, objavila je u utorak Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), ocijenivši da će to vjerojatno razljutiti Zapad koji pregovara o obnovi iranskog nuklearnog sporazuma.

Iran vodi neizravne pregovore s SAD-om od travnja o obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015., koji je bivši američki predsjednik Donald Trump napustio. Sporazum je uveo ograničenja za iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija, a kada se Trump povukao vrativši sankcije, Iran je počeo kršiti mnoga ograničenja.

Iran je ove godine već proizveo malu količinu metalnog uranija koji nije bio obogaćen. To je kršenje sporazuma, koji zabranjuje bilo kakav rad na metalnom uraniju jer ga se može iskoristiti za proizvodnju jezgre atomske bombe

Iran je objavio planove za proizvodnju obogaćenog metalnog uranija, tvrdeći da razvija gorivo za istraživački reaktor u Teheranu, no SAD i Europljani mu ne vjeruju i pozivaju ga da prestane s time.

“Iran je danas obavijestio Agenciju da će UO2 (uranij oksid) obogaćen na do 20 posto U-235 biti isporučen istraživačkom laboratoriju Postrojenja za proizvodnju goriva u Isfahanu, gdje će biti pretvoren u UF4 (uranij tetraflorid) i potom u metalni uranij obogaćen na 20 posto U-235, prije nego bude iskorišten za proizvodnju goriva”, navodi se u priopćenju IAEA-e.

U sažetku izvješća, IAEA je opisala da je riječ o “procesu u više faza”, sugerirajući da će potrajati prije nego bude proizveden obogaćeni metal.

Pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu odgođeni su 20. lipnja, a datum nastavka još nije određen.

Tagovi: metalni uranij, uranij, obogaćeni uranij
PROČITAJ I OVO
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
KVAR
Teš 6 zaustavljen zbog kvara na električnom filteru
LJUBLJANA - Šesti blok Termoelektrane Šoštanj (Teš) bit će isključen ovog vikenda zbog kvara na električnom filtru, najavio je Teš.
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE