GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istjecanje metana s plinske platforme detektirano satelitima iz svemira

Istjecanje metana s plinske platforme detektirano satelitima iz svemira
METAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2022 / 08:23
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Zahvaljujući satelitskim promatranjima znanstvenici su prvi put uspjeli detektirati istjecanje velike količine metana, štetnog stakleničkog plina, s jedne platforme na moru, pokazuje nedavno provedeno istraživanje.

Otkriće je napredak u tehnološkom arsenalu koji omogućuje da se iz svemira identificira izvor istjecanja metana, plina karakterističnog za industriju fosilnih goriva.

U 2020. godini sektor fosilnih goriva ispustio je gotovo 120 milijuna tona metana, što je gotovo trećina emisija povezanih s ljudskim aktivnostima, podaci su Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Istjecanje metana, iznimno štetnog plina za klimu Zemlje, moglo bi se izbjeći na jednostavan način, smatra IEA.

Nova studija, objavljena u časopisu Environmental Science and Technology Letters, uspjela je prvi put identificirati oblak iznad platforme za proizvodnju plina i nafte u Meksičkom zaljevu s koje je u prosincu u 17 dana iscurilo oko 40.000 tona metana.

Platforma u blizini Campechea u južnome Meksiku jedna je od najvećih u zemlji.

"Rezultati naših istraživanja ukazuju na to da se satelitima uspješno mogu otkriti tragovi metana koji cure s platformi", rekao je jedan od autora studije, Luis Guanter, znanstvenik s Politehničkog sveučilišta u Valenciji.

"Ovo bi saznanje moglo otvoriti put sustavnom praćenju emisija plina štetnog za klimu upravo s morskih platformi", dodao je.

Posljednjih godina uspješno su razvijene metode detekcije istjecanja metana iz postrojenja na kopnu zahvaljujući satelitskom praćenju. No dosad dostupne tehnike nisu bile u stanju prepoznati istjecanje metana s platformi na morima i oceanima, a poznato je da je riječ o približno 30 posto svjetske proizvodnje.

Oceani apsorbiraju kratkovalne infracrvene zrake i stoga ograničavaju količinu reflektirane svjetlosti koju sateliti mogu otkriti.

Da bi premostili ovaj problem, znanstvenici su uspjeli razviti novu metodu mjerenja sunčeva zračenja koje se reflektira na morskoj površini.

Metan je odgovoran za oko 30 posto globalnog zatopljenja.

Premda se u atmosferi zadržava puno kraće od ugljikova dioksida, u dvadesetgodišnjem razdoblju moć utjecaja metana na globalno zatopljenje je 80 puta veća.

Stoga je smanjenje emisije metana ključno za postizanje ciljeva Pariškog sporazuma o ograničenju globalnog zatopljenja na manje od +2°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, po mogućnosti ispod +1,5°C.

Na klimatskoj konferenciji UN-a COP26 održanoj u studenome u Glasgowu više od 100 država obećalo je da će se angažirati na smanjenju emisije metana za 30 posto do 2030. godine.

No nekoliko velikih emitera metana, poput Kine, Rusije, Irana i Indije, sporazum nije potpisalo.

Tagovi: metan, plinska platforma, Meksički zaljev, Međunarodna agencija za energiju
PROČITAJ I OVO
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
UPOZORENJE
Rosneft: Cijene goriva u Njemačkoj će rasti
BERLIN - Ruska naftna kompanija Rosneft upozorila je da bi proizvodnja mogla dramatično pasti u rafineriji u pokrajini Brandenburg zbog skorog prekida uvoza nafte iz Rusije.
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
CIJENE GORIVA
Vlada: Od utorka padaju cijene goriva
ZAGREB - Vlada je u subotu donijela novu uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, prema kojoj će od utorka cijena litre benzina biti manja za 11 lipa a dizela za dvije lipe.
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije
NAFTA
Kazahstan će izvoziti dio nafte preko Azerbajdžana umjesto preko Rusije

BAKU - Očekuje se da će Kazahstan od rujna dio svoje sirove nafte prodavati kroz najveći azerbajdžanski naftovod, dok ta zemlja traži alternative ruti koju je Rusija već jednom zatvorila u srpnju.

Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale za više od dolara, ali na tjednoj bazi rasle
LONDON - Cijene nafte pale su u petak jer su strahovi od recesije zasjenili izglede potražnje, ali su ipak ostale na putanji tjednoga rasta.
Zbog uštede energije njemačke javne zgrade grijat će se na maksimalno 19 C
GRIJANJE
Zbog uštede energije njemačke javne zgrade grijat će se na maksimalno 19 C
BERLIN - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck najavio je u petak nove propise koji će se odnositi na uštedu energije zbog bojazni od nestašica, a posljedica su zastoja u isporuci ruskog plina zbog rata u Ukrajini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE