GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istočna Njemačka strahuje od embarga na rusku naftu

Istočna Njemačka strahuje od embarga na rusku naftu
STRAHOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2022 / 17:28
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potpuna zabrana uvoza ruske nafte mogla bi poništiti godine razvoja istočne Njemačke, upozorili su u utorak dužnosnici, kritiziravši plan vlade u Berlinu da zabranu proširi i na naftu iz cjevovoda.

Čelnici država i vlada EU-a dogovorili su u noći s ponedjeljka na utorak zabranu uvoza ruske nafte brodovima, popustivši pritisku Mađarske da se odustane od zabrane nafte koja se doprema cjevovodima.

No, njemačka vlada poručila je da planira u potpunosti obustaviti uvoz ruske nafte.

„Istočni Nijemci ne smiju biti žrtve politike embarga. Ako su osigurana izuzeća za države EU-a, trebala bi biti dostupna i istočnoj Njemačkoj", rekao je dužnosnik Ljevice zadužen za energetsku politiku Sören Pellmann.

"Ako se ne osigura izuzeće, istočnonjemačko gospodarstvo moglo bi se vratiti godinama unatrag", upozorio je Pellmann.

Rafinerija u Schwedtu, u saveznoj zemlji Brandenburg na sjeveroistoku Njemačke, u većinskom je vlasništvu njemačke podružnice ruske državne energetske tvrtke Rosneft, a naftu dobiva cjevovodom.

Gradonačelnica Schwedta Annekathrin Hoppe iz Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), naznačila je u razgovoru za bavarski radio da bi njezin grad mogao ishoditi dulje prijelazno razdoblje, prije potpune zabrane uvoza ruske nafte.

No, u određenom trenutku, Schwedt će morati pronaći alternativne izvore nabave nafte, rekla je Hoppe.

Tagovi: Istočna Njemačka, embargO na rusku naftu
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE