GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija dobila američka jamstva za financiranje Lukoilove rafinerije

Italija dobila američka jamstva za financiranje Lukoilove rafinerije
JAMSTVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2022 / 13:05
Autor: SEEbiz / H
RIM - Američke su vlasti uvjerile Italiju da njezine banke nisu u opasnosti od kazni zbog kršenja sankcija protiv Moskve ako pomognu rafineriji u vlasništvu Lukoila da kupi naftu koja nije iz Rusije, rekao je talijanski ministar industrije Adolfo Urso.

To bi trebalo pomoći rafineriji ISAB sa sjedištem na Siciliji, koju bi vlada mogla dati u ruke povjerenika, da opstane nakon stupanja na snagu EU-ova embarga na rusku naftu koja se transportira morem. Time se želi zaštititi lokalna radna mjesta i nacionalnu opskrbu gorivom.

"Primili smo pismo od američkih vlasti s jamstvima da banke neće biti podvrgnute američkim sankcijama", izjavio je Urso.

Pismo koje je Reuters imao na uvid, potpisao je voditelj Ureda za kontrolu inozemne imovine (OFAC) pri Ministarstvu financija SAD-a, a spominje zajam koji su osigurale neke talijanske banke i državni zajmodavac Cassa Depositi e Prestiti (CDP).

"Pružanje 'zajma za premošćivanje' talijanskih subjekata ISAB-u ne bi uključivalo zabranjene aktivnosti pod OFAC-ovim ovlastima za sankcije povezane s Rusijom", kaže se u pismu.

Urso je to pozdravio kao "povijesni korak koji bankama može omogućiti da rade uz apsolutno povjerenje", dodajući da će financiranje biti poduprto jamstvima agencije za izvoz kredita SACE u vlasništvu Ministarstva financija i regionalne uprave Sicilije.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, ISAB je bio prisiljen oslanjati se isključivo na rusku sirovu naftu, nakon što su banke kreditori zaustavile financiranje i prestale davati jamstva potrebna za kupnju nafte od alternativnih dobavljača.

Lukoil nije pogođen sankcijama u Europi, ali banke su i dalje oklijevale poslovati s tvrtkom povezanom s Rusijom jer su se bojale da će u SAD-u biti na meti mogućih budućih kazni, gdje je tvrtka pod sankcijama od 2014. godine.

Talijanska vlada usvojila je prošli tjedan dokument koji omogućuje stavljanje ISAB-a pod skrbništvo, dok Lukoil nastavlja razgovore o prodaji imovine. Sličan potez povukla je Njemačka kada je u rujnu preuzela kontrolu nad rafinerijom u vlasništvu Rosnefta.

Tagovi: Lukoil, sankcije Rusiji, Cassa Depositi e Prestiti, ruska nafta, Sicilija, ExxonMobil
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE