GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija neće graditi nuklearne elektrane

Italija neće graditi nuklearne elektrane
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2023 / 08:06
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanska vlada neće financirati nove nuklearne elektrane četvrte generacije koje bi mogle pomoći u zelenoj tranziciji. Međutim, njihova izgradnja neće ometati lokalna industrijska područja i energetske tvrtke, rekao je danas talijanski ministar okoliša Gilberto Pichetto Fratin za talijanski list La Repubblica.

Ako bilo koje industrijsko područje i tvrtka odluče izgraditi nuklearnu elektranu, država će djelovati kao regulator, rekao je Pichetto Fratin za novine, prenosi talijanska novinska agencija Ansa.

“Nećemo graditi nuklearne elektrane u Italiji. Možda će se industrijska područja ili pojedine energetske tvrtke odlučiti opremiti malim reaktorom četvrte generacije. Država će u ovom slučaju biti samo regulator”, rekao je talijanski ministar.


Italija je jedna od rijetkih zemalja u Europi i jedina članica skupine G8 koja je potpuno odustala od nuklearne energije. Posljednja nuklearna elektrana u zemlji zatvorena je 1990., nakon što su Talijani na referendumu 1987. glasali protiv nuklearne energije. Referendum je održan u svjetlu nuklearne tragedije u Černobilu.

Međutim, ekolozi i klimatski aktivisti snažno su za nuklearne elektrane nove generacije, jer bi po njihovom mišljenju one mogle odigrati važnu ulogu u prijelazu s fosilnih goriva.

Tagovi: Italijam nuklearne elektrane, nuklearke
PROČITAJ I OVO
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
USTAVNI SUD
Gradnja HE Foča na Drini pod znakom pitanja
SARAJEVO - Udruženje Aarhus centar u BiH zaprimilo je 24. aprila presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja apelacija protiv presude Vrhovnog suda Republike Srpske u vezi s hidroelektranom Foča na rijeci Drini.
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se na 88 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima na 88 dolara u očekivanju smjernica američke središnje banke o troškovima zaduživanja koji bi mogli zakočiti potražnju za naftom.
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
DOBRE BROJKE
Janaf u prva tri mjeseca ostvario neto dobit od 13 milijuna eura
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u prvom ovogodišnjem tromjesečju poslovao je s neto dobiti od gotovo 13 milijuna eura, što je za 15 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, uz ukupne prihode od 34 milijuna eura ili šest posto niže, izvijestili su danas iz te kompanije.
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE