GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte

Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
PARADOKS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok EU nastoji smisliti kako smanjiti veliku ovisnost o ruskim energentima i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti te je Italija toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći europski pomorski hub za dopremu ruske nafte tankerima, pretekavši na toj poziciju Nizozemsku.

Podaci koje je objavila kompanija Kpler, a prenosi ih Financial Times, pokazuju da je Rusija ovog mjeseca dnevno izvozila u Italiju 450 tisuća barela, što je četiri puta više nego u veljači, te najviše još od 2013. godine, a uglavnom je nafta stizala preko sicilijanske luke Augusta, ali i Trsta, prenosi Jutarnji list.

O čemu se radi? U blizini luke Augusta je rafinerija ISAB koja je u vlasništvu Lukoila te, budući da Lukoil nije pod europskim sankcijama, sada joj doprema povećane količine nafte na preradu. Naime, ta je rafinerija inače dopremala naftu iz različitih izvora, koristeći za financiranje tih transakcija kredite europskih banaka, ali otkako su ti krediti uslijed nametnutih financijskih sankcija zbog rata u Ukrajini postali nedostupni, rafinerija se okrenula ruskoj nafti.

Tako se dogodio paradoks da je, umjesto smanjivanja uvoza nafte iz Rusije, u Italiji njen uvoz povećan, kako za britanski dnevnik kaže lokalni sindikalni povjerenik, koji iznosi i podatak da je prije nametanja sankcija samo 30 posto sirove nafte u rafineriju ISAB dolazilo iz Rusije, a sada je to 100 posto.

ISAB obrađuje do 22 posto sirove nafte u Italiji i izvozi u desetak zemalja, a u tom dijelu Sicilije je jedan od najvećih poslodavaca te sindikati i lokalni političari upozoravaju da bi embargo na rusku naftu doveo do zatvaranja te rafinerije jer ne bi imala što prerađivati.

Istodobno, talijanski premijer Mario Draghi nastoji smanjiti ovisnost Italije o ruskom plinu, a zalaže se i za to da EU uvede embargo na rusku naftu, ali nije jasno što bi vlada u Rimu bila spremna učiniti da ne dođe do zatvaranja sicilijanske rafinerije. Iako neki spominju mogućnost nacionalizacije ISAB-a, u talijanskom ministarstvu gospodarstva kažu da ta opcija trenutno nije na stolu.

Inače, uvoz ruske nafte je skočio i u tršćanskoj luci koja je pak povezana preko naftovoda s dvije rafinerije u Njemačkoj koje su u djelomičnom vlasništvu Rosnjefta. Većina se sirove nafte doprema u Europu tankerima, ali do rafinerija u Bjelorusiji, Poljskoj, Njemačkoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, dolazi i iz Rusije preko naftovoda Družba.

Tagovi: ruska nafta, Italija, Mario Draghi
PROČITAJ I OVO
MOL: Hrvatska nije uspjela dokazati niti jednu tvrdnju o korupciji u vezi s Inom
REAKCIJE
MOL: Hrvatska nije uspjela dokazati niti jednu tvrdnju o korupciji u vezi s Inom
ZAGREB - Međunarodni centar za rješavanje investicijskih sporova (ICSID), arbitražni sud Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu, objavio je svoju odluku u postupku zaštite ulaganja između stranaka Republike Hrvatske i MOL Plc. Time je arbitražni predmet koji je započeo 2013. konačno završen.
Udruga malih distributera goriva: Zatvoreno preko 100 malih crpki, tražimo hitnu pomoć Vlade
POMOĆ
Udruga malih distributera goriva: Zatvoreno preko 100 malih crpki, tražimo hitnu pomoć Vlade
ZAGREB - Udruga malih distributera goriva, koja okuplja 60 članova - malih tvrtki s 90 benzinskih postaja, u srijedu je zatražila hitnu pomoć Vlade i rješenje za održiv model njihovog poslovanja, koje je zbog nove uredbe, kako ističu, postalo neodrživo te rade s velikim gubitcima.
Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
NACIONALIZACIJA
Francuska će nacionalizirati proizvođača struje EDF
PARIZ - Francuska vlada planira u potpunosti nacionalizirati proizvođača struje EDF, najavila je u srijedu premijerka Elisabeth Borne.
Njemačka vlada priprema teren za dokapitalizaciju Unipera
DOKAPITALIZACIJA
Njemačka vlada priprema teren za dokapitalizaciju Unipera
BERLIN - Njemačka vlada priprema teren za moguće preuzimanje udjela u proizvođaču struje Uniperu, najvećem kupcu ruskog plina u Njemačkoj, izvijestio je njemački poslovni list Handelsblatt.
Strah od recesije spustio cijene nafte prema 103 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Strah od recesije spustio cijene nafte prema 103 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se u srijedu na međunarodnim tržištima prema 103 dolara pod pritiskom straha od recesije koja bi smanjila potražnju za energentima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE