GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Italija želi postati energetsko čvorište na račun alžirskog plina

Italija želi postati energetsko čvorište na račun alžirskog plina
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.01.2023 / 08:16
Autor: SEEbiz / RTV Slovenije
RIM - Talijanska premijerka Giorgia Meloni potpisala je u Alžiru sporazum o jačanju suradnje dviju zemalja na području energetike, kojim Italija u roku od dvije godine želi postati potpuno neovisna o ruskom plinu.

"Zbog velike energetske krize koju posebno proživljava Europa, Alžir bi mogao postati lider u proizvodnji, svakako u Africi, ali vjerojatno i u svijetu", rekla je Meloni na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s alžirskim predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom u glavnom gradu, Alžir.

Talijanski energetski div Eni je tijekom posjeta potpisao dva ugovora sa svojim alžirskim partnerom Sonatrachom. Prema Meloni, jedan od njih usmjeren je na smanjenje emisije stakleničkih plinova i održivi razvoj, dok je drugi na povećanje izvoza alžirskog plina u Italiju i Europsku uniju, razvoj novog plinovoda za vodik i mogućnosti ukapljenog plina.

"Ukratko, to je mehanizam energetskog miksa koji smo identificirali kao moguće rješenje za aktualnu krizu", pojasnio je premijer. Prema njezinoj ocjeni, Italija bi tako mogla postati "neka vrsta energetskog distribucijskog čvorišta" i osloboditi se ovisnosti o ruskom plinu.

Italija bi se trebala riješiti ovisnosti o ruskom plinu do zime 2024.-25., rekao je izvršni direktor Enija Claudio Descalzi tijekom posjeta toj sjevernoafričkoj državi, dodavši da je i sam optimist u vezi s tim.

Meloni je u Alžiru također govorila o važnosti koordiniranog pristupa EU-a u pomaganju tvrtkama da ostanu konkurentne nakon šoka koji su doživjele zbog rasta cijena energije. Kako je rekla, Italija će to pitanje pokrenuti i na sljedećem summitu Europskog vijeća.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, Italija je uvozila 95 posto potrebnog plina, od čega je oko 40 posto dolazilo iz Rusije. Ugovor s Alžirom o opskrbi Italije plinom već je u srpnju prošle godine sklopio Melonijev prethodnik Mario Draghi.

Tagovi: alžirski plin, Giorgia Meloni, Alžir, kompanija Eni, Claudio Descalzi, Mario Draghi
PROČITAJ I OVO
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
DIZEL
Može li EU izdržati bez ruskog dizela?
MOSKVA - EU je već obustavio uvoz ruske nafte. Ali obustava uvoza i naftnih derivata kao što je dizel će i Europi zadati više problema. Svakome je jasno da zapravo i iz Turske ili Indije kupujemo ruski dizel.
Nafta iznad 80 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta iznad 80 dolara
LONDON - Nafta je na početku novog tjedna stabilizirana iznad razine od 80 dolara, a najviše brine moguće ograničenje potrošnje goriva.
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
OIE
HGK: Kašnjenje i nedostatak regulative za OIE usporava investicije
ZAGREB - Udruženje obnovljivih izvora energije Hrvatske gospodarske komore upozorava da je od dvije tisuće megavata (MW) kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koje Hrvatska treba ispuniti prema programu OIE do 2023., ostvareno tek 107,5 MW, a razlogom drži zakašnjelu i nepotpunu regulativu.
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
PLANOVI
MOL planira prodati benzinske postaje u Sloveniji
LJUBLJANA - Mađarska naftna kompanija Mol uskoro bi trebala početi prodavati neke od ukupno 53 benzinskih postaja koje kontrolira u Sloveniji, neslužbeno doznaje ljubljanski Dnevnik.
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ANALITIČARI
Dekanić: Hrvatska ima izvrsnu opskrbu naftom, ne bi trebalo biti problema
ZAGREB - Europska zabrana uvoza rafiniranih naftnih proizvoda iz Rusije kao što su dizel i benzin stupila je danas na snagu, prenose europski mediji. Energetski stručnjak Igor Dekanić u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako Hrvatska nema lošu poziciju te kako ne bi smjelo biti problema u opskrbi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE