GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova

Iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova
OTPAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.12.2021 / 09:38
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Iz Krškog u Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova. Više se nikad neće moći otvoriti, a u dvama skladištima stajat će 30 do 40 godina, piše u ponedjeljak Večernji list.

Dok se u Sloveniji pa i u Hrvatskoj razmišlja o gradnji drugog bloka Nuklearne elektrane Krško (NEK), hrvatski Fond za financiranje razgradnje NEK užurbano i vrlo temeljito radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora u kojem će Hrvatska 2024. skladištiti svoju polovicu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka Krškog.

U Čerkezovcu će se usto skladištiti i institucionalni radioaktivni otpad (IRAO) koji je nastao u Hrvatskoj. Kako objašnjava Goran Kukmanović, voditelj Fondova Odjela – Uspostava Centra za zabrinjavanje radioaktivnog otpada dok obilazimo buduću lokaciju skladišta RAO-a, porta Centra će biti 500-tinjak metara udaljena od sadašnjeg ulaza u tu bivšu vojarnu, a kako bi stvorili dodatnu tampon-zonu između naselja i centra.

Od 35 objekata bivše vojarne za uspostavu Centra bit će iskorištena samo dva ukopana skladišta. Za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog izgradit će se poseban objekt dok će se za IRAO koristi spomenuta dva ukopana skladišta.

Jedno skladište će se koristiti za prijem domaćeg otpada gdje će se provjeravati jesu li njegova radiološka i ostala svojstva točno deklarirana. Kad se potvrdi da je paket prikladan za skladištenje onda će se, kaže Kukmanović, prenijeti u drugu zgradu za skladištenje.

Ta dva ukopana skladišta kao i objekt koji će u njihovoj neposrednoj blizini biti izgrađen za otpad iz Krškog nalaze se na platou koji je udaljen oko četiri kilometra od ulaza u Centar. Trenutačno se na lokaciju budućeg Centra i oko njega provodi određivanje nultog radiološkog stanja, što znači da se mjeri radioaktivnost iz kiše, tla, biljaka, životinja…

Radioaktivnost u okolišu je uvijek prisutna i moramo znati na kojoj je sad razini kako bismo kasnije, kad se upogone skladišta, mogli provoditi radiološki monitoring, odnosno provjeravati odstupa li radioaktivnost okoliša zbog naše aktivnosti ili ne. Naša skladišta ne smiju imati nikakav utjecaj na radioaktivnost okoliša, moramo to pratiti ako se eventualno nešto dogodi, objašnjava Kukmanović, donosi Večernji list.

Tagovi: NE Krško, nuklearna energija, nuklearni otpad
PROČITAJ I OVO
Scholz: Njemačka želi plin iz Senegala
PLINSKE IGRE
Scholz: Njemačka želi plin iz Senegala
DAKAR/BERLIN - Njemačka nastoji pokrenuti energetske projekte sa Senegalom, rekao je kancelar Olaf Scholz u nedjelju tijekom svoga prvoga putovanja u Afriku u trenutku kada rat u Ukrajini diže cijene energije i hrane
Siemens Energy želi preuzeti ostatak dionica Siemens Gamese
PONUDA
Siemens Energy želi preuzeti ostatak dionica Siemens Gamese
FRANKFURT - Njemački Siemens Energy želi kupiti preostale dionice svoje španjolske podružnice za vjetroelektrana Siemens Gamesa za 18,05 eura (19,06 dolara) po dionici, priopćeno je u subotu.
Sve skuplji benzin u SAD-u
GORIVO
Sve skuplji benzin u SAD-u
NEW YORK - Prosječna cijena benzina uobičajene kvalitete u Sjedinjenim Državama porasla je za 33 centa u posljednja dva tjedna na 4,71 dolar (4,4 eura) po galonu (3,78 litara).
Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
PARADOKS
Italija postala najveći europski uvoznik ruske nafte
ZAGREB - Dok EU nastoji smisliti kako smanjiti veliku ovisnost o ruskim energentima i raspravlja o uvođenju embargu na rusku naftu, na terenu se zbivaju zanimljivi preokreti te je Italija toliko povećala uvoz ruske sirove nafte da je postala najveći europski pomorski hub za dopremu ruske nafte tankerima, pretekavši na toj poziciju Nizozemsku.
Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki
OPCIJE
Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE