GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izrael će se uključiti u izgradnju Južne interkonekcije

Izrael će se uključiti u izgradnju Južne interkonekcije
PROJEKTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.05.2023 / 08:46
Autor: SEEbiz
MOSTAR - Kapitalni projekt “Južna interkonekcija”, koji podrazumijeva izgradnju novog plinovoda koji će spajati Republiku Hrvatsku i BiH te u konačnici omogućiti toliko potrebnu diversifikaciju izvora opskrbe ovog vrijednog energenta, ali i otvoriti nove ekonomske perspektive razvoja, dobiva sve više strateških partnera.

Država Izrael, prema svemu sudeći, jasno je prepoznala prednosti jednog ovakvog projekta za sigurnost i učinkovitost energetskog sektora u BiH, piše portal Večernjeg lista BiH.

Galit Peleg, veleposlanica Izraela u BiH, kazala je za Bloomberg Adriju kako Izrael može značajno doprinijeti provedbi projekta na različitim slojevima stabilne opskrbe plinom iz sadašnjih i budućih izvora, cyber-sigurnosti, infrastrukturi i organizacijskim holističkim rješenjima. Ona je tom prilikom govorila i o projektu Južna interkonekcija, kojim bi se riješila ovisnost BiH o plinu iz jednog izvora.

- Njegovo rješenje trebalo bi osigurati dugoročnu stabilnost i održivost projekta “Južna interkonekcija” i cjelokupnog energetskog sektora u BiH - kazala je ambasadorica Peleg.

Ovakva izjava dolazi nakon brojnih potvrda kako Država Izrael postaje strateški ekonomski partner BiH, a što se moglo vidjeti i tokom održavanja 24. Međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, kojemu je zemlja partner bio upravo Izrael, izjveštava Večernji list BiH.

Vijeće ministara na posljednjoj sjednici razmotrilo prijedlog prednacrta sporazuma između BiH i Republike Hrvatske o izgradnji plinovoda Južna interkonekcija Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, s osnovama za njegovo zaključivanje. Vijeće ministara BiH pozvalo je Vladu Federacije BiH da žurno predloži Parlamentu Federacije BiH zakonsko rješenje za realizaciju projekta "Južna interkonekcija BiH i Republike Hrvatske".

Plinovod će, kao što je poznato, osigurati diversifikaciju pravaca i izvora opskrbe (preko LNG terminala na otoku Krku, budućeg Jonsko-jadranskog plinovoda te ostalih dobavnih pravaca koji idu preko Republike Hrvatske) te daljnju plinofikaciju BiH, a što će rezultirati i povećanjem tranzita prirodnog plina kroz Republiku Hrvatsku.

Dio plinovoda koji prolazi kroz RH odnosit će se na dionicu Dugopolje - Zagvozd, ukupne dužine 52 km, te na dionicu Zagvozd - Imotski - granica Hrvatske i BiH, ukupne dužine 22 km. S bosanskohercegovačke strane ukupna dužina trase iznosi 169 km.

Navedeni plinovod ulazio bi u BiH na prostoru Posušja, a zatim bi se granao u dva pravca - prvi prema Mostaru, a drugi preko Tomislavgrada, Kupresa i Bugojna do Novog Travnika. Osim što bi novi plinovod prvi put doveo ovaj vrijedni energent u Hercegovinu, značio bi mnogo i za niz lokalnih zajednica na širem prostoru središnje Bosne. Predviđeni je kapacitet interkonekcije do 1,5 mlrd. m3 godišnje.


Prema navodima Memoranduma, sa radom bi mogli da počnu do kraja 2025. godine. Ipak, nisu htjeli da govore o datumu početka radova i vrijednosti investicije, navodeći da to zavisi od mnogobrojnih faktora.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajzing Rajnke kazala je da projekat donosi najbolje Crnoj Gori u dijelu tehnologije, opreme, znanja i vještina.

Tagovi: Južna interkonekcija, Izrael, Galit Peleg, Plinacro
PROČITAJ I OVO
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
DIVIDENDA
Dioničarima NIS-a i ove godine četvrtina dobiti
BEOGRAD - Upravni odbor Naftne industrije Srbije (NIIS) utvrdio je prijedlog odluke skupštine dioničara o raspodjeli dobiti ostvarene u 2023. godini, priopćeno je iz te kompanije putem Beogradske burze.
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale, prate se pregovori Izraela i Hamasa
LONDON - Cijene nafte oštro su pale u današnjem azijskom trgovanju.
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
STRUJA
FERK odbio uvođenje blok tarifa; ništa od poskupljenja struje u FBiH
SARAJEVO - Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) je na sjednici održanoj danas, 29. aprila, odbila dati saglanost za uvođenje blok tarifa prilikom obračuna potrošnje struje za domaćinstva.
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
ZARADA
Shell zarađuje godišnje milijardu dolara samo na trgovini u SAD-u
NEW YORK - Naftni div Shell zarađuje milijardu dolara godišnje na trgovini naftom u SAD-u, pokazali su dokumenti priloženi tužbi bivšeg radnika.
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
NAFTNO TRŽIŠTE
Porasle cijene nafte, brine napetost zbog Bliskog istoka
LONDON - Na svjetkim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna porasle, nakon dva tjedna pada, jer trgovce zabrinjava napetost na Bliskom istoku, dok spori rast gospodarstava sprječava snažniji rast cijena "crnog zlata".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE