GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Izvoz nafte u Mađarsku: Ozbiljna šteta za Plenkovića i HDZ

Izvoz nafte u Mađarsku: Ozbiljna šteta za Plenkovića i HDZ
INA-MOL-VLADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Otkriće da Ina sirovu naftu iz Slavonije umjesto u Sisak vozi na preradu u Mađarsku došlo je kao hladan tuš premijeru Andreju Plenkoviću i cijelom HDZ-u.

Samo mjesec i pol prije parlamentarnih izbora ovo otkriće moglo bi smanjiti broj birača koji će zaokružiti HDZ, pogotovo na području Siska i okolice, grada čiji se stanovnici već niz godina bore protiv gašenja neprofitabilne rafinerije koja vapi za obnovom.

Cijeli odnos Hrvatske i Mađarske oko naftnog biznisa prilično je čudan i nejasan. Iako se sve vrti oko hrvatske Ine, jasno je da je Hrvatska u cijeloj ovoj priči tek manji i slabiji igrač.

Sve je počelo još 2008. kada je Vlada tadašnjeg premijera Ive Sanadera prodala paket dionica Ine mađarskom MOL-u, kojim se udio vlasništva Mađara podigao na 47,15 posto uz pravo da MOL, iako manjinski vlasnik Ine, ima punu kontrolu nad ovom kompanijom. Ugovor je sadržavao i vrlo teške financijske penale za Hrvatsku ako obezvrijedi ili ne poštuje sklopljeni ugovor. Pokazalo se kasnije da je Ivo Sanader za potpisivanje ovakvog ugovora primio mito u vrijednosti od 10 milijuna eura.

Donošenje odluke o valjanosti ugovora još je na arbitraži pred sudom u Washingtonu, koje je odgođeno zbog pandemije koronavirusa. Hrvatska već odavno pokušava anulirati ugovor i vratiti cijelu stvar na početak, no to ne ide jednostavno, a proces koji se vodi u Washingtonu tek je nastavak prvog procesa koji je Hrvatska pokrenula pred Arbitražnim sudom komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi prije nekoliko godina, piše Večernji list.

Pred kraj 2016. taj je sud ustvrdio da dokazi o korupciji i mitu koje je uprava MOL-a vođena Zoltanom Hernadijem isplatila Ivi Sanaderu nisu dovoljno jaki da dokažu kako je riječ o koruptivnom ugovoru kojim je Hrvatska znatno oštećena. Ova odluka bila je šok za službeni Zagreb baš kao i za hrvatsku javnost koja je bila uvjerena da je arbitraža samo formalnost koja će potvrditi navode kriminalističke istrage provedene u Hrvatskoj i donijeti presudu u korist Hrvatske uz razvrgavanje ugovora.

Šok je bio toliko velik da je i premijer Plenković, koji je bio na početku svog mandata, učinio jednu od rijetkih ishitrenih pogrešaka. Isti dan kada je objavljena odluka Arbitražnog suda sazvao je konferenciju za novinare i objavio da će Hrvatska otkupiti natrag upravljačka prava i dionice Ine te ponovno potpuno ovladati hrvatskom naftnom kompanijom. Naravno, ovo je bilo puno lakše obećati nego ostvariti. Plenkovićeva konferencija bila je gašenje požara, no stvarna vrijednost tog obećanja bila je ravna nuli. Naime, prema procjenama, vrijednost ove transakcije iznosila bi oko 14 milijardi kuna i da bi se namaknula ova sredstva, trebalo bi prodati neku drugu stratešku kompaniju poput HEP-a. A pitanje je koliko je to vrijedno spašavanja Ine.

Nije potpuno jasno zašto je Vlada Andreja Plenkovića dozvolila otpremu nafte u Mađarsku. Po svemu sudeći, Hrvatska ne bi trebala prema Mađarskoj biti popustljiva, ne samo zbog povijesti odnosa Ina – MOL nego i zbog relativno čestih provokacija Viktora Orbana, poput objave zemljovida velike Mađarske koja obuhvaća i dobar dio Hrvatske. Na ovu posljednju provokaciju reagirao je predsjednik Zoran Milanović, no premijer i Vlada nisu bili pretjerano glasni. Stječe se dojam da vlada Viktora Orbana među vladajućima u Hrvatskoj ima svojevrstan povlašteni status. Postoji mogućnost da je riječ o taktiziranju pri čekanju odluke suda u Washingtonu kako bi se izvukla što bolja pozicija u odnosu prema Budimpešti. Ta arbitraža mogla bi, naime, skupo koštati Hrvatsku jer bi, prema nekim procjenama, mogla platiti milijardu dolara MOL-u, koji je pokrenuo proces jer Hrvatska nije ispunila dio preuzetih obveza i odvojila plinski dio poslovanja iz Ine.

Možda je riječ i o europskim odnosima. Naime, i HDZ i Orbanov Fidesz članovi su iste grupacije u Europarlamentu, Europskih pučana, i nema sumnje da između njih postoje određeni partnerski odnosi. Uostalom, četvero HDZ-ovih zastupnika u Europarlamentu bilo je prije dvije godine suzdržano pri glasanju o rezoluciji kojom se osuđuje mađarsko kršenje vrijednosti na kojima je formiran EU.

Pitanje je samo do koje mjere ti odnosi mogu i smiju ići, i u kojem trenutku povlađivanje Mađarskoj donosi znatne ekonomske ili strateške štete Hrvatskoj. Ovaj put gospodarska šteta nanesena dozvolom otpreme sirove nafte u Mađarsku nanijet će štetu i samom HDZ-u jer izbori su dovoljno blizu da se ove odluke sjete i birači pri izlasku na birališta.

Tagovi: kompanija Ina, izvoz nafte u Mađarsku, andrej plenković, Tomislav Ćorić, kompanija MOL, Mađarska, Viktor Orban, Zsolt Hernadi, Ivo Sanader, Tomislav Karamarko
PROČITAJ I OVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
GORIVO
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva ipak bez covid potvrde
LJUBLJANA - Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja covid potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom vlade koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče cijepljenje.
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
POZIV
Biden pozvao svjetske čelnike da smanje emisije metana
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je svjetske čelnike u petak da se pridruže SAD-u i Europskoj uniji u borbi za smanjenje emisija metana, nadajući se da će to dati zamaha prije međunarodnog samita o klimatskim promjenama sljedeći mjesec.
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Spori oporavak američke proizvodnje zadržao cijene nafte na 75 dolara
LONDON - Cijene na tržištu nafte zadržale su se u petak na razini od 75 dolara, poduprte sporim oporavkom proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva nakon dva uragana.
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
PLIN
Miller: Europa će u sezonu ući s nedostatkom plina u podzemnim skladištima
ZAGREB - Europa neće moći nadoknaditi zaostatak u punjenju podzemnih skladišta plina te će u jesensko-zimsku sezonu ući s nedostatkom plina u tim skladištima, izjavio je u petak predsjednik uprave ruskog plinskog koncerna Gazproma Aleksej Miller.
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nakon uragana Nicholasa cijene nafte pale na 75 dolara
LONDON - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 75 dolara budući da je energetska infrastruktura na jugu SAD-a brzo obnovljena nakon uragana Nicholasa pa je nastavljeno otvaranje kapaciteta koje je blokirao uragan Ida.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE