GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Od 2022. do 2030. godine znatno veća ulaganja u obnovljive izvore energije

Janaf: Od 2022. do 2030. godine znatno veća ulaganja u obnovljive izvore energije
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.12.2022 / 19:50
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatska planira snažno potaknuti rast obnovljivih izvora energije, kako bi do kraja 2024. godine u sustav spojila 1500 novih megavata energije, a do 2030. ta brojka, prema Strategiji energetskog razvoja RH do 2030., mora biti veća od 2500 megavata

U Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja podsjećaju da su krajem 2021. doneseni Zakon o tržištu električne energije i Zakon o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, kojima je otvorena mogućnost aktivnijeg uključivanja građana u sustav proizvodnje i korištenja električne energije. Pravnim subjektima osigurani su uvjeti da krenu u bržu i veću realizaciju projekata koji su vezani za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, a otvorena je i mogućnost uspostave energetskih zajednica građana te agregiranja čime se pruža čitav niz novih mogućnosti.

Istodobno se, tvrde u Ministarstvu, aktivno radi na pojednostavljenju administrativnih procedura, a uz zakone, u izradi je i niz podzakonskih dokumenata koji bi trebali osigurati učinkovitiju primjenu obnovljive energije.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već niz godina kroz razne programe sufinancira projekte korištenja obnovljivih izvora energije (OIE), a ove je godine za takve sustave rezervirao 195 milijuna kuna.

Sustavi za korištenje obnovljivih izvora energije su, kažu u Fondu, opravdan trošak u programima obnove obiteljskih kuća, a bili su i u programima obnove višestambenih i nestambenih zgrada. Fond sufinancira i programe korištenja OIE u obiteljskim kućama, ali i u turističkom sektoru i industriji.

Sto milijuna kuna bilo je dostupno pravnim osobama putem javnog poziva koji je omogućio financiranje širokom krugu korisnika - od poduzetnika, privatnih iznajmljivača, škola, bolnica i ostalih korisnika iz javnog sektora, vjerskih zajednica, sve do suvlasnika višestambenih zgrada. S 40, 60, ili 80 posto sufinancirale su se dizalice topline, sunčani toplinski kolektori, kotlovi na drvnu sječku/pelete, ili pirolitički kotlovi te integrirane fotonaponske elektrane za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju, bilo da je riječ o izoliranom (off-grid), ili mrežnom pogonu.

Poticaji i za građane

Za takve sustave poticaje od 15. studenoga mogu dobiti i građani. Zainteresirani vlasnici obiteljskih kuća, a koji u njima imaju i prebivalište, moći će se prijaviti za sufinanciranje ugradnje sustava za korištenje obnovljivih izvora energije. Raspoloživi budžet iznosi 95 milijuna kuna, a građani će po projektu moći dobiti do 128 tisuća kuna.

Dobar primjer ulaganja u obnovljive izvore energije JANAF-ove su sunčane fotonaponske elektrane. Prva na Terminalu Žitnjak puštena je u pogon krajem 2020., a riječ je o integriranoj elektrani nazivne snage 90 kW smještenoj na krovu pomoćne zgrade Terminala. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije iz te elektrane je oko 108.540 kWh, čime se godišnja razina emisije CO2 smanjuje za 65 tona.

Druga sunčana fotonaponska elektrana u vlasništvu JANAF d.d. puštena je u rad u rujnu 2021. na Terminalu Sisak. Također se radi o integriranoj elektrani koja je smještena na krovu upravne zgrade Terminala. Očekivana godišnja proizvodnja električne energije iz te elektrane je 33.000 kWh, čime se godišnja razina emisije CO2 smanjuje za oko 19,8 tona.

Na JANAF-ovom Terminalu Omišalj planirane su dvije sunčane fotonaponske elektrane. Trenutno je u izradi projektna dokumentacija za sunčanu elektranu na prostoru Terminala Omišalj te se očekuje da će biti nazivne snage od 840 kW. Ta elektrana bi godišnje proizvodila i do 975.880 kWh električne energije čime bi se godišnja razina emisije CO2 smanjila za više od 450 tona.

Također, na istom terminalu će se tijekom 2023. godine izgraditi i pustiti u pogon još jedna integrirana sunčana fotonaponska elektrana koja će biti smještena na krovu pomoćne zgrade Terminala Omišalj. Imat će nazivnu snagu od 30 kW te se očekuje da će godišnje proizvoditi 38.150 kWh električne energije, čime će se godišnja razina emisije CO2 smanjiti za više od 17 tona.

JANAF d.d. ima u planu tijekom 2023. godine izraditi projektnu dokumentaciju za neintegriranu sunčanu elektranu snage do 3 MW, koja se planira izgraditi unutar Terminala Slavonski Brod.

"Temeljem usvojene Strategije tranzicije i razvoja JANAF-a za razdoblje od 2022. do 2030. godine s vizijom do 2050. godine, u planu su i veća ulaganja u obnovljive izvore energije na čemu se intenzivno radi", poručuju iz JANAF-a.

Tagovi: Janaf, obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE