GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf pogodio s investicijama u širenje kapaciteta za skladištenje nafte

Janaf pogodio s investicijama u širenje kapaciteta za skladištenje nafte
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2020 / 10:51
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - U posljednjih deset godina Jadranski naftovod (Janaf) je investirao čak 3,1 milijardu kuna.

Donesene investicijske odluke u proširenje kapaciteta za skladištenje nafte i naftnih derivata rezultirale su značajnim povećanjem prihoda od skladištenja, poslovnim suradnjama s novim kupcima kao i mogućnošću obavljanja dodatnih usluga za kupce.

Tijekom 2018. godine završena je rekonstrukcija i dogradnja spremničkog prostora za Terminalu Omišalj koja je u nekoliko faza uključivala pet spremnika za naftu ukupnog kapaciteta od 400.000 m3 i jednog spremnika za skladištenje derivata nafte kapaciteta 20.000 m3, modernizirani su i dograđivani sustavi vatrodojave i vatrozaštite te poslovne informatike čime je podignuta razina sigurnosti opskrbe naftom, sigurnosti i zaštite okoliša, ljudi i opreme.

Samo u prošloj godini Janaf je ostvario prihod od 174,1 milijun kuna od skladištenja nafte i 100,6 milijuna kuna od skladištenja derivata. Pretpostavka je da će ove godine ti prihodi biti i veći zbog recentnog rasta tržišnih cijena i veće potražnje za skladišnim prostorom.

- Skladištimo naftu za opskrbu rafinerija u okruženju, kao i za naše partnere u trgovini naftom, pri čemu se dio nafte transportira naftovodom, a dio se ponovno ukrcava na tankere i otprema morem. Poslovanje Janafa prošireno je u prvom redu na međunarodnom tržištu, sa stranim partnerima, u što smo uložili velike napore prethodnih godina. Tražili smo poslove, nudili slobodne kapacitete po svijetu, a to je donijelo rezultate. Smatram da i po pitanju prodora na inozemno tržište možemo biti uzor drugim državniom tvrtkama, rekao je nedavno u intervjuu Novom listu predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević.

Dakle, u atmosferi nedostatka skladišnih prostora za naftu zbog čega su čak i tankeri postali zanimljivi naftnim kompanijama u kontekstu skladištenja, Janaf je povukao pravi potez. Kamo sreće da je i država sa svojim nekadašnjim vojim objektima bila slične pameti. Danas bi Hrvatska mogla znatno profitirati u izmnijenjenim okolnostima na naftnim tržištima.

Tagovi: Jadranski naftovod, Janaf, skladištenje nafte, nafta, Dragan Kovačević
PROČITAJ I OVO
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Kina brine trgovce, cijene nafte u tjednu srezane 2,5 posto
LONDON - Cijene nafte pale su drugi uzastopni tjedan, za više od 2,5 posto.
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ENERGENTI
Slijedi li ozbiljno poskupljenje struje i plina?
ZAGREB - Građane je zabrinula vijest o poskupljenju struje i plina od 1. listopada ove godine, no Vlada za N1 umiruje paniku.
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
KRIZA
Mađarska u problemima zbog nafte, mogao bi ih spasiti Janaf
ZAGREB - Mađarska strepi od moguće energetske krize nakon što je Ukrajina uvela djelomičnu zabranu tranzita ruske nafte do Mađarske preko svog teritorija.
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
PLINSKE MUKE
Ukrajinski plinovodi: Hoće li opskrba biti moguća nakon isteka sporazuma s Rusijom?
BRUXELLES - Europska unija započela je pregovore s Azerbejdžanom kako bi nadoknadila veći dio izvoza ruskog plina u Europu. Hoće li opskrba preko Ukrajine biti moguća nakon što krajem godine istekne ugovor s Rusijom?
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE