GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Prihodi u prvom kvartalu porasli 10%

Janaf: Prihodi u prvom kvartalu porasli 10%
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - JANAF d.d., Društvo koje kotira na Zagrebačkoj burzi, objavilo je danas, 28. travnja 2021. poslovne rezultate za prva tri mjeseca 2021. godine.

Društvo je u prvom kvartalu ove godine ostvarilo ukupne prihode od 198,4 mil. kuna koji su veći za gotovo 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine čime je nastavljeno iznimno uspješno poslovno razdoblje. Poslovni prihodi čine 99,3% ukupnih prihoda u tekućem razdoblju.

U prvom kvartalu ove godine JANAF d.d. ostvario je bruto dobit u iznosu od 93,1 mil. kuna, dok neto dobit iznosi 76,4 mil. kuna.

Prihodi od temeljne djelatnosti Društva, transporta nafte i skladištenja nafte i naftnih derivata, iznose 195,1 mil. kuna i veći su za 11% od ostvarenja prethodne godine. Ovogodišnje poslovanje pokazuje snažnu izvoznu orijentiranost kompanije jer je više od 62% prihoda iz temeljne djelatnosti ostvareno u poslovanju s inozemnim kupcima. Osim transporta nafte i naftnih derivata za brojne međunarodne i domaće kupce, JANAF gotovo 50% svojih prihoda iz skladištenja nafte stječe na međunarodnom mediteranskom spot tržištu na kojem konkurira s jakim energetskim kompanijama iz Izraela, Cipra, Italije, Španjolske, Francuske i zemalja afričkog mediteranskog bazena.

Financijski pokazatelji Društva iskazuju iznadprosječne vrijednosti – stopa EBITDA 72,80%, koeficijent ekonomičnosti 1,95 te koeficijent tekuće likvidnosti 5,35.

Društvo je u promatranom razdoblju investiralo više od 54 mil. kuna u spremnički prostor, cjevovode, druge objekte i infrastrukturu te sustave nadzora, upravljanja, sigurnosti i zaštite, a nastavlja se i s projektom izgradnje solarnih fotonaponskih elektrana na JANAF-ovim terminalima. U ovoj godini planira se započeti s projektom zamjene cjevovoda s ciljem povećanja sigurnosti transporta nafte. U skladu s razvojem nove poslovne strategije koja se temelji na diverzifikaciji poslovanja i ulaganjima u obnovljive izvore energije, JANAF nastavlja suradnju s HEP-om i Agencijom za ugljikovodike putem stručnih timova i sastanaka.

„U nepovoljnim tržišnim okolnostima te unatoč reputacijskim i valutnim rizicima, JANAF je u prva tri mjeseca 2021. iskazao odlične poslovne rezultate. Riječ je o kontinuitetu poslovne politike nove Uprave iz zadnjeg kvartala 2020. godine kada su sklopljeni brojni ugovori za transport i skladištenje nafte i naftnih derivata koje smo osigurali u jakoj konkurenciji na mediteranskom tržištu te zahvaljujući međunarodnom natječaju koji smo proveli prošle godine. Povjerenje domaćih i inozemnih partnera opravdava i upravo sklopljeni ugovor za skladištenje nafte s kompanijom DELTA-OIL INTERNATIONAL d.o.o., čime smo dodatno osigurali stabilnost prihoda i visoku popunjenost kapaciteta u idućih nekoliko godina. Ovi postignuti rezultati šalju snažnu poruku kako je vrijeme kriznog upravljanja Društvom iza nas te se okrećemo novim razvojnim projektima koji će povećati vrijednost Društva, a u skladu sa smjernicama energetske strategije Vlade RH i Zelenog plana EU“, istaknula je Uprave JANAF-a, predvođena predsjednikom Uprave mr.sc. Stjepanom Adanićem i članom Uprave Vladislavom Veselicom koji s velikim optimizmom gledaju na nastavak profitabilnog poslovnog ciklusa Društva te stabilizaciju svjetske ekonomije što će povećati potražnju za energentima.

Tagovi: Jadranski naftovod, Janaf, Stjepan Adanić, Vladislav Veselica, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
RIZICI
Studija: Njemačka i EU riskiraju da iznevjere svoje ciljeve vezane uz čisti vodik
BERLIN - Čisti vodik kao izvor energije neophodan je za postizanje globalnih klimatskih ciljeva, ali Njemačka i Europska unija su u opasnosti da promaše svoje ciljeve vezane uz vodik, pokazala je studija objavljena u ponedjeljak.
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na skoro 86 dolara
LONDON - Cijene nafte spustile su se danas na međunarodnim tržištima nadomak 86 dolara budući da je zabrinutost za potražnju u uvjetima visokih troškova zaduživanja prevagnula nad bojaznima da bi napetosti na Bliskom istoku mogle ugroziti opskrbu.
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
NALAZIŠTE
Portugalska Galp Energia potvrdila veliko nalazište nafte kod Namibije
LISABON - Portugalska naftna kompanija Galp Energia objavila je da je završila prvu fazu istraživanja u polju Mopane uz obalu Namibije, procijenivši da možda sadrži 10 milijardi barela nafte.
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
GORIVO
Od sutra skuplji benzin, jeftiniji dizel
ZAGREB - Benzin od sutra poskupljuje za dva centa, a dizel pojeftinjuje za jedan cent, odlučila je vlada na telefonskoj sjednici.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE