GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Janaf: Skupštini predložena dividenda od 75,36 kuna po dionici

Janaf: Skupštini predložena dividenda od 75,36 kuna po dionici
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.06.2022 / 19:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jadranski naftovod (Janaf) u četvrtak je objavio poziv za glavnu skupštinu, koja će se održati 20. srpnja, a za koju je predloženo da se iz prošlogodišnje dobiti iznos od 75,9 milijuna kuna dioničarima isplati za dividendu, koja bi iznosila 75,36 kuna po dionici.

Inače, to je za nešto više od šest kuna manja dividenda nego je dioničarima Janafa isplaćena prošle godine, kada je iznosila 81,49 kuna po dionici.

Janaf je u prošloj godini ostvario dobit od 266,4 milijuna kuna, a u pozivu za skupštinu objavljenom na Zagrebačkoj burzi se navodi da je Uprava krajem ožujka donijela odluku o raspodjeli te dobiti, pri čemu bi se, nakon umanjenja za zakonske rezerve, polovica tako utvrđene dobiti, ili iznos od 126,55 milijuna kuna, rasporedio u ostale rezerve iz dobiti.

Uprava i Nadzorni odbor predlažu skupštini da se preostalih 50 posto dobiti za raspodjelu, što je također iznos od 126,55 milijuna kuna, rasporedi većim dijelom za dividendu - iznos od 75,9 milijun kuna, dok bi se 50,6 milijuna kuna rasporedilo u zadržanu dobit.

Tako bi dividenda iznosila 75,36 kuna po dionici, a isplatila bi se 1. kolovoza.

Iz Janafa u obrazloženju tog prijedloga podsjećaju da je Uprava krajem prošle godine usvojila, a Nadzorni odbor u siječnju ove godine dao suglasnost na Strategiju tranzicije i razvoja Janafa za radzoblje od 2022. do 2030. s vizijom do 2050.

"Za provođenje divezifikacije poslovanja sukladno Strategiji i ulaganju u niskougljičnu djelatnost, a osobito u projekte obnovljivih izvora energije, potrebno je osigurati dodatna novčana sredstava. Uzimajući to u obzir, predloženo je da se 75,9 milijuna kuna ostatka dobiti isplati dioničarima kao dividenda, dok se 50,6 milijuna kuna ostatka dobiti predlaže rasporediti u zadržanu dobit", ističe se u obrazloženju.

Dioničarima je predložena i da, u skladu s usvojenom strategijom i diverzifikacijom poslovanja, dopune i djelatnosti poslovanja i u skladu s tim dopune i Statut tvrtke.

Tako bi se Janaf ubuduće mogao baviti i djelatnosti istraživanja i eksploatacije ugljikovodika ili geotermalnih voda ili skladišta prirodnog plina ili trajnog zbrinjavanja ugljikova dioksida, ovisno o primjeni, potom upravljanjem energetskim objektima, kao i prijenosom, distribucijom i opskrbom električnom energijom, organiziranjem tržišta električne energije, kao i trgovanjem električnom energijom. Kao nove djelatnosti uvele bi se i u Statut upisale i proizvodnja, distribucija i opskrba toplinskom energijom i djelatnost kupaca toplinske energije, potom proizvodnja energije, prijenos odnosno transport energije, skladištenje, distribucija, opskrba i trgovina energijom te organiziranje tržišta energije.

Tagovi: Janaf, Jadranski naftovod, dividenda, Stjepan Adanić
PROČITAJ I OVO
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte stabilizirale se ispod 90 dolara

LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u utorak ispod razine od 90 dolara budući da je među trgovcima prevladalo uvjerenje da sukob na Bliskom istoku neće eskalirati u skorije vrijeme, što je prigušilo zabrinutost za opskrbu.

U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
PROIZVODNJA
U Rafineriji nafte Rijeka počelo postupno pokretanje proizvodnje
RIJEKA - Započelo je postupno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka, nakon završetka redovitog remonta i osam projekata usmjerenih uglavnom na povećanje energetske učinkovitosti ukupne vrijednosti 100 milijuna eura, izvijestila je Ina.
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
PAD
MET Grupa: Prihodi smanjeni u 2023. zbog nižih cijena
ZAGREB - MET Grupa je 2023. godine ostvarila svoju drugu najprofitabilniju godinu zahvaljujući konsolidiranom prihodu od 24,5 milijardi eura. Prihodi tvrtke smanjili su se u odnosu na 41,5 milijardi eura u 2022. godini, što je odraz okruženja nižih cijena.
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
PROJEKTI
Na sjeveru Hrvatske kreće projektiranje prve geotermalne elektrane
VARAŽDIN - Varaždinska županija, Općina Mali Bukovec i tvrtka u njihovu vlasništvu Bukotermal kreću s projektiranjem i ishođenjem dozvola za izgradnju prve geotermalne elektrane na sjeveru Hrvatske, priopćili su danas iz Bukotermala.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE