GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Japan odlučio produljIti radni vijek nuklearki

Japan odlučio produljIti radni vijek nuklearki
ODLUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.12.2022 / 19:47
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - U Japanu će postojećim nuklearnim reaktorima radni vijek biti produljen iznad dosadašnje granice od 60 godina, prema direktivi koju je u četvrtak donijela vlada, budući da Japan pojačano okreće nuklearnoj energiji u uvjetima globalne energetske krize.

U planu je i gradnja reaktora nove generacije koji će dugoročno zamijeniti stare.

Po snazi treće svjetsko gospodarstvo tako u potpunosti odustaje od privremenog postupnog isključivanja nuklearne energije započetog poslije velike katastrofe u Fukušimi koja se dogodila u ožujku 2011. godine nakon potresa i tsunamija.

"Moramo u potpunosti iskoristiti nuklearnu energiju", rekao je nedavno premijer Fumio Kishida.

Japan je siromašan sirovinama, pa s jedne strane želi smanjiti svoju ovisnost o uvozu nafte i plina i izbjeći nestašice struje, a s druge postići svoje klimatske ciljeve, pri čemu emisiju ugljičnog dioksida (CO2) planira smanjiti na nulu do 2050. godine.

Premda treba povećavati i uporabu obnovljivih izvora energije, istodobno se neizostavnim smatra korištenje nuklearne energije, unatoč opasnosti koju predstavljaju potresi i katastrofi u Fukušimi.

Japan je nakon katastrofe u Fukušimi ugasio sve reaktore i uveo znatno strože sigurnosne standarde. Vlada tako sada želi honorirati operatore za vrijeme kada je na snazi bila prisilna privremena obustava rada.

To znači da bi neka nuklearna elektrana mogla biti u funkciji i do 70 godina. Za 27 ugašenih reaktora operatori su već zatražili dozvolu za ponovno pokretanje, a sigurnosne zahtjeve ispunilo je 17 reaktora, od kojih je 10 već ponovno spojeno na mrežu.

Sud je u utorak odbio zahtjev stanovnika u blizini nuklearne elektrane u gradu Mihama da se iz sigurnosnih razloga zatvori tamošnji najstariji reaktor u funkciji, star više od 40 godina.

Za financiranje ulaganja u projekte dekarbonizacije, nova direktiva predviđa obveznice za "zelenu transformaciju" u vrijednosti od oko 20 bilijuna jena (152 milijarde dolara).

Vlada procjenjuje da će u idućih 10 godina biti potrebno više od 150 bilijuna jena javnih i privatnih ulaganja u ovo područje.


Japan ima za cilj do 2030. oko 20 do 22 posto svoje električne energije dobivati uz pomoć nuklearne energije i 36 do 38 posto iz obnovljivih izvora energije.

Tagovi: Japan, japanske nuklearne elektrane, Fukushima
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE